Μελέτη: Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με βλάβη του DNA
Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο βλάβης του DNA και εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διατήρηση επαρκών επιπέδων μαγνησίου μπορεί να επιβραδύνει τη βλάβη του DNA που σχετίζεται με ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ο καρκίνος.
Η ομάδα εξέτασε δείγματα αίματος από 172 μεσήλικες και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είχαν και υψηλά επίπεδα ενός αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη, το οποίο θεωρείται γονιδιοτοξικό, που σημαίνει ότι μπορεί να βλάψει το DNA. Η μελέτη διαπίστωσε και μια θετική συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12.
«Η μελέτη μας έδειξε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου στο αίμα (λιγότερο από 18 mg/L) και της αυξημένης βλάβης του DNA, ακόμη και αφού λάβαμε υπόψη το φύλο και την ηλικία», δήλωσε ο Δρ. Περμάλ Ντέο, μοριακός βιολόγος στο UniSA και συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Μετρήσαμε τα επίπεδα μαγνησίου, ομοκυστεΐνης (Hcy), φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 και διαπιστώσαμε αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου και υδροχλωρικού οξέος και θετική συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12», πρόσθεσε.
«Αυτό δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα προστατεύουν τα γονίδιά μας από την τοξικότητα που προκαλεί η ομοκυστεΐνη, η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει έλλειψη φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο τοξικός συνδυασμός χαμηλών επιπέδων μαγνησίου και υψηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η βλάβη που προκαλεί η έλλειψη μαγνησίου οφείλεται στο γεγονός ότι το ιχνοστοιχείο αυτό, μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του σώματος να παράγει ενέργεια και να τροφοδοτεί τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη γήρανση των ιστών. Το μαγνήσιο, το οποίο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την υγιή σύνθεση DNA και RNA. Ωστόσο, η ανεπάρκειά του δεν είχε ακόμη μελετηθεί πλήρως όσον αφορά την καταστροφή αυτών των γενετικών φορέων, λένε οι ερευνητές.
Εκτός από τις επιδράσεις του στο DNA, το μαγνήσιο έχει αναγνωριστεί ως συμπαράγοντας σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των νεύρων.
Το ιχνοστοιχείο αυτό υπάρχει στις περισσότερες τροφές. Ωστόσο, τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα όσπρια, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (π.χ. κολοκυθόσπορος), τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα), τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, το καστανό ρύζι και η μαύρη σοκολάτα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Nutrition».
Πηγή: ertnews.gr