Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την Υγείας μας-Ποιοι κινδυνεύουν
Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μία πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις της, όπως η αύξηση θερμοκρασίας, οι αλλαγές στο ύψος των βροχοπτώσεων, και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την υγεία μας, την ποιότητα και την επάρκεια τροφής, και νερού, καθώς και του αέρα που αναπνέουμε.
Στην Αττική, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τους θερμούς μήνες προκαλεί αύξηση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 10% και από αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 20%.
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί κυτταρικό θάνατο στους πνεύμονες και αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, επιδεινώνουν τις αναπνευστικές ασθένειες και αυξάνουν την εμφάνιση άσθματος και πνευμονίτιδας.
Η κλιματική αλλαγή έχει επίδραση και στην ψυχική υγεία, με τους ειδικούς να τονίζουν πως έχει σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις, προκαλώντας στρες, άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες (PTSD) και αυτοκτονικές τάσεις.
Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες συνιστά απειλή για τις εγκύους και τα νεογνά. Δεδομένα από πάνω από 200 μελέτες δείχνουν ισχυρή σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και εγκυμοσύνης, με επιδράσεις στο ενδοκρινικό σύστημα, το μεταβολικό προφίλ και το ανοσιακό σύστημα της εγκύου.
Οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία, θνησιγενή νεογνά, χαμηλό βάρος γέννησης και διάφορες συγγενείς ανωμαλίες στα νεογνά.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο Ημερίδας του ΕΟΔΥ
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΟΔΥ με θέμα «Κλιματική αλλαγή και δημόσια υγεία»,με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών Δημόσιας Υγείας, της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας, καθώς και του γενικού κοινού στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Δημόσια Υγεία.
Στην ημερίδα εθίγησαν θέματα όπως η αυξημένη ευαλωτότητα ορισμένων πληθυσμών στα κλιματικά φαινόμενα, η συσχέτιση της κλιματικής αλλαγής με την εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων, και ειδικότερα των νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, τα διεθνή ταξίδια ως παράγοντας αύξησης του κινδύνου μετάδοσης μεταδοτικών νοσημάτων. Επίσης έγινε λόγος για την σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τη μετακίνηση πληθυσμών αλλά για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα εξαιτίας των αλλαγών στις θερμοκρασίες.
Κατά 2 βαθμούς Κελσίου αυξήθηκε η θερμοκρασία των θαλασσών
Η κεντρική ομιλία, με τίτλο «Κλιματική αλλαγή», πραγματοποιήθηκε από τον εθνικό εκπρόσωπο για την κλιματική αλλαγή και Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή κ. Χρήστο Ζερεφό.
Επισήμανε ότι πως από το 1900 και μετά, η θερμοκρασία των θαλασσών έχει αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που έχει προκαλέσει διαταραχή στα κλιματικά συστήματα με αποτελέσματα όπως η πρόκληση ξηρασιών, πλημμυρών και πυρκαγιών.
Τα φαινόμενα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ο κ. Ζερεφός ανέφερε χαρακτηριστικά πως το 2023, ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε διάφορες περιοχές, όπως η καταστροφή του δάσους της Δαδιάς στην Ελλάδα και οι μεγάλες πυρκαγιές στο Μάουι και τον Καναδά.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης, της παραγωγής, της θέρμανσης και του κλιματισμού, αυξάνει τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η θερμοχωρητικότητα της θάλασσας λειτουργεί ως μνήμη του κλίματος και όταν η θερμοκρασία της αυξάνεται, η μνήμη αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια. Αυτή η διαταραχή οδηγεί σε αυξημένους δείκτες ξηρασίας και μείωση της σχετικής υγρασίας σε ατμόσφαιρα και έδαφος.
Το 2023, η σχετική υγρασία του εδάφους σε όλη την περιοχή της Μεσογείου ήταν κάτω από 10%, με καταστροφικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη ξηρασία, ιδίως η Ανατολική Ελλάδα, η οποία είναι ήδη ημι-ερημοποιημένη.
Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, απαιτείται η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων, συνέστησε ο κ. Ζερεφός. Ο ομιλητής πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών επιδημιολογικής επιτήρησης, η επένδυση σε επιστημονικό προσωπικό και η χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση δεδομένων.
Πηγή: oloygeia.gr