Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα σε νεαρά άτομα
Οι ειδικοί της Mayo Clinic κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σας αναφέρουν ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε και να απευθυνθείτε έγκαιρα στον γιατρό σας.
Ο Dr Derek Ebner, γαστρεντερολόγος της Mayo Clinic, σημειώνει στο The Detroit News ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί σε ενήλικες κάτω των 50 ετών και υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια και να απευθύνεστε άμεσα σε έναν γιατρό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου αλλά για δύο καρκίνους: τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος ξεκινά από το παχύ έντερο και τον καρκίνο του ορθού, ο οποίος ξεκινά από το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, γνωστό ως ορθό.
«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν ισομερώς κατανεμημένος κατά μήκος του παχέος εντέρου και του ορθού, αλλά τα περισσότερα περιστατικά που εμφανίζονται σε ασθενείς μικρότερους των 50 ετών, αφορούν στον καρκίνο του ορθού» αναφέρει ο Dr Ebner.
Προειδοποιητικά σημάδια αυτού του καρκίνου
Σύμφωνα με τον Dr. Ebner, έχουν καταγραφεί τέσσερα βασικά συμπτώματα για άτομα κάτω των 50 ετών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου:
- Κοιλιακό άλγος,
- διάρροια,
- αίμα στα κόπρανα και
- σιδηροπενική αναιμία.
Ο Dr. Ebner σημειώνει ότι η απώλεια αίματος μετά τις κινήσεις του εντέρου, ακόμη και αν δεν είναι ορατά εμφανής, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου.
«Εάν σε μια εξέταση αίματος, για παράδειγμα, δούμε ένα σημάδι έλλειψης σιδήρου, αυτό θα μας ωθούσε τότε να διερευνήσουμε περαιτέρω» υπογραμμίζει ο ίδιος.
«Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να το μοιραστείτε με έναν γιατρό, έτσι ώστε να ξεκινήσετε άμεσα θεραπεία και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα» τονίζει ο Dr Ebner.
Μείωση των κινδύνων
Αν και δεν είναι δυνατόν να προλάβετε εντελώς τον καρκίνο, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τους κινδύνους εμφάνισης, όπως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
«Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ζωτικής σημασίας» λέει ο Dr. Ebner. «Το να ακολουθείτε μια ολοκληρωμένη διατροφή, το να παραμένετε σωματικά δραστήριοι, για παράδειγμα, είναι προστατευτικό. Το άλλο κλειδί, όμως, είναι απλώς να είστε πολύ προσεκτικοί με τα παραπάνω συμπτώματα και να δίνετε την απαραίτητη σημασία στον προληπτικό έλεγχο».
Συμβουλές
- Προληπτικός έλεγχος: Συζητήστε με τον γιατρό σας τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Άσκηση: Επιδιώξτε 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες.
- Διατροφή: Τρώτε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Βάρος: Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
- Τρόπος ζωής: Μην καπνίζετε και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.