Καρκίνος του παγκρέατος: Τεράστια ανακάλυψη Ελληνίδας επιστήμονα μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία
Ένα γονίδιο ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία πολλαπλών οργάνων μπορεί να ξεκλειδώσει νέους τρόπους για την αντιμετώπιση ενός από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η ανακάλυψη προσφέρει αισιοδοξία στη συνεχιζόμενη μάχη για την ανάπτυξη ισχυρότερων θεραπειών ενάντια σε έναν τύπο καρκίνου του παγκρέατος που είναι διαβόητος για τις ζοφερές στατιστικές επιβίωσής του, ανέφερε η ομάδα της μελέτης.
«Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει τη χαμηλότερη επιβίωση από τους 20 πιο κοινούς καρκίνους», ανέφερε η Δρ. Μαρία Χατζηαποστόλου, από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου John van Geest του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
«Η επιβίωση των ασθενών πέραν των πέντε ετών έχει βελτιωθεί ελάχιστα εδώ και αρκετό καιρό και επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε νέους τρόπους για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την ασθένεια, πώς εξαπλώνεται και γιατί είναι τόσο επιθετική. Αυτή η εργασία, η οποία έδωσε νέα κατανόηση και γνώση στο πώς συμπεριφέρεται ο καρκίνος, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για πιθανές νέες θεραπείες στο μέλλον», συμπλήρωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια.
Ο καρκίνος του παγκρέατος, με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 10%, αποτελεί μια τρομερή πρόκληση. Συχνά ανιχνεύεται πολύ αργά για αποτελεσματική θεραπεία, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που διαγιγνώσκονται υποκύπτουν στη νόσο μέσα σε τρεις μήνες.
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον καρκίνο του παγκρέατος
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastro Hep Advances, λοιπόν, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστού καρκίνου του παγκρέατος παράλληλα με υγιή ιστό.
Βρήκαν ότι ο καρκίνος του παγκρέατος πυροδοτεί μια διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση του DNA, η οποία απενεργοποιεί τα ευεργετικά μόρια HNF4A, επιτρέποντας στους όγκους να πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Η Δρ. Χατζηαποστόλου εξήγησε: «Η απώλεια του HNF4A οδηγεί στην ανάπτυξη και επιθετικότητα του καρκίνου του παγκρέατος και τώρα γνωρίζουμε ότι συσχετίζεται με την κακή επιβίωση των ασθενών».
Ο Δρ. Chris Macdonald, επικεφαλής της έρευνας στο Pancreatic Cancer UK, που χρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε απελπισμένα πιο ευγενικές και αποτελεσματικότερες επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του παγκρέατος. Η πλειοψηφία των καρκίνων του παγκρέατος διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο, με το 80% να μην ανιχνεύεται έως ότου η νόσος εξαπλωθεί και δεν είναι πλέον χειρουργήσιμη».
«Αυτές οι περιστάσεις αντικατοπτρίζουν το χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, καθώς πάνω από τα μισά άτομα με τη νόσο υποκύπτουν μέσα σε τρεις μήνες από τη διάγνωση. Η προώθηση της βασικής μας κατανόησης για το τι ωθεί την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος είναι κρίσιμη εάν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες ανακαλύψεις», πρόσθεσε.
«Αυτή η εργασία μας δίνει νέες πληροφορίες για το πώς ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να καταστείλει ορισμένα μόρια, πράγμα που τον βοηθά να εξαπλωθεί επιθετικά σε όλο το σώμα, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών στο μέλλον».
Στην εργασία συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.
Πηγή: oloygeia.gr