Σενάρια 24ωρης λειτουργίας των νοσοκομείων της Αττικής
Τον δύσκολο «γρίφο» του εφημεριακού συστήματος των νοσοκομείων της Αττικής πιάνει και αφήνει το Υπουργείο Υγείας και επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου, με όσα μελετώνται στην πράξη να φαίνονται προς το παρόν ανεφάρμοστα.
Εδώ και καιρό αναζητάται η «φόρμουλα» εκείνη που θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανομή των ασθενών και μείωση του όγκου που δέχονται συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, με σκοπό την αποσυμφόρησή τους αλλά και την εξάλειψη του φαινομένου των ράντζων. Η 1η και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια στην Αττική πραγματοποιούν μελέτες και το σενάριο που προκρίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η 24ωρη λειτουργία όλων των νοσοκομείων μαζί.
Πρόκειται για κάτι, βέβαια, που μετατίθεται στην «καρδιά» του φθινοπώρου. Άλλωστε, τα σχέδια έχουν παγώσει καθώς είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση των νέων διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Επιπλέον, εκκρεμεί η επιλογή των νέων διοικητών των νοσοκομείων, που σημαίνει ότι ακόμη και εάν αποφασιστεί η 24ωρη εφημέρευση να είναι δύσκολο να γίνει πράξη. Εκτός από τα πρακτικά ζητήματα, όμως, προκύπτουν ερωτηματικά στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου δεδομένου ότι οι ελλείψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι πολλές.
Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ έστειλε έγγραφο με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» στις διοικήσεις εννέα νοσοκομείων του ΕΣΥ, ζητώντας τους να καταρτίσουν πρόγραμμα 24ωρης εφημερίας για τον μήνα Οκτώβριο, με αναλυτικό αριθμό εφημερευόντων γιατρών ανά κλινική, αλλά και νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού.
«Κατόπιν του ανωτέρω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ του Γραφείου Υφυπουργού Υγείας σχετικά με επεξεργασία Σχεδίου 24ωρης εφημέρευσης των Νοσοκομείων σε καθημερινή λειτουργία, παρακαλούμε όπως καταθέσετε στην Υπηρεσία μας Πρόταση 24ωρης καθημερινής Εφημέρευσης για το Νοσοκομείο ευθύνης σας. Πιο συγκεκριμένα, τα Νοσοκομεία στα οποία αποστέλλεται το παρόν, όπως εκπονήσουν για τον μήνα Οκτώβριο 2024, Πρόγραμμα 24ωρης Καθημερινής Εφημερίας», ανέφερε συγκεκριμένα το έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Το έγγραφο απεστάλη στις Διοικήσεις των εξής 9 νοσοκομείων: «Ευαγγελισμός», «Γ.Γεννηματάς», «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Κοργιανέλειο – Μπενάκειο», «ΚΑΤ», «Σισμανόγλειο», «Η Σωτηρία», «Αλεξάνδρα».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο ΥΠΕ του Λεκανοπεδίου μελετούν το σενάριο καθημερινής εφημέρευσης όλων των νοσοκομείων ταυτόχρονα, προκειμένου να δουν εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό στην πράξη. Είχε προηγηθεί η συζήτηση του σεναρίου να έρθουν σε ίδιες ώρες εφημέρευσης τα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) με τα νοσοκομεία του Πειραιά (2η ΥΠΕ) καθώς σήμερα έχουν διαφορετικό ωράριο εφημερίας. Ωστόσο, θεωρείται πως η εναρμόνιση του ωραρίου δεν έχει να προσφέρει πολλά στην καλύτερη απορρόφηση των περιστατικών και δεν θα φέρει μεγάλες αλλαγές.
Αντίθετα, τα στελέχη του Υπουργείου και των ΥΠΕ που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο αναδιαμόρφωσης του εφημεριακού συστήματος θεωρούν ότι η καθημερινή εφημερία όλο το 24ωρο όλων των νοσοκομείων θα λύσει προβλήματα και δυσλειτουργίες. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτό «γίνεται».
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι γνωστό ότι «ταλαιπωρούν» τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν είναι ελκυστικά ιδίως για νέους γιατρούς, καθώς βρίσκουν χαμηλές τις απολαβές, δύσκολες τις συνθήκες εργασίας και προτιμούν να φεύγουν απευθείας για το εξωτερικό αφού λάβουν το πτυχίο ή την ειδικότητά τους ή να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.
Η «μάχη» του Υπουργείου Υγείας με τις άγονες προκηρύξεις είναι συνεχόμενη. Θέσεις μόνιμων ιατρών μοιάζουν αδιάφορες στους νέους γιατρούς για να καλυφθούν. Έτσι, στα κενά βρίσκεται προσωρινή λύση μέσω μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή απασχόλησης γιατρών με μπλοκάκι. Η Αριστοτέλους διατηρεί μια ελπίδα αναζωπύρωσης του εδιαφέροντος των γιατρών για τα δημόσια νοσοκομεία αφού πλέον τους έδωσε τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ή διατήρησης και ιδιωτικού ιατρείου.
Πηγή: ygeiamou.gr