Όραση: Οθόνες και κλειστοί χώροι οι μεγαλύτεροι εχθροί της για τη γενιά Ζ – Καλπάζει η μυωπία στους νέους
Εκτός από το ότι η γενιά Ζ – γεννημένοι μεταξύ του 1997 και 2012- γερνάει γρηγορότερα από την ακριβώς προηγούμενη γενιά, τους millennials, αντιμετωπίζει ακόμα έναν μακροπρόθεσμο κίνδυνο, λόγω και των συνθηκών ανατροφής τους.
Σύμφωνα με τον Δρα Joern Jorgensen, οφθαλμίατρο της Laser Eye Clinic (LEC) London, ο υπερβολικός χρόνος που περνάει αυτή η γενιά πίσω από μια οθόνη έχει ως αποτέλεσμα να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, μειώνοντας την έκθεσή τους στο φυσικό φως των εξωτερικών χώρων. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην όρασή τους.
Όταν μάλιστα κατά την εφηβεία ακολουθείται αυτό το μοτίβο, όπως σημειώνει ο ίδιος, τα παιδιά δε λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες ντοπαμίνης, βλάπτοντας έτσι τα μάτια τους. Εκτός αυτού, όταν ο χρόνος μπροστά από μια οθόνη είναι αυξημένος, λόγω της κοντινής απόστασης, αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης της μυωπίας.
Τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή στην Κίνα, όπου τα επίπεδα μυωπίας έχουν εκτοξευθεί από το 30% στο 95% και πάνω σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως προειδοποιεί ο Δρ Jorgensen, προσθέτοντας ότι το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη Βρετανία, χωρίς τη συμβολή κάποιας σημαντικής παρέμβασης στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Μέσω της εργασίας του στην Κίνα, ο Δρ Jorgensen διαπίστωσε ότι σε αγροτικές περιοχές όπως το Θιβέτ, όπου τα παιδιά είναι πιο πιθανό να βρίσκονται έξω και να εργάζονται σε αγροκτήματα, τα επίπεδα μυωπίας μειώνονται δραματικά.
«Τα παιδιά δεν περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους όσο οι προηγούμενες γενιές, καθώς όλα όσα χρειάζονται βρίσκονται μπροστά τους -στις συσκευές τους. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου της ζωής τους δεν λαμβάνουν φυσικό ηλιακό φως και αυτό με τη σειρά του προκαλεί μια πολύ αισθητή αύξηση της μυωπίας, που λαμβάνει ποσοστά επιδημίας» εξηγεί ο Δρ Jorgensen.
Όσον αφορά τις διεργασίες στον οφθαλμό, ο ίδιος αναφέρει ότι «γνωρίζουμε ότι οι οθόνες αποτελούν έναν ανασταλτικό παράγοντα για τον τύπο ανάπτυξης στο μάτι που προκαλεί μυωπία. Το οριζόντιο τμήμα του ματιού επιμηκύνεται και συνεχίζει να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η εστίαση».
Η ύπαρξη μιας οθόνης σε απόσταση λίγων εκατοστών από το πρόσωπο σημαίνει ότι τα μάτια ανοιγοκλείνουν λιγότερο και αντισταθμίζουν υπερβολικά όταν εστιάζουν επί ώρες σε εργασίες που είναι από κοντά.
«Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βγαίνουν έξω και να αθλούνται περισσότερο, αλλά δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτό που έχει ήδη συμβεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή τους» προειδοποιεί ο ειδικός.
Πώς οδηγεί στην τύφλωση
Βέβαια, η αύξηση των πιθανοτήτων μυωπίας δεν σημαίνει απλά ότι τα παιδιά θα χρειαστούν γυαλιά μυωπίας, αλλά σε σοβαρότερες περιπτώσεις, ενδεχομένως η μυωπία να οδηγήσει σε τύφλωση. Ειδικότερα, η επιδείνωση της μυωπίας σε νέους ανθρώπους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας κατά 41%, σύμφωνα με μελέτες, την κύρια αιτία τύφλωσης.
«Η σοβαρή μυωπία αυξάνει επίσης δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση, καθώς βλέπουμε περιπτώσεις υψηλής μυωπίας 30 φορές συχνότερα και αυτό πυροδοτεί τους τέσσερις παράγοντες οφθαλμικών παθήσεων, τον καταρράκτη, το γλαύκωμα, την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας» προειδοποιεί ο Δρ Jorgensen.