Καρκίνος του μαστού: Πώς το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία
Το μέλι μάνουκα είναι γνωστό ότι έχει αντισηπτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχει σημαντικές ιδιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Τι είναι το μέλι μάνουκα;
Το μέλι μάνουκα προέρχεται από τις μέλισσες Apis mellifera και μελίσσια στα οποία δεν γίνεται χρήση αντιβιοτικών ή άλλων χημικών προσθέτων. Αυτές οι μέλισσες τρέφονται από το άνθος μάνουκα στη Ζηλανδία και σε νησιά γύρω από αυτή.
Το μέλι μάνουκα είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Είναι αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων και των φλεγμονών και πλούσιο σε ευεργετικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα.
Το μέλι μάνουκα οφείλει την αντιμικροβιακή δράση του στην ουσία Methylglyoxal, η οποία σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης, καθιστά το μέλι μάνουκα 100 φορές πιο δραστικό από το κοινό μέλι.
Παρατηρήθηκε 84% μείωση του όγκου σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες τάισαν ποντίκια με μέλι μάνουκα και τα αποτελέσματα της μελέτης τους έδειξαν μείωση κατά 84% στην ανάπτυξη του όγκου, χωρίς να επηρεαστούν τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού ή να προκληθούν σημαντικές παρενέργειες.
«Τα ευρήματα μας δίνουν ελπίδες για την ανάπτυξη μιας φυσικής, λιγότερο τοξικής εναλλακτικής στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Diana Marquez-Garban, καθηγήτρια ιατρικής στο UCLA.
«Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τα οφέλη των φυσικών ενώσεων στη θεραπεία του καρκίνου, αυτή η μελέτη δημιουργεί μια ισχυρή βάση για περαιτέρω εξερεύνηση σε αυτόν τον τομέα», είπε η Δρ. Marquez-Garban .
Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, και αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στον πιο κοινό υποτύπο του, τον θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνο του μαστού, ο οποίος επηρεάζει περίπου το 70%-80% των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Δεν επηρεάστηκαν τα υγιή κύτταρα
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι μάνουκα μείωσε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, αλλά και ότι δεν επηρεάστηκαν τα μη καρκινικά κύτταρα. Αυτό τους έδειξε ότι το μέλι μάνουκα μπορεί να στοχεύει συγκεκριμένα τα καρκινικά κύτταρα.
Το μέλι προκάλεσε επίσης τον κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων του μαστού και δεν περιόρισε απλώς την ανάπτυξή τους.
Το μέλι μάνουκα συνδυάστηκε με ταμοξιφαίνη
Όταν το μέλι μάνκουκα χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με ήδη υπάρχουσες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, όπως η ταμοξιφαίνη -ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία του θετικού σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνο του μαστού, το μέλι μάνουκα φάνηκε να ενισχύει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα φυσικό συμπλήρωμα ή μια αυτόνομη θεραπεία κατά του θετικού στους υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνου του μαστού.
Εκτιμούν επίσης ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για ασθενείς που δεν ανέχονται ικανοποιητικά τις συμβατικές θεραπείες.
«Η έρευνα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Αποτελεί μέρος ενός κινήματος που «αγκαλιάζει» άλλες προσεγγίσεις, εκτός των συνθετικών φαρμακευτικών προϊόντων», είπε στο Newsweek ο πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Yes to Life, που βοηθά ασθενείς με καρκίνο να ακολουθήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη θεραπεία τους, συνδυάζοντας την ορθόδοξη ιατρική με εναλλακτικές μεθόδους.
«Μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων πόρων που επενδύονται στην έρευνα για τον καρκίνο θα πρέπει να διατεθούν για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης φροντίδας για τον καρκίνο, για την ολιστική αντιμετώπιση της νόσου», συμπλήρωσε.
«Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα για μία φυσική, εξ ολοκλήρου μη τοξική θεραπεία, με ένα υγιεινό προϊόν, που θα βοηθήσει να υπάρχει ύφεση διαρκείας στον καρκίνο», είπε.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το μέλι μάνουκα μπορεί να μπλοκάρει τους υποδοχείς οιστρογόνων, γι’ αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό ως θεραπεία κατά του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού.
Πηγή: oloygeia.gr