Βιταμίνη C: Ποια συμπτώματα προκαλεί η έλλειψη – Tροφές για να την αυξήσετε και παρενέργειες από την υπερβολική δόση
Παρακάτω, οι ειδικοί αναλύουν τα σημάδια της έλλειψης βιταμίνης C, ώστε να μπορείτε να την εντοπίσετε αρκετά νωρίς πριν οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Προσφέρουν επίσης τις συμβουλές τους για το πώς να επαναφέρετε αυτά τα επίπεδα σε καλό δρόμο με μερικές τροποποιήσεις στη διατροφή σας.
Βιταμίνη C: Οφέλη για τον οργανισμό
Όπως εξηγεί η Elizabeth Sharp, ιατρός και ιδρύτρια του Health Meets Wellness, στη Vogue, η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα και ορισμένα λαχανικά. Γνωστό και ως ασκορβικό οξύ, είναι ένα αντιοξειδωτικό που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά.
«Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ιδιότητες επούλωσης πληγών, ακεραιότητας του δέρματος και απορρόφησης σιδήρου», λέει η Δρ. Sharp. «Είναι απαραίτητο για την παραγωγή και τη συντήρηση του κολλαγόνου (το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το δέρμα), των χόνδρων, των τενόντων, των συνδέσμων και των αιμοφόρων αγγείων. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις».
Έλλειψη βιταμίνης C: Συμπτώματα
Μια έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους και -το χειρότερο σενάριο- τελικά να οδηγήσει σε σκορβούτο εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η Samantha Dieras, διευθύντρια του τμήματος Ambulatory Nutrition Services στο Mount Sinai Hospital, και η Δρ. Sharp αναφέρουν τα ακόλουθα ως συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C:
- Αιμορραγία ούλων (ουλίτιδα)
- Πτώση δοντιών
- Κούραση
- Απώλεια βάρους
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Κακή επούλωση πληγών
- Ξηροστομία
- Τρίχες γυρισμένες στο εσωτερικό του δέρματος
- Αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των οστών για τα παιδιά
- Μικρές κόκκινες και καφέ κηλίδες (γνωστές και ως πετέχειες)
- Εύκολο μελάνισμα
- Ικτερός
- Πρήξιμο των τριχοθυλακίων (γνωστό και ως περιθυλακιώδης υπερκεράτωση)
Η Δρ. Dieras λέει ότι το σκορβούτο είναι σπάνιο και ότι η κύρια αιτία του είναι μια παρατεταμένη χρονική περίοδος χωρίς επαρκή κατανάλωση βιταμίνης C, η οποία μπορεί να συνδεθεί με κακή διατροφή ή περιορισμένη πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα.
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα ή το παθητικό κάπνισμα, άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις ή ορισμένους τύπους καρκίνου. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι μόλις διαγνωστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Βιταμίνη C: Τροφές και συμπληρώματα για να την αυξήσετε
Η Δρ. Sharp λέει ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C είναι 75 μικρογραμμάρια (mcg) για ενήλικες γυναίκες (120 mcg για έγκυες γυναίκες) και 90 mcg για ενήλικες άνδρες. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα και ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, είναι μέσω της διατροφής σας.
Η Δρ. Sharp συνιστά να ενσωματώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C στα γεύματά σας, όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, λάιμ, κόκκινη πιπεριά και μπρόκολο. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το ποια λαμβάνετε, καθώς δεν είναι όλα αποτελεσματικά.
«Τα συμπληρώματα βιταμίνης C είναι ένας τρόπος για να φτάσετε στη σωστή δόση, ωστόσο, τα τρόφιμα πρέπει να είναι πάντα η πρώτη γραμμή κατανάλωσης», λέει η Δρ. Dieras. «Η βιταμίνη C μέσω των τροφών απορροφάται καλύτερα. Οι εταιρείες συμπληρωμάτων δεν υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Επομένως, εάν πρόκειται να ενσωματώσετε συμπληρώματα, προτείνω να επιλέξετε επωνυμίες που συμμετέχουν σε δοκιμές τρίτων και μπορούν να αποδείξουν ότι το συμπλήρωμα περιέχει ό,τι αναγράφεται στην ετικέτα».
Υπερβολική βιταμίνη C: Παρενέργειες
Σημειώνεται ότι δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις συνιστώμενες δόσεις στην πρόσληψη βιταμίνης C. Μια υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, διάρροια, καούρα, κράμπες στο στομάχι και φούσκωμα.
Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία, και οι δύο ειδικοί συνιστούν να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλή. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ή απλώς έχετε γενικές ερωτήσεις σχετικά με τη βιταμίνη C, επισκεφτείτε έναν γιατρό για να διαγνωστείτε σωστά και να σας βοηθήσει να βρείτε ένα ασφαλές πρόγραμμα για να αναπληρώσετε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.
Πηγή: oloygeia.gr