Τροφική δηλητηρίαση: Να τι δεν βάζει ποτέ στο πιάτο της μία μικροβιολόγος
Πολλά έχουν ειπωθεί για την υγιεινή διατροφή, ποια τρόφιμα πρέπει να προτιμάμε, αλλά και ποια να αποφεύγουμε στην καθημερινότητά μας, για να εξασφαλίσουμε έναν γερό και υγιή οργανισμό. Ωστόσο, η υγεία μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος των τροφίμων που επιλέγουμε, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως την προέλευση, το μαγείρεμα και τη συντήρησή τους. Ένα λάθος στον τρόπο που μαγειρεύεται ή φυλάσσεται μια τροφή είναι αρκετό για να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, μια ιογενή ή βακτηριακή μόλυνση, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο με δυσάρεστα συμπτώματα.
Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε στα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Η μικροβιολόγος Primrose Freestone λέκτορας Κλινικης Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Leicester σε άρθρο της στο The Conversation δίνει όλες τις απαντήσεις.
Αρχικά, θα πρέπει να διασφαλίζετε την υγιεινή των χεριών σας κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με τρόφιμα. Αυτή είναι η πρωταρχική κίνηση για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες λοιμώξεις.
Δώστε, επίσης, μεγάλη σημασία στις μαγειρικές πρακτικές που ακολουθείτε. Η δρ. Freestone συμβουλεύει, για παράδειγμα, να ελέγχετε τακτικά την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες των τροφίμων που πρόκειται να μαγειρέψετε και συστήνει να μην τα χρησιμοποιείτε, ακόμη κι αν δεν έχουν λήξει, εάν η συσκευασία φαίνεται αλλοιωμένη ή εάν, ανοίγοντάς την, η όψη η η μυρωδιά του τροφίμου δεν είναι αυτή που πρέπει.