Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποια είναι τα αίτια – Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές
Τι είναι τα λεμφοκύτταρα
Τα λεμφοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες και τις λοιμώξεις. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποτελείται από έναν περίπλοκο ιστό ανοσοποιητικών κυττάρων, λεμφαδένων, λεμφικού ιστού και λεμφικών οργάνων. Τα λεμφοκύτταρα είναι ένας τύπος ανοσοποιητικού κυττάρου.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λεμφοκυττάρων:
Τα λεμφοκύτταρα Τ (Τ κύτταρα): Τα Τ κύτταρα ελέγχουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας και επιτίθενται άμεσα και σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα και τα κύτταρα όγκου.
Τα Β λεμφοκύτταρα (Β κύτταρα): Τα κύτταρα Β παράγουν αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που στοχεύουν ιούς, βακτήρια και άλλους ξένους εισβολείς.
Τι κάνουν τα λεμφοκύτταρα
Τα λεμφοκύτταρα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας να καταπολεμήσει τον καρκίνο και τους ξένους ιούς και βακτήρια (αντιγόνα). Τα λεμφοκύτταρα βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να θυμάται κάθε αντιγόνο με το οποίο έρχεται σε επαφή.
Μετά από μια επαφή, ορισμένα λεμφοκύτταρα μετατρέπονται σε κύτταρα μνήμης. Όταν τα κύτταρα μνήμης ξανασυναντήσουν ένα αντιγόνο, το αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν παθαίνετε λοιμώξεις όπως η ιλαρά ή η ανεμοβλογιά περισσότερες από μία φορές. Είναι επίσης ο λόγος που ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει ορισμένες ασθένειες.
Πού βρίσκονται τα λεμφοκύτταρα
Τα λεμφοκύτταρα αναπτύσσονται στο μυελό των οστών σας. Στη συνέχεια, ωριμάζουν και εξέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα ώριμα λεμφοκύτταρα βρίσκονται στο αίμα σας και σε όλα τα μέρη του λεμφικού σας συστήματος. Ορισμένα λεμφοκύτταρα ταξιδεύουν στον θύμο αδένα σας. Αυτά τα λεμφοκύτταρα γίνονται κύτταρα Τ. Άλλα λεμφοκύτταρα ταξιδεύουν στους λεμφαδένες και τα όργανά σας. Αυτά τα λεμφοκύτταρα γίνονται κύτταρα Β.
Πόσα λεμφοκύτταρα πρέπει να έχουμε – Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές
Τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή, το φύλο, το υψόμετρο και τον τρόπο ζωής σας.
Στους ενήλικες, το φυσιολογικό εύρος των λεμφοκυττάρων κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 4.800 λεμφοκυττάρων σε κάθε 1 μικρολίτρο αίματος. Στα παιδιά, το φυσιολογικό εύρος των λεμφοκυττάρων κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 9.500 λεμφοκυττάρων σε κάθε 1 μικρολίτρο αίματος.
Περίπου το 20% έως 40% των λευκών αιμοσφαιρίων σας είναι λεμφοκύτταρα.
Πώς αυξάνονται τα λεμφοκύτταρα
Τα υψηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων στο αίμα σας ονομάζονται λεμφοκυττάρωση. Η λεμφοκυττάρωση οφείλεται συνήθως σε κάποια λοίμωξη ή ασθένεια. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το σώμα σας παράγει μερικές φορές επιπλέον λεμφοκύτταρα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.
Αλλά και σοβαρές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν υψηλό αριθμό λεμφοκυττάρων, όπως:
- Ηπατίτιδα
- Σύφιλη
- Μονοπυρήνωση
- Φυματίωση
- HIV και AIDS
- Υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)
- Λοιμώξεις όπως ο κοκκύτης, η τοξοπλάσμωση ή ο κυτταρομεγαλοϊός
- Καρκίνοι του αίματος όπως το λέμφωμα ή η λευχαιμία.
Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποια είναι η αιτία και τι σημαίνει
Τα χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων στο αίμα σας ονομάζονται, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ, λεμφοκυτταροπενία (ή λεμφοπενία).
Η γρίπη ή άλλες ήπιες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν λεμφοκυτταροπενία, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από μια πιο σοβαρή ασθένεια ή πάθηση, όπως:
- HIV ή AIDS
- Φυματίωση ή τυφοειδής πυρετός
- Ιογενής ηπατίτιδα
- Ασθένειες του αίματος όπως η νόσος του Hodgkin
- Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος
- Σπάνιες κληρονομικές παθήσεις, όπως η σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια (SCID), το σύνδρομο DiGeorge και το σύνδρομο Wiskott-Aldrich
- Θεραπείες ακτινοβολίας ή χημειοθεραπείας.
Ποια είναι τα συμπτώματα όταν έχετε χαμηλά λεμφοκύτταρα
Όποιος έχει πάθηση που μπορεί να προκαλέσει λευκοπενία κινδυνεύει από το χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα.
Η λευκοπενία συνήθως δεν οδηγεί σε εμφανή συμπτώματα. Έτσι ο γιατρός θα παρακολουθεί προσεκτικά τον αριθμό των αιμοσφαιρίων και αν υπάρχει κάποια από τις καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε συχνές εξετάσεις αίματος και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του ιατρού τους.
Πηγή: oloygeia.gr