Οστεοπόρωση: Το αναπάντεχο μυστικό που δυναμώνει τα οστά και προφυλάσσει από κατάγματα
Από την καλύτερη ποιότητα του αέρα μέχρι την καλύτερη ψυχολογία, τα οφέλη που αποκομίζουν όσοι διαμένουν σε καταπράσινες περιοχές είναι πολλά. Ένα από αυτά και μάλλον λιγότερο προφανές φωτίζει μια νεότερη μελέτη εστιάζοντας στις αλλαγές που παρατηρούνται στη σύσταση των οστών.
Σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο BMJ, οι άνθρωποι που ζουν πιο κοντά στη φύση τείνουν να έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί απόρροια της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή, σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 400.000 Βρετανοί.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα δέντρα και τα φυτά λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, απομακρύνοντας τους ρύπους από τον αέρα και μειώνοντας τον κίνδυνο για διαφορετικές επιπλοκές στην υγεία των κατοίκων.
Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε την επαφή των ατόμων με πράσινους χώρους χρησιμοποιώντας ένα μέτρο που ονομάζεται δείκτης βλάστησης NDVI (δείκτης βλάστησης κανονικοποιημένης διαφοράς – Normalized Difference Vegetation Index) από δορυφορικές εικόνες. Οι συγγραφείς υπολόγισαν τον δείκτη NDVI σε βήματα περίπου 300 μέτρων διαθέσιμου οικιστικού πρασίνου σε ένα εύρος 300 έως 1500 μέτρων.
Μετά από τη στατιστική ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι όσοι ζούσαν σε πιο πράσινες περιοχές είχαν αυξημένη οστική ανθεκτικότητα και αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Με κάθε αύξηση του δείκτη NDVI παρατήρησαν αύξηση της οστικής πυκνότητας και 5% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, ενδεχομένως επειδή η διαβίωση σε περιοχές με πράσινο προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για άσκηση.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και διαταραχή των ορμονών, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Σημειώνοντας ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και επομένως δεν μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία, οι ερευνητές του Central South University, Changsha από την Κίνα, δήλωσαν: «Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης παρουσιάζουν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιο πράσινες γειτονιές σχετίζονται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της οστεοπόρωσης. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του πρασίνου στην πρόληψη της εμφάνισης της οστεοπόρωσης και υπογραμμίζουν τη σημασία του αστικού πρασίνου στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης».