Εντείνονται οι αντιδράσεις για το Σχέδιο Νόμου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και τις Υπηρεσίες Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.
Μετά την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ και ΕΝΙΘ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο χορό μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης. Δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική 24ωρη την Τρίτη 16 Ιουλίου, με κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας.
Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «κατάργηση» των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα, «με τη δημιουργία ενός υδροκέφαλου νέου φορέα (ΕΟΠΑΕ) με υπερσυγκεντρωτικές αρμοδιότητες, και αποσύνδεση των προγραμμάτων από τις τοπικές ανάγκες».
«Ο νέος υπερ-οργανισμός καταργεί τη συμμετοχή και το δικαίωμα επιλογής των εξαρτημένων στη θεραπεία τους, περιορίζει την προοπτική απεξάρτησης και τον θεραπευτικό πλουραλισμό και επικεντρώνεται στην αναποτελεσματική βιολογική-ιατρική προσέγγιση και τον διοικητικό έλεγχο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ. Προσθέτει ότι «καταργούνται το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, και τα προγράμματα απεξάρτησης του ΕΣΥ (18ΑΝΩ στο ΨΝΑ, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ, ΜΕΘΕΞΙΣ στο ΨΝΘ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΓΝΚ) και αντικαθίστανται από έναν αθηνοκεντρικό και υδροκέφαλο φορέα, αγνοώντας επιδεικτικά την ιστορία, τα ονόματα, την οργάνωσή, τη φιλοσοφία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους».
Οι θέσεις του Σωματείου στα Κέντρα Πρόληψης
«Θολό» τοπίο για την Πρόληψη
«Οι ασαφείς προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την ίδρυση μονάδων πρόληψης και θεραπείας μας δημιουργούν έντονες ανησυχίες για τη συγχώνευση της πρόληψης με την δήθεν «ταχεία» θεραπεία.
Προγράμματα πρόληψης με «ημερομηνία λήξης»
Κόντρα στην ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης, αφήνει μετέωρο το μέλλον των 75 Κέντρων Πρόληψης μετά το 2027, με σοβαρό τον κίνδυνο κατάργησής τους ακόμα και σε μια νύχτα με τροπολογία.
Ενίσχυση της λογικής «κόστους- οφέλους»
Το νομοσχέδιο «τσουβαλιάζει» Θεραπευτικά Προγράμματα και Κέντρα Πρόληψης, ενοποιώντας τα μαζί με κάθε ιδιώτη και ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο χώρο, σ’ ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, οδηγώντας τελικά σ’ εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών. Γίνεται φανερό ότι τα κριτήρια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι οικονομικά κι όχι οι ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων.
Σύνθετη Προσέγγιση
Η νέα πολιτική αγνοεί την σύνθετη προσέγγιση που απαιτείται για την κατανόηση και αντιμετώπιση της εξάρτησης, επικεντρώνοντας εσφαλμένα στη «μείωση της βλάβης».
Ιατροκεντρικές Πρακτικές
Το νομοσχέδιο προωθεί μονομερείς ιατροκεντρικές πρακτικές, οι οποίες έχουν ήδη αποτύχει επιστημονικά.
Διαχείριση και Κοινωνική Ένταξη
Αντιμετωπίζει την απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη ως διαχειριστικό πρόβλημα και όχι ως πολυδιάστατο κοινωνικό θέμα και ενισχύει την ατομική ευθύνη του χρήστη και της οικογένειάς του.
Φόβος και Ανασφάλεια
Με τη δημιουργία ενός υδροκέφαλου νέου φορέα (ΕΟΠΑΕ) με υπερσυγκεντρωτικές αρμοδιότητες, προωθείται ένα περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας για τους εργαζόμενους και η αποσύνδεση των προγραμμάτων από τις τοπικές ανάγκες.
Υποστήριξη Ιδιωτικών Συμφερόντων
Ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτική συνταγογράφηση υποκαταστάτων, fast track θεραπεία και κλείσιμο μονάδων.
Συγχώνευση Προγραμμάτων
Η συγχώνευση προγραμμάτων με διαφορετικές φιλοσοφίες δημιουργεί λιγότερο αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις.
Απομάκρυνση από το ΕΣΥ
Ενέχει κινδύνους για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των χρηστών.
Επιπτώσεις στην Υποστελέχωση
Το νομοσχέδιο θα επιδεινώσει την υποστελέχωση και θα δημιουργήσει επισφαλείς συνθήκες εργασίας για τους θεραπευτές, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Τα δύο Σωματεία υποστηρίζουν ότι «το νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε μια διαδικασία προσχηματικής διαβούλευσης και σπρώχνει στο κενό ένα ολόκληρο εθνικό δίκτυο υπηρεσιών, πρέπει να αποσυρθεί» και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος από μηδενική βάση.
Πηγή: nosokomio.gr