Η κύστη στις ωοθήκες (φανταστείτε ένα σάκο γεμάτο με υγρό που σχηματίζεται πάνω ή μέσα σε μια ωοθήκη) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.
Παρά τον φόβο που προκαλεί η ανίχνευση μιας κύστης στην ωοθήκη, λόγω του κινδύνου κακοήθειας, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κύστεις είναι καλοήθεις.
Χάρη στους υπερήχους και την προσεκτική γυναικολογική εξέταση σήμερα καταγράφεται αύξηση των διαγνώσεων κύστεων στις ωοθήκες.
Στην πλειοψηφία τους υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς θεραπεία, μέσα σε διάστημα από 1-3 μήνες. Πολλές φορές, μάλιστα, εντοπίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.
Στους συνηθέστερους τύπους κύστης ωοθηκών περιλαμβάνονται:
-η λειτουργική κύστη, η συχνότερη στον νέο πληθυσμό. Είναι συνήθως ασυμπτωματική και υποχωρεί μόνη της
– η κύστη ωχρού σωματίου με αιμορραγία στο εσωτερικό της μετά την ωορρηξία που απορροφάται συνήθως από τον οργανισμό
– η δερμοειδής κύστη, καλοήθης κύστη της ωοθήκης που περιέχει ιστούς όπως δέρμα, λίπος ή τρίχες
– το κυσταδένωμα, τύπος καλοήθους όγκου που περιέχει υγρό και μπορεί να φτάσεις έως και 10 εκ. σε διάμετρο, οπότε συστήνεται η αφαίρεσή του
-η κύστη ενδομητρίωσης ή σοκολατοειδής κύστη που δημιουργείται μεμονωμένα ή σχετίζεται με ενδομητρίωση. Είναι επώδυνη καθώς αναπτύσσεται, οπότε απαιτεί αφαίρεση.
Οι γυναικολόγοι συστήνουν συχνή παρακολούθηση στις γυναίκες που έχουν διαπιστωμένες κύστεις με υπερηχογραφήματα για να διαπιστωθεί αν αλλάζουν μέγεθος. Επίσης προτείνουν αντισυλληπτικά χάπια που βοηθούν ώστε να μην εμφανίζονται νέες. Η χειρουργική επέμβαση προτείνεται σε περιπτώσεις που η κύστη είναι πολύ μεγάλη, αυξάνεται σταδιακά σε μέγεθος και προκαλεί συμπτώματα.
Ασφαλιστικές Καλύψεις
Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη για τη συγκεκριμένη πάθηση μετά από χρονική αναμονή που κυμαίνεται από 6-12 μήνες. Εφόσον χρειαστεί νοσηλεία καθώς και χειρουργική επέμβαση, τα έξοδα νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων δωμάτιου, διατροφής, αμοιβές ιατρών, χειρουργού καθώς και αναισθησιολόγου καλύπτονται πλήρως.
Αν η νοσηλεία πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένο νοσοκομείο, τότε το κόστος θα καλυφθεί απευθείας από την εταιρία, σε αντίθετη περίπτωση ο συμβαλλόμενος θα πληρώσει το νοσοκομείο και στη συνέχεια η εταιρία βάσει των αποδείξεων, θα καταβάλλει τα χρήματα στον ασφαλισμένο.
Δεδομένης της ανάγκης για διαγνωστικές εξετάσεις εντός του νοσοκομείου που σχετίζονται με την αιτία εισαγωγής, τότε αυτές καλύπτονται πλήρως από την ασφαλιστική εταιρία.
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διαθέτει οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, η εταιρία θα καταβάλλει το κόστος των αναγκαίων εξόδων που πραγματοποιήθηκαν. Αν παράλληλα διαθέτει στο νοσοκομειακό του πρόγραμμα χειρουργικό επίδομα, τότε θα λάβει ένα εφάπαξ ποσό με βάση τη βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης.
Η επέμβαση για εξαίρεση κύστης από τις ωοθήκες περιλαμβάνεται στον πίνακα με τις γυναικολογικές επεμβάσεις, χαρακτηρίζεται ως μεσαία και αποζημιώνεται.
Πρέπει να τονιστεί η σημασία του ρόλου των γραμμών υποστήριξης των ασφαλιστικών εταιριών, που αποτελούν την πρώτη επαφή του ασφαλισμένου με την εταιρία, σε μια χρονική στιγμή που χρειάζεται τη σωστή καθοδήγηση βάσει των όρων του συμβολαίου, έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανές παρανοήσεις.