Ερευνητές που ανέλυσαν δείγματα πλάσματος αίματος και μητρικού γάλακτος από 3.000 άτομα ανακάλυψαν αυξημένες συγκεντρώσεις ουσιών PFAS μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν αυτά τα κοινά τρόφιμα και ποτά.
Η πρωτοποριακή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science of The Total Environment δείχνει ότι ο καφές και το λευκό ρύζι μπορεί να είναι πιο μολυσμένα από άλλα τρόφιμα. Η επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Dartmouth, Megan Romano, τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα των ευρημάτων, δηλώνοντας:
«Τα αποτελέσματα δείχνουν σίγουρα την ανάγκη για περιβαλλοντική διαχείριση και διατήρηση των PFAS μακριά από το περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα. Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου βρίσκονται παντού και θα παραμείνουν ακόμα κι αν κάνουμε επιθετική αποκατάσταση».
Γιατί τα PFAS συνδέονται με τον καρκίνο και άλλες ασθένειες
Αυτές οι επίμονες χημικές ουσίες, οι οποίες φτάνουν σε αριθμό περίπου τις 16.000, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων ανθεκτικών στη θερμότητα, τους λεκέδες και το νερό, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι δεν διασπώνται φυσικά και συσσωρεύονται στο σώμα μας.
Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι τα PFAS έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από ζητήματα υγείας, όπως καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και ασθένειες του ήπατος και του θυρεοειδούς, καθώς και με επιπτώσεις στη γονιμότητα.
Η παρουσία αυτών των χημικών ουσιών στο ρύζι πιστεύεται ότι προέρχεται από μολυσμένο χώμα ή μαγειρικά σκεύη, και πιθανώς το νερό που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή του.
Γιατί επηρεάζονται από PFAS τα αυγά, ο καφές και το ρύζι
Όσον αφορά τα αυγά, οι ένοχοι μπορεί να είναι η φορτωμένη με PFAS λάσπη που χρησιμοποιείται στην εκτροφή ή ακόμα και η τροφή που δίνεται στα πουλερικά.
Όσον αφορά τον καφέ, οι ίδιοι οι κόκκοι, μαζί με το νερό και το έδαφος που εμπλέκονται στην καλλιέργειά του, μπορεί να είναι όλα πηγές μόλυνσης. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης ακολουθούν προηγούμενες διαπιστώσεις ότι τα θαλασσινά είναι πολύ ευαίσθητα στη μόλυνση από PFAS.
Οι εκστρατείες απαιτούν την πλήρη απαγόρευση των PFAS για να αποτραπεί η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας. Για όσους θέλουν να παρακάμψουν αυτές τις χημικές ουσίες, ορισμένες δίαιτες θα μπορούσαν να είναι η απάντηση.
Συγκεκριμένα, η Δρ. Romano τόνισε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες τείνουν να έχουν μειωμένα επίπεδα ορισμένων PFAS. «Αυτό σας βοηθά όχι μόνο να μειώσετε την έκθεσή σας στα PFAS, αλλά και άλλες μολυσματικές ουσίες που αναμένουμε ότι ενδέχεται να υπάρχουν στα τρόφιμα», σημείωσε καταληκτικά η ερευνήτρια.