Νόσος Πάρκινσον: Δημοφιλής κατηγορία φαρμάκων θωρακίζει τους νευρώνες και επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας
H αναπτυσσόμενη κατηγορία φαρμάκων που έγιναν ήδη πασίγνωστα παγκοσμίως για τη ρύθμιση του διαβήτη και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, οι αγωνιστές υποδοχέων της ορμόνης GLP-1, φαίνεται πως συμβάλλουν εξίσου σε καταστάσεις που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως οι ψυχικές διαταραχές, η νόσος Αλτσχάιμερ, ακόμα και για τη νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.
Σε μια δοκιμή φάσης 2, οι ασθενείς πρώιμου σταδίου της νόσου Πάρκινσον που έλαβαν ένα παλαιότερο φάρμακο GLP-1για τον διαβήτη, που ονομάζεται λιξισενατίδη, δεν παρουσίασαν επιδείνωση των κινητικών συμπτωμάτων σε διάστημα ενός έτους, σε αντίθεση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.
Η διαφορά μεταξύ των ομάδων -όπως μετρήθηκε με μια εξέταση που αφορούσε στο τρέμουλο και την ακαμψία του ατόμου- ήταν μικρή, ωστόσο, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κατάσταση των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο δεν χειροτέρευσε. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που υποδηλώνουν ότι αυτή η κατηγορία φαρμάκων έχει δυνατότητες ως νέος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου Πάρκινσον.
Αν και η διαφορά που παρατηρήθηκε σε διάστημα ενός έτους ήταν μικρή, «το ερώτημα τώρα θα ήταν τι θα συνέβαινε αν οι ασθενείς έπαιρναν αυτό το φάρμακο για δύο ή τρία ή πέντε χρόνια; Θα υπήρχε πρόσθετη επίδραση;» δήλωσε ο Δρ Wassilios Meissner, ο κύριος ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό στη Γαλλία. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσουν οι μελλοντικές δοκιμές» πρόσθεσε.
Στη νέα αυτή δοκιμή συμμετείχαν 156 ασθενείς απ’ όλη τη Γαλλία που έπαιρναν σταθερές δόσεις θεραπείας με ντοπαμίνη ως θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον. Οι ερευνητές εξέτασαν τη δράση της λιξισενατίδης, καθώς φαίνεται να εισέρχεται καλύτερα στον εγκέφαλο σε σύγκριση με νεότερα φάρμακα GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να βοηθήσουν στην εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας τους νευρώνες από το θάνατο, κάτι που – αν αποδειχθεί – θα αποτελούσε έναν κρίσιμο νέο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.
Στο τέλος της δοκιμής ενός έτους, οι ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο επιδεινώθηκαν κατά τρεις μονάδες σε μια δοκιμασία κινητικών συμπτωμάτων, ενώ στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο δεν παρουσιάστηκε αυτή η επιδείνωση. Μετά από την εξέταση των ερευνητών δύο μήνες αργότερα, αφού οι ασθενείς είχαν διακόψει την αγωγή, διαπίστωσαν ότι εξακολουθούσε να υπάρχει διαφορά τριών μονάδων μεταξύ των δύο ομάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λιξισενατίδη δεν κάλυπτε απλώς τα συμπτώματα, αλλά ενδεχομένως βοηθούσε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Παρόλα αυτά, οι ασθενείς παρουσίασαν και μερικές από τις συνήθεις παρενέργειες των φαρμάκων αυτών, όπως ναυτία και έμετος, μια παράμετρος που θα πρέπει να εξετασθεί, επειδή οι ασθενείς με τη νόσο είναι συνήθως ηλικιωμένοι.