Πότε είναι η καλύτερη ώρα να λαμβάνετε προβιοτικά και πρεβιοτικά
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ή αλλιώς «καλά« βακτήρια, που όταν καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα, ενισχύουν την υγεία του ατόμου που τα καταναλώνει.
Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς ενισχύουν τη μικροβιακή χλωρίδα και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει κανείς μέσω των τροφών. Επιπλέον, βοηθούν στην αντιμετώπιση φλεγμονών που οφείλονται σε βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο και που ο πολλαπλασιασμός τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία διαφόρων ασθενειών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου, της ελκώδους κολίτιδας (μια μορφή της πάθησης του φλεγμονώδους εντέρου), καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων, εκζέματος και άλλων αλλεργικών παθήσεων.
Ποια η διαφορά των προβιοτικών με τα πρεβιοτικά;
Η αλήθεια είναι ότι το ένα συμπληρώνει τη λειτουργία του άλλου. Τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες ή σύνθετες πρωτεΐνες που αντιστέκονται στη διαδικασία της πέψης όταν περνάνε μέσα από το λεπτό έντερο. Βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, και ουσιαστικά με τα πρεβιοτικά τρέφονται τα προβιοτικά.
Όταν ακολουθείτε μία γενικότερα ισορροπημένη διατροφή -χαμηλή σε σάκχαρα και κορεσμένα ή trans λιπαρά- και ασκείστε τακτικά, ενισχύεται η εντερική χλωρίδα με “καλά” βακτήρια, αλλά και με κάποια συγκεκριμένα στελέχη, τα οποία συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Δηλαδή, ο συνδυασμός των προβιοτικών με τα πρεβιοτικά βελτιώνει τη μικροβιακή χλωρίδα και ταυτόχρονα ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύεται ο οργανισμός από διάφορες παθήσεις.
Ο Δρ Adrian Weingart, ο οποίος είναι ειδικός στο μικροβίωμα του εντέρου και είναι χρόνια υπεύθυνος ανάπτυξης συμπληρωμάτων, δηλώνει στο Glamour ότι: «Τα πρεβιοτικά είναι μη ζωντανές ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αντίθετα, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που επηρεάζουν θετικά την υγεία του εντέρου».
Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της υγείας του εντέρου σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές, πέρα από το να καταναλώνουν μερικά γιαούρτια, αναζητούν τώρα συμπληρώματα για να υποστηρίξουν το γαστρεντερικό τους σύστημα.
Ποια είναι η καλύτερη ώρα να λάβετε προβιοτικά και πρεβιοτικά
«Τα πρεβιοτικά, όπως και οι φυτικές ίνες, μπορούν γενικά να λαμβάνονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, κατά προτίμηση με ένα γεύμα» λέει ο Δρ Weingart. Τα προβιοτικά, ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι ή μεταξύ των γευμάτων. «Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ του στομάχου είναι λιγότερο συγκεντρωμένο σε άδειο στομάχι, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων» εξηγεί.
Τα οφέλη των συνδυασμένων συμπληρωμάτων προβιοτικών και πρεβιοτικών
Σύμφωνα με τον Δρ Weingart, ένα συνδυασμένο συμπλήρωμα προβιοτικών και πρεβιοτικών είναι μια καλή επιλογή. «Τα συνδυαστικά προϊόντα που περιέχουν τόσο πρεβιοτικά όσο και προβιοτικά είναι πολύ χρήσιμα, καθώς έχουν πολλές, θετικές επιδράσεις στην υγεία του εντέρου» τονίζει ο ίδιος. Και προσθέτει ότι τα πρεβιοτικά μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη των προβιοτικών, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους.
«Συνιστούμε να λαμβάνετε τα συνδυαστικά συμπληρώματα με άδειο στομάχι το πρωί» αναφέρει ο Δρ Weingart, λέγοντας πως αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει την καλύτερη απορρόφηση και αποτελεσματικότητα των μικροοργανισμών που περιέχουν τα συμπληρώματα.
Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε πως αν είστε οπαδός της λήψης μηλόξυδου ή νερού με λεμόνι το πρωί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι αυτά επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων σας.
«Η αποτελεσματικότητα των συνβιοτικών δεν επηρεάζεται σημαντικά από τα όξινα ροφήματα, καθώς τα βακτήρια είναι σχεδιασμένα να επιβιώνουν στο στομάχι και να ασκούν τα αποτελέσματά τους στο έντερο. Τα συνβιοτικά προϊόντα μπορούν να καταναλώνονται παράλληλα με όξινα ροφήματα χωρίς καμία ανησυχία» καταλήγει ο Δρ Weingart.
Πηγή: oloygeia.gr