Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Αμερικανική μελέτη καταρρίπτει την διαδεδομένη αντίληψη ότι ο καφές βλάπτει την καρδιά και αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά καφέ με καφεΐνη, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογίας Ντέηβιντ Κάο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 21.000 άτομα.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι πως έπιναν έναν ή περισσότερους καφέδες την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος σε βάθος δεκαετιών ήταν μειωμένος κατά 5% έως 12% για κάθε παραπάνω φλιτζάνι καφέ την ημέρα, σε σχέση με τη μη κατανάλωσή του.

Ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια ήταν περίπου 30% χαμηλότερος από αυτούς που έπιναν τουλάχιστον δυο καφέδες την ημέρα. Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη αποδείχθηκε ότι είχε τα αντίστροφα αποτελέσματα, αύξηση δηλαδή, του κινδύνου της καρδιακής ανεπάρκειας.


«Η σχέση ανάμεσα στην καφεΐνη και στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μας εξέπληξε. Ο καφές και η καφεΐνη συχνά θεωρούνται από τον γενικό πληθυσμό ότι κάνουν κακό στην καρδιά, επειδή οι άνθρωποι τα συσχετίζουν με τους αυξημένους παλμούς, με την υπέρταση κ.ά. Όμως, η σαφής σχέση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση καφέ και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια έρχεται να αντιστρέψει τελείως αυτήν την αντίληψη», δήλωσε ο δρ Κάο.

«Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη -επαρκώς- σαφή στοιχεία που να οδηγούν στη σύσταση για αύξηση της κατανάλωσης καφέ, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, τουλάχιστον με την ίδια σαφήνεια και βεβαιότητα που υπάρχουν για τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους ή τη σωματική άσκηση», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δημοφιλείς καφέδες, με πολλές θερμίδες λόγω προσθήκης ζάχαρης και λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά. Επίσης, η καφεΐνη, παρά τα οφέλη της, μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και όσα ροφήματα την περιέχουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation: Heart Failure».