Αυξημένα τριγλυκερίδια: Ποια είναι τα συμπτώματα – Τι μπορούν να προκαλέσουν
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στο αίμα σας και είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Σε περίπτωση όμως που τα τριγλυκερίδια ανέβουν σε υψηλά επίπεδα, κρύβουν κινδύνους και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στην υγεία σας.
Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα από την αύξηση των τριγλυκεριδίων. Η αύξηση διαπιστώνεται τυχαία έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο. Γι’ αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αιματολογικές εξετάσεις για προληπτικό έλεγχο πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο όλοι οι ενήλικες πολίτες.
Η ύπουλη φύση των υψηλών τριγλυκεριδίων είναι μία από τις πιο επικίνδυνες πτυχές τους. Τα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορούν να αυξήσουν αθόρυβα τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι. Αυτό καθιστά τις τακτικές εξετάσεις αίματος ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση του προβλήματος.
Το σωστό είναι να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του ιατρού σας που σας συμβουλεύει κάθε πότε πρέπει να κάνετε εξετάσεις ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό σας.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές των τριγλυκεριδίων
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι τιμές των τριγλυκεριδίων ορίζονται ως εξής:
- Φυσιολογικές τιμές: Κάτω από 150 mg/dL
- Ενδιάμεσες τιμές: 150-200 mg/dL
- Αυξημένες τιμές: 200-500 mg/dL
- Πολύ υψηλές τιμές: Πάνω από 500 mg/dL
Για τη μέτρηση των τριγλυκεριδίων απαιτείται νηστεία για τουλάχιστον 12 ώρες.
Κάθε πότε πρέπει να μετράτε τα τριγλυκερίδια
Η έναρξη της μέτρησης των τριγλυκεριδίων θα πρέπει να γίνει μία φορά στην παιδική ηλικία και, εφόσον είναι φυσιολογικά τα επίπεδά τους, θα πρέπει να γίνει ξανά μέτρηση στην ηλικία των 18 ετών.
Για τους άνδρες:
Έναρξη τακτικής μέτρησης στην ηλικία των 35 ετών εάν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Έναρξη τακτικής μέτρησης στην ηλικία 25-30 ετών εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σε νεαρή ηλικία).
Για τις γυναίκες:
Έναρξη τακτικής μέτρησης στην ηλικία των 45 ετών εάν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Έναρξη τακτικής μέτρησης στην ηλικία 30-35 ετών εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σε νεαρή ηλικία).
Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό διάστημα κάθε πότε πρέπει να γίνεται η τακτική μέτρηση των τριγλυκεριδίων. Για τους ανθρώπους που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου, συστήνεται μέτρηση κάθε 5 χρόνια. Για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
Υψηλά τριγλυκερίδια: Τι μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία
Τα αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα προκαλούν σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.
- Καρδιά: Τα τριγλυκερίδια μπορούν να συμβάλουν στην αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση όπου λιπαρές ουσίες συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
- Παγκρεατίτιδα: Τα πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του παγκρέατος, μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται παγκρεατίτιδα.
- Μεταβολικό σύνδρομο: Για να εμφανίσει κάποιος μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και υψηλά τριγλυκερίδια.
- Λιπώδης νόσος του ήπατος: Η νόσος κατά την οποία συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο ήπαρ συχνά συνδέεται με υψηλά τριγλυκερίδια.
Παράγοντες που ανεβάζουν τα τριγλυκερίδια
Συνήθη παθολογικά αίτια αύξησης των τριγλυκεριδίων είναι η δυσμενής κληρονομικότητα, ο διαβήτης, ο αλκοολισμός, η παχυσαρκία, η νεφρική ανεπάρκεια, η κακή διατροφή, οι διαταραχές ορμονών, οι παρενέργειες φαρμάκων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υπερβολικές ποσότητες ζαχαρούχων ποτών, εξευγενισμένων υδατανθράκων και ανθυγιεινών λιπών μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Επίσης, το επιπλέον βάρος, ιδίως γύρω από τη μέση, και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται με υψηλότερα τριγλυκερίδια.
Παράλληλα, παθήσεις, όπως νεφρική νόσος και υποθυρεοειδισμός μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των τριγλυκεριδίων, ενώ και φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή και τα οιστρογόνα, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Εάν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρέπει να κάνετε, ενώ δεν αποκλείεται ο ιατρός να σας συνταγογραφήσει και φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, εξευγενισμένων υδατανθράκων και ανθυγιεινών λιπών, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άπαχων πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση βοηθούν σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων.
Τα υψηλά τριγλυκερίδια αποτελούν συχνά μια σιωπηλή απειλή για την υγεία σας. Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση των επιπέδων σας, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και άλλων σοβαρών επιπλοκών.
Πηγή: oloygeia.gr