Καρκίνος: Σύντομα η τεχνητή νοημοσύνη θα τον ανιχνεύει με ακρίβεια
Από πρόσφατη δημοσίευση του Oxford University Press, στην επιθεώρηση Biology Methods & Protocols, τα νέα είναι αισιοδοξα για την ανίχνευση, διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία του καρκίνου, χάρη στην δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι διάφοροι τύποι καρκίνου μετρούν παγκοσμίως πάνω από 19 εκατομμύρια κρούσματα και 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Η εξελικτική φύση του καθιστά δύσκολη τη θεραπεία όγκων σε προχωρημένο στάδιο.
Η αποκρυπτογράφηση των γενετικών αλλαγών
Τα μοτίβα των τεσσάρων βάσεων του γενετικού μας κώδικα (DNA), τα οποία συμβολίζονται με A, T, G και C, κωδικοποιούν τη γενετική πληροφορία στο DNA και συνθέτουν τη δομή του. Εντούτοις, ορισμένες βάσεις του γενετικού μας υλικού επηρεάζονται από περιβαλλοντικές αλλαγές εκτός του κυττάρου, με αποτέλεσμα να τροποποιούνται χημικά, όταν προστίθεται μια μεθυλομάδα (τμήμα ενός μορίου). Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «μεθυλίωση του DNA».
Κάθε μεμονωμένο κύτταρο διαθέτει εκατομμύρια από αυτούς τους δείκτες μεθυλίωσης του DNA. Η παρατήρηση των αλλαγών στους δείκτες αυτούς, κατά την πρώιμη ανάπτυξη του καρκίνου, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να διαγνώσουν τη νόσο.
Οι ερευνητές μπορούν να εντοπίσουν ποιες βάσεις του DNA μεθυλιώνονται σε καρκίνους και σε ποιο βαθμό, συγκρίνοντάς τες με υγιείς ιστούς. Ωστόσο, η ανίχνευση των ειδικών υπογραφών μεθυλίωσης, που είναι δηλωτικές των διάφορων τύπων καρκίνου, είναι ένα εγχείρημα υψηλής δυσκολίας, χωρίς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η αναγνώριση των τύπων καρκίνου
Ερευνητές του Κέιμπριτζ και του Imperial College του Λονδίνου, «εκπαίδευσαν» με τη βοήθεια μηχανικής και βαθιάς μάθησης, μια λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εξετάσει τα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA και να αναγνωρίσει μέσα από δείγμα μη καρκινικού ιστού, 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου (καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα, του προστάτη, κ.α.), με ακρίβεια 98,2%.
Ειδικοί πιθανολογούν ότι μέσα και από άλλες βιοψίες, ο εντοπισμός των ασυνήθιστων μοτίβων μεθυλίωσης, θα ωθήσει τους ιατρούς να αναγνωρίσουν τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που ενθαρρύνει την ίαση των ασθενών.
Είναι αναγκαίο, να συνδυαστεί η χρήση υπολογιστικών μεθόδων, με καλύτερη επιστημονική κατάρτιση σε ποικίλα δεδομένα και αυστηρές κλινικές δοκιμές, με σκοπό να παραχθούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που να εξασφαλίζουν την έγκαιρη ανίχνευση και τον έλεγχο των καρκίνων, όπως ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης, Shamith Samarajiwa.
Πηγή: ygeiamou.gr