Βιταμίνη D: Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας – Πότε πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τον οργανισμό και οι 7 στους 10 Έλληνες έχουν ανεπάρκεια, πολλοί χωρίς να το γνωρίζουν.
Είναι καλό λοιπόν να ξέρουμε όλοι πως θα αναγνωρίσουμε συμπτώματα, όπως είναι η κόπωση και οι αλλαγές στη διάθεση, που αναφέρει ειδική διατροφολόγος.
Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, οι Έλληνες έχουμε περισσότερη βιταμίνη D μετά το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο, ενώ η έλλειψή της κορυφώνεται τον Μάρτιο.
Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D;
Τα χαμηλά επίπεδά της βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με παθογένεση και με την εξέλιξη χρόνιων ασθενειών όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά και αυτοάνοσες παθήσεις.
Γιατί έχω έλλειψη βιταμίνης D;
Η έλλειψη βιταμίνης D οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην περιορισμένη έκθεση στον ήλιο από τον τρόπο ζωής σε εσωτερικούς χώρους, τη χρήση αντηλιακών και το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας (34°- 41°) που δεν επιτρέπει επαρκή υπεριώδη ακτινοβολία τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της.
Ο οργανισμός μας απορροφά τη βιταμίνη D τόσο μέσω της διατροφής (μέσω των τροφίμων όσο και των συμπληρωμάτων) όσο και από το φως του ήλιου μέσω του δέρματος.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη μυϊκή δύναμη, την ψυχική υγεία και ενδεχομένως την καρδιαγγειακή υγεία.
Πόση βιταμίνη D χρειάζομαι ημερησίως;
Η συνιστώμενη δόση σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, είναι:
10 mcg (400 IU) για βρέφη έως 12 μηνών
15 mcg (600 IU) για ηλικίες 1 έως 70 ετών
20 mcg (800 IU) για άτομα άνω των 70 ετών
Μπορώ να πάρω βιταμίνη D από τρόφιμα;
Στα τρόφιμα, μία μερίδα 100 γραμμαρίων πέστροφας περιέχει περίπου 16 mcg βιταμίνης D, ενώ ένα φλιτζάνι γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D περιέχει περίπου 3 mcg.
Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν τα εμπλουτισμένα δημητριακά (περίπου 2 mcg) και τον χυμό πορτοκαλιού (2,5 mcg).
Συνήθως είναι δύσκολο να πάρετε από τη διατροφή όση βιταμίνη D χρειάζεστε και μπορεί να χρειαστείτε συμπλήρωμα.
«Πολλά συμπληρώματα βιταμίνης D χωρίς ιατρική συνταγή κυμαίνονται από 25 έως 125 mcg (1.000 έως 5.000 IU). Δεν πρέπει να λαμβάνετε περισσότερα από 100 mcg (4.000 IU) βιταμίνης D την ημέρα, εκτός εάν σας το συστήσει ο γιατρός σας προκειμένου να καταπολεμήσετε την ανεπάρκεια», είπε η διαιτολόγος Caroline Thomason στην USA TODAY.
Ποια είναι τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D;
«Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, αλλά μπορεί να είναι και σοβαρά. Μπορούν να περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, συχνές λοιμώξεις, απώλεια μαλλιών, πόνο στα οστά και αργή επούλωση των πληγών», είπε η Thomason.
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
«Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D είναι μια εξέταση αίματος και συνιστάται να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να έχετε εξατομικευμένες συμβουλές».
Ποιος δεν πρέπει να παίρνει βιταμίνη D;
Τα συμπληρώματα βιταμινών έχουν γίνει τάση για όσους θέλουν περισσότερη ευεξία, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν να μην παίρνετε αυθαίρετα συμπληρώματα χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.
«Θα πρέπει είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D εάν έχετε υψηλά επίπεδα ασβεστίου, ιστορικό νεφρικής νόσου ή εάν παίρνετε φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδρούν», είπε η Thomason.
Πηγή: oloygeia.gr