Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Β3 συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη
Οι υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Β3 – η οποία βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το ψωμί – μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Στις ΗΠΑ, η συνιστώμενη ημερήσια δόση νιασίνης για τους άνδρες είναι 16 χιλιοστόγραμμα την ημέρα και για τις γυναίκες- εκτός από τις έγκυες- είναι 14 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.
«Ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να αποφεύγει τα συμπληρώματα νιασίνης τώρα που έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Δρ. Στάνλεϊ Χέιζεν, πρόεδρος των καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιστημών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Κλινικής του Κλίβελαντ και επικεφαλής του τμήματος προληπτικής καρδιολογίας στο Αγγειακό και Θωρακικό Ινστιτούτο.
Τη δεκαετία του 1940 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται πελλάγρα. Για αυτό και έκτοτε, το αλεύρι και τα δημητριακά ενισχύονται με νιασίνη. Πριν από την ανάπτυξη των στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη, οι γιατροί συνταγογραφούσαν συμπληρώματα νιασίνης για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Οι ερευνητές της νέας μελέτης ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.162 ασθενείς που είχαν εξεταστεί για καρδιακές παθήσεις. Όταν αναζήτησαν κοινούς δείκτες στο αίμα των ασθενών που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέους παράγοντες κινδύνου, ανακάλυψαν μια ουσία η οποία παράγεται μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα νιασίνης.
Αυτό το εύρημα οδήγησε σε δύο πρόσθετες μελέτες «επικύρωσης», οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα από συνολικά 3.163 ενήλικες που είτε είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο είτε διέτρεχαν κίνδυνο να εμφανίσουν. Οι δύο έρευνες, μία από τις ΗΠΑ και μία από την Ευρώπη, έδειξαν ότι το προϊόν διάσπασης της νιασίνης, το 4PY, προέβλεψε τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή και θανάτου των συμμετεχόντων. Το τελευταίο μέρος της μελέτης περιλάμβανε πειράματα σε ποντίκια. Όταν οι ερευνητές χορήγησαν το 4PY στα τρωκτικά, η φλεγμονή αυξήθηκε στα αιμοφόρα αγγεία τους.
Τα αποτελέσματα είναι «συναρπαστικά» και «σημαντικά», είπε ο Δρ. Ρόμπερτ Ρόζενσον, διευθυντής μεταβολισμού και λιπιδίων στο Σύστημα Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Το μονοπάτι που ανιχνεύτηκε πρόσφατα στην καρδιακή νόσο μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και την πιθανότητα σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, πρόσθεσε. Ο Ρόζενσον ελπίζει ότι η βιομηχανία τροφίμων θα λάβει υπόψη της τη μελέτη και θα σταματήσει να προσθέτει νιασίνη σε προϊόντα όπως το ψωμί.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine»,
Πηγή: www.ertnews.gr