ECDC: Κρούσματα σιγκέλλωσης σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες – Πού αποδίδονται

Κρούσματα λοίμωξης από τον λοιμογόνο παράγοντα σιγκέλλα (Shigella), έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετίζονται με φεστιβάλ των Darklands στο Βέλγιο.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Τα κρούσματα συνδέονται με στελέχη του μικροβίου που είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του ECDC, οι βελγικές αρχές ανέφεραν την περασμένη Τρίτη 31 κρούσματα λοιμώξεων από σιγκέλλα. Τα 27 αφορούν άνδρες, εκ των οποίων ο ένας είχε συμμετάσχει στο φεστιβάλ στην Αμβέρσα του Βελγίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου.

Μετά την ειδοποίηση αυτή, ακολούθησε ενημέρωση του ECDC για δύο ακόμη κρούσματα στη Γερμανία, 2 στην Ιρλανδία, 1 στην Ολλανδία και 1 στη Δανία, τα οποία έχουν σχέση με το εν λόγω φεστιβάλ.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις επιβεβαίωσαν την ανησυχία σχετικά με την πηγή των μολύνσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, επτά κρούσματα έχουν συνδεθεί με το φεστιβάλ ή με ταξίδι στο Βέλγιο.

Η σιγκέλλα μεταδίδεται κοπρανο-στοματικά και μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω σεξουαλικών επαφών, ατόμων με περιστασιακούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 12 ώρες έως τέσσερις ημέρες. ωστόσο συνήθως είναι μία έως επτά μέρες.

Το στέλεχος S. sonnei, που συνδέεται με τα κρούσματα αυτά, παρουσιάζει εκτεταμένη αντοχή σε φάρμακα, όπως πενικιλίνες, κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς (CTX-M-15), αμινογλυκοσίδες, τετρακυκλίνη, σουλφοναμίδες, κινολόνες και αζιθρομυκίνη, αφήνοντας πολύ περιορισμένες επιλογές θεραπείας σε σοβαρές λοιμώξεις.

Οι υπεύθυνοι του ECDC καλούν όσους έχουν συμπτώματα να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας στον γιατρό το ιστορικό ταξιδιού τους και τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Συμπτώματα 

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η σιγκέλλα (Shigella) είναι ένα gram-αρνητικό βακτήριο της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών.

Το βακτηριακό αυτό γένος περιλαμβάνει τέσσερα είδη ή οροομάδες: την S. dysenteriae (Ομάδα Α), την S. flexneri (Ομάδα Β), την S. boydii (Ομάδα C) και την S. sonnei (Ομάδα D).

Η συμπτωματολογία της σιγκέλλωσης, που παλιότερα ονομαζόταν βακτηριακή δυσεντερία, χαρακτηρίζεται από διάρροια που συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία και κάποιες φορές τοξιναιμία, εμέτους, συσπάσεις του κοιλιακού τοιχώματος και τεινεσμό του εντέρου.

Σε τυπικές περιπτώσεις τα διαρροϊκά κόπρανα περιέχουν αίμα και βλέννα. Αρκετά περιστατικά παρουσιάζουν διάρροιες υδαρούς χαρακτήρα. Οι σπασμοί μπορεί να αποτελούν μια σοβαρή επιπλοκή σε μικρά παιδιά. Η βακτηριαιμία είναι ασυνήθης.

Η σοβαρότητα της λοίμωξης και η θνητότητα της νόσου ποικίλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ατόμου (ηλικία, προϋπάρχουσα διατροφική κατάσταση) και τον ορότυπο.

Η S. Dysenteriae συχνά συσχετίζεται με σοβαρή νόσηση και επιπλοκές, όπως το τοξικό μεγάκολο και το αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (Haemolytic Uraemic Syndrome-HUS).

Θνητότητα

Η θνητότητα σε νοσηλευόμενους ασθενείς είναι υψηλή (20%). Ορισμένα στελέχη S. flexneri μπορούν να προκαλέσουν αντιδραστική αρθροπάθεια (σύνδρομο Reiter), ειδικότερα σε άτομα με γενετική προδιάθεση, που έχουν το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLA-B27.

Πολλές λοιμώξεις από S. sonnei εμφανίζουν σύντομη κλινική διαδρομή και έχουν σχεδόν αμελητέα θνητότητα, με εξαίρεση στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Πηγές: iatronet.gr