Άδειασε το ΚΥ Καλλονής ο Ροϊλός, για να στείλει προσωπικό στο ΚΥ Άντισσας μετά την επιστολή του Επιστημονικά Υπεύθυνου, Ευστράτιου Παυλή

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Λέσβο η απόφαση του Χρήστου Ροϊλού έπειτα από την επιστολή που του έστειλε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Άντισσας, Ευστράτιος Παυλής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, το ΚΥ θα λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες. Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, που ανανέωσε πρόσφατα τη θητεία του, αποφάσισε να αδειάσει το ΚΥ Καλλονής, για να στείλει προσωπικό στην Άντισσα. Ενέργεια που θεωρήθηκε εμπαιγμός από τους γιατρούς της Λέσβου.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Ο Παυλής έστειλε την επιστολή του στις 29 Ιουλίου. Είχε τίτλο «Αδύνατη η λειτουργία του Κ.Υ. Άντισσας» και ανέφερε τα κενά που χρειάζονται κάλυψη.

«Έχοντας υπόψη:

α) Τα έγγραφα του Διευθυντή Γενικής Ιατρικής Μιχαήλ Ρούσση (αρ. πρωτ.680/18.07.2024) και τον Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου του Κ.Υ. Άντισσας (αρ. πρωτ. 716/23.07.2024), που χαρακτηρίζουν επισφαλείς τις εφημερίες του Κ.Υ.

β) Τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία και προσωπικά βιώνω σε σχέση με τη λειτουργία του Κ.Υ. Άντισσας. Συγκεκριμένα:

Οι 2 υπηρετούντες νοσηλευτές δίνουν συνολικά 42 βάρδιες, ενώ έχουν αιτηθεί συνολικά 15 ημέρες κανονικής άδειας για τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει πως θα καλύψουν 27 από τις συνολικά 93 βάρδιες, από τις οποίες οι 21 θα είναι στο πρωινό ωράριο. Θα μείνουν ακάλυπτες από νοσηλευτή σχεδόν όλες οι βάρδιες, που αφορούν στην κάλυψη των εφημεριών.

Παράλληλα, με ελλείψεις καταρτίζεται  το πρόγραμμα εφημεριών των ιατρών, παρά τη συμμετοχή σε αυτό ιατρών από το Κ.Υ. Καλλονής. Καθημερινά εφημερεύουν ένας Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος και ένας Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου σε ενεργό εφημερία, σχεδόν πάντα χωρίς νοσηλευτή. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες εφημερεύουν ένας Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος και δύο Ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου σε ενεργό εφημερία, χωρίς νοσηλευτή. Στις καθημερινές εφημερίες, όταν ο Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου συνοδεύει περιστατικά στο Νοσοκομείο, ο ειδικευμένος Ιατρός μένει για περίπου 4 ώρες  εντελώς μόνος του, να αντιμετωπίσει τα προσερχόμενα επείγοντα περιστατικά, χωρίς νοσηλευτή.

Συμπερασματικά  οι εφημερεύοντες  ιατροί  καλούνται να εργαστούν σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών. Δεν νοείται ασφαλής εφημερία χωρίς νοσηλευτή και ακόμα περισσότερο με έναν ιατρό εντελώς μόνο του, να αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά. Με τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού της περιφέρειας του Κ.Υ. λόγω θερινής περιόδου, είναι αδύνατο να λειτουργήσει αυτό, επαρκώς καθημερινά, όλο το 24ωρο του κάθε μήνα. Το πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κ.Υ. Άντισσας.

Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κ.Υ. Άντισσας και συνάμα υπεύθυνος ως ιατρός, δηλώνω ότι το Κ.Υ. θα καλύπτεται από ιατρούς κατά το πρωινό ωράριο και θα διακόψει τη λειτουργία του για τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου. Η δήλωση αυτή θα δημοσιοποιηθεί, ώστε να λάβουν γνώση οι κάτοικοι της περιοχής, εάν και εφόσον μέχρι τις 31 Ιουλίου δεν προβείτε σε λύση του προβλήματος. Αρνούμαι να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων με πλασματική λειτουργία του Κ.Υ. Το αποτέλεσμα το οποίο οξύνθηκε με την πάροδο του χρόνου οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους εσείς, όπως και η πολιτική ηγεσία, πλήρως γνωρίζετε αλλά αφήνονται τα πράγματα στην τύχη τους.

Σας δηλώνουμε ότι από τις 5  Αυγούστου, το Κ.Υ. Άντισσας θα λειτουργεί κατά το πρωινό ωράριο», ανέφερε η επιστολή.

Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ προχώρησε σε μία απόφαση που αντί να λύσει το πρόβλημα, δημιουργεί και άλλο. Έδωσε εντολή ο Ροϊλός να μετακομίσουν στην Άντισσα πέντε νοσηλευτές από την Καλλονή. Έτσι, όμως απογυμνώνεται το ένα ΚΥ και υπολειτουργεί το άλλο.

« Δυστυχώς, αφού επί σειρά ετών η 2ηΥΠΕ και το Υπουργείο συστηματικά αποψίλωσαν από προσωπικό το Κέντρο Υγείας Άντισσας και αφού έφθασε πραγματικά ο κόμπος στο χτένι καταφεύγουν στην πεπατημένη και εξόχως αποτελεσματική λύση του “μπαλώνω τρύπες ανοίγοντας άλλες τρύπες”.

Ανακοινώθηκε η επανατοποθέτηση στο τιμόνι της 2ης ΥΠΕ, ο κ. Ροϊλός.

Λυπάμαι, αλλά όπως φαίνεται από τα τραγικά γεγονότα, ο κ. Ροϊλός δεν το ”έχει” με αυτό που ονομάζουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας…

Δεν το έχει, αλλά και οι γύρω από εκείνον που υποτίθεται ότι ασχολούνται με την ΠΦΥ (βλ. ΤΟΠΦΥ κλπ εφευρήματα), είναι ανεπαρκέστατοι! Δεν το λέω εγώ. Η κατάσταση στο νησί μας το αποδεικνύει»,τόνισε ο πρώην Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Μιχάλης Χατζηγιάννης και αφού έθεσε το ερώτημα: «Υποδιοικητής, υπεύθυνος για την ΠΦΥ υπάρχει;», στη συνέχεια αναφέρθηκε προσωπικά στον Χρήστο Ροϊλό.

«Κύριε Ροϊλέ, καλά τα κάθε λογής συγχαρητήρια για την επανατοποθέτηση σας, αλλά αν δεν κάνετε κάτι ΑΜΕΣΑ για την ΠΦΥ και αν δεν αντικαταστήσετε ΧΘΕΣ του συμβουλάτορές σας, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλους θανάτους καταμεσής στις πλατείες των χωριών ή έξω από κλειστά ιατρεία».

Ανακοίνωση και, μάλιστα, σκληρή, για την απόφαση που πήρε ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, εξέδωσε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Συνέκρινε την πρακτική του Ροϊλού με το ανέκδοτο που θέλει τον έναν υπαξιωματικό του στρατού να ανακοινώνει στους στρατιώτες ότι θα βάλουν άλλα εσώρουχα και εν τέλει τους διατάζει να αλλάξουν ο ένας με τον άλλον. 

 «“Συγχαρητήρια” στον Δ/τη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Πειραιώς και νήσων Αιγαίου κο Ροϊλό για την άμεση εξεύρεση λύσης στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Άντισσας.  Αδειάζουμε απλώς το “όμορο” ΚΥ Καλλονής.  Θυμίζει εκείνο το παλιό ανέκδοτο που ο επιλοχίας ανακοινώνει περήφανος στους στρατιώτες του εν μέσω μαχών και κακουχίας: “Σήμερα θα αλλάξετε εσώρουχα”, χαρά και ιαχές οι στρατιώτες και στην συνέχεια διατάζει: “Εσύ του διπλανού, εσύ του διπλανού….”

Βέβαια τα “συγχαρητήρια” πάνε και στους ντόπιους “καιροσκόπους” που έδειξαν “εγγράφως” τον δρόμο για την “πανέξυπνη” λύση μιας και τόσα χρόνια αυτή ήταν εκεί και δεν την βλέπαμε εμείς οι “άσχετοι”, βέβαια τόσα χρόνια η κατάσταση ήταν η ίδια, απλώς κανένας δεν τολμούσε να την υποδείξει όπως τώρα.

Εμείς είμασταν οι “κουτοί|”, κατ’ άλλους “καφροι”, που τόσα χρόνια διαμαρτυρόμασταν και απεργούσαμε ζητώντας διορισμούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διασώστες ασθενοφόρων (αντί ένστολους οδηγούς)…  Εμείς οι “γραφικοί” είμασταν που προειδοποιούσαμε για τα χειρότερα, που είμασταν αντίθετοι με τις μετακινήσεις προσωπικού κι ας πηγαίναμε, χρόνια τώρα, να καλύψουμε άλλα ΚΥ για την εύρυθμη λειτουργία όλων των ΚΥ του νησιού, που αγωνιστήκαμε για την 24ωρη λειτουργία του νεοεισερχόμενου στο ΕΣΥ, ΚΥ Μυτιλήνης (πρώην ΠΕΔΥ) και φυσικά εισπράξαμε “like” και άλλα emoticons της άκρας χείρας.  Εμείς “οι παράλογοι” κατηγορηθήκαμε από το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα ΚΥ, που παρεπιπτόντος έχει ν’ ακουστεί χρόνια, για την εναντίωση μας στην μετακίνηση οδηγού από το ΚΥ Άντισσας στο Νοσοκομείο την ώρα που οι βάρδιες στα ασθενοφόρα καλύπτονταν από ανεκπαίδευτους ένστολους.  Αλήθεια πια είναι η θέση τους τώρα που θα μετακινηθούν όχι μόνο γιατροί αλλά και μέλη τους από το ΚΥ Καλλονής στο ΚΥ Άντισσας; 

Συμπαραστεκόμαστε στην εξαναγκαστική παραίτηση του επιστημονικά υπεύθυνου Δ/ντή και της αναπληρώτριας του ΚΥ Καλλονής και τους περιμένουμε, από δω και πέρα τουλάχιστον, συνοδοιπόρους στους αγώνες του σωματίου μας με την ΟΕΝΓΕ, όπως βέβαια και τους άλλους συναδέλφους μας γιατρούς.

Σύμμαχους μας σε κοινούς αγώνες και όχι απέναντι μας θεατές ή ακόμα και χειροκροτητές του “καλώς έχειν”, περιμένουμε από δω και στο εξής, το σωματείο εργαζομένων στα ΚΥ της Λέσβου, το σωματείο του ΕΚΑΒ, το σωματείο εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, μιας και τα προβλήματα όπως η υποστελέχωση, οι μετακινήσεις, οι μη διορισμοί του απαιτούμενου προσωπικού, οι χαμηλές αποδοχές είναι κοινά και διαχρονικά.

Ζητάμε την συμπαράσταση των πολιτών στον κοινό αγώνα μας και την κατανόηση τους όταν δεν μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, όμως πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας όταν ψηφίζουμε ή όταν δεν ψηφίζουμε, ότι είμαστε υπεύθυνοι για τους κυβερνώντες μας και για την κατάντια της Δημόσιας Υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας.  Ας μην επεκταθούμε για τον ξεπεσμό στην Παιδεία και την Δικαιοσύνη…

Για άλλη μια φορά λοιπόν, έστω για το επόμενο καλοκαίρι, έστω για τα παιδιά μας που δεν αντέχουν άλλο την κατάντια μας και φεύγουν στο εξωτερικό, έστω για τους ηλικιωμένους μας που θα μείνουν υποχρεωτικά στα ερημωμένα χωριά τους, ζητάμε καταρχάς τα “βασικά”, τα “αυτονόητα”.  Ζητάμε κίνητρα για προσέλκυση γιατρών όπως διπλασιασμό των αποδοχών μας που είναι οι κατώτερες στην ΕΕ (πλην Βουλγαρίας),  αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών (όπως ίσχυε παλιότερα),  επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας,  διορισμό μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών/τριών, διασωστών και λοιπού προσωπικού για ένα σύγχρονο καθολικό και πραγματικά δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου.

Άλλη μία επιτυχημένη επιλογή του Άδωνη Γεωργιάδη! Ή, μήπως, όχι;