ΕΟΦ: Συναγερμός για κάψουλες και σιρόπι με απαγορευμένες ουσίες – Κίνδυνος για την καρδιά και το ήπαρ
Για τρία επικίνδυνα σκευάσματα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών αφενός να μην τα λάβουν, αφετέρου να ενημερώσουν αμέσως τον Οργανισμό.
Πρόκειται, όπως εξηγεί στις δύο σχετικές ανακοινώσεις, για προϊόντα που περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, χωρίς φυσικά να πρόκειται για φάρμακα εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές, και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφα φάρμακα). Η προειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ.
«Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι τα προϊόντα Hard Steel caps και Gold Hard Steel Plus liquid τα οποία κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου, περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες sildenafil και acetaminophen, η παρουσία των οποίων τα καθιστά μη εγκεκριμένα φάρμακα και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφο). Η φαρμακευτική δραστική ουσία sildenafil συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη. Η φαρμακευτική ουσία acetaminophen χρησιμοποιείται σαν παυσίπονο και αντιπυρετικό. Η ανεξέλεγκτη χρήση της συνδέεται μεταξύ άλλων και με ηπατοξικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το άλλο σκεύασμα είναι το UMARY ACIDO HIALURONICA caps το οποίο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου σαν συμπλήρωμα διατροφής και περιέχει τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες diclofenac και omeprazole, η παρουσία των οποίων το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφα).
«Οι φαρμακευτικές δραστικές ουσίες diclofenac και omeprazole συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες και σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, η ανεξέλεγκτη χρήση τους καθιστάται επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ»
Τέλος, υπενθυμίζει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
Πηγή: ygeiamou.gr