Βρετανοί ερευνητές διερευνούν κατά πόσον ένα υπάρχον φάρμακο θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές ετησίως, προλαμβάνοντας τα καρδιακά επεισόδια που συμβαίνουν τις πρωινές ώρες και που, όπως έχει αποδειχθεί, είναι πιο συχνά και κατά κανόνα πιο απειλητικά για τη ζωή.
Αυτό συχνά οφείλεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση, γνωστή ως κοιλιακή αρρυθμία, που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Η αρρυθμία αυτή έχει ενοχοποιηθεί, συγκεκριμένα, για το 80% των 70.000 αιφνίδιων καρδιακών θανάτων ετησίως σε Αγγλία και Ουαλία.
Πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν εντοπίσει την αιτία αυτής της θανατηφόρας αρρυθμίας, αλλά και ένα φάρμακο που μπορεί να αναστείλει αυτή τη διαδικασία. Ο καθηγητής James Leiper από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το οποίο χρηματοδότησε αυτή την έρευνα, βρίσκει τα ευρήματα ελπιδοφόρα και πιστεύει ότι «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τη μείωση των αρρυθμιών σε άτομα υψηλού κινδύνου».
Η ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Alicia D’Souza στο Imperial College του Λονδίνου και τον Mark Boyett, επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Bradford, διαπίστωσε ότι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, η οποία φυσιολογικά αυξάνεται στο μέγιστο βαθμό το πρωί, συνδέεται με τα καρδιακά κύτταρα, προκαλώντας αλλαγές στα ηλεκτρικά σήματα, που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο χτυπά η καρδιά μας.
Ενώ αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τις υγιείς καρδιές, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη επικίνδυνων κοιλιακών αρρυθμιών στις καρδιές που ασθενούν. Πειράματα σε ποντίκια με τη χρήση του RU486, ενός φαρμάκου που εμποδίζει τη σύνδεση της κορτιζόλης με τα καρδιακά κύτταρα, έδειξαν ότι αυτές οι ηλεκτρικές αλλαγές αποτράπηκαν. Σημειώνεται ότι το εν λόγω σκεύασμα χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη θεραπεία του συνδρόμου Cushing, κατά το οποίο ο οργανισμός παράγει υπερβολική κορτιζόλη. Οι ασθενείς με το σύνδρομο συχνά αναπτύσσουν αυξημένο λίπος στο στήθος ή το στομάχι, καθώς και κόκκινο, πρησμένο πρόσωπο.
Η δρ. D’Souza δήλωσε: «Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι, λόγω του φυσικού μας κιρκάδιου ρυθμού -δηλαδή του ρολογιού του σώματος- τα επίπεδα κορτιζόλης κορυφώνονται το πρωί. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι κοιλιακές αρρυθμίες είναι πιο συχνές το πρωί. Τώρα, λοιπόν, ξέρουμε επιπλέον ότι τα δύο αυτά συνδέονται μεταξύ τους ‘Είναι αξιοσημείωτο ότι, όταν χρησιμοποιήσαμε ένα φάρμακο για να μπλοκάρουμε την επίδραση της κορτιζόλης στα καρδιακά κύτταρα των ποντικών, αυτά δεν ήταν πλέον επιρρεπή σε πρωινές αρρυθμίες».
Επόμενος στόχος της ομάδας είναι να επιβεβαιώσει τα ευρήματα στην ανθρώπινη καρδιά. «Εάν μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα φάρμακο με βάση τα ευρήματά μας, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές», καταλήγουν οι ειδικοί.