Πνιγμός: Ένας θάνατος κάθε 90 δευτερόλεπτα – Πώς να βοηθήσετε κάποιον που κινδυνεύει
Ο πνιγμός είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σχετίζεται με την αδυναμία λήψης αναπνοής λόγω εισρόφησης συνήθως θαλασσινού νερού στους πνεύμονες. Τις περισσότερες φορές είναι αθόρυβος και απαρατήρητος, ενώ δύναται να συμβεί αιφνίδια σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, χωρίς κάποια εμφανή προειδοποίηση.
Ο παρ’ ολίγον πνιγμός αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο εισπνέει νερό, αλλά σώζεται πριν επέλθει θάνατος. Αν και ο ασθενής μπορεί να ανακτήσει τις ζωτικές λειτουργίες του, η κατάσταση αυτή δύναται να παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή και κρίσιμη και για το λόγο αυτό απαιτείται μετάβαση στην πλησιέστερη δομή υγείας προς λήψη ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας.
Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε έτος σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό, αλλά πιθανώς ο αριθμός αυτός να μην αντανακλά τους πραγματικούς αριθμούς γιατί το πρόβλημα φαίνεται να υποτιμάται σημαντικά.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, κυρίως τους θερινούς μήνες, με τους άνδρες να υπερισχύουν στα στατιστικά. Δυστυχώς, η «μαύρη» λίστα συμπεριλαμβάνει παιδιά και εφήβους, με περίπου 10 σε αριθμό να πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.
Στα κύρια αίτια του πνιγμού συμπεριλαμβάνονται η αδυναμία κολύμβησης, η υπερεκτίμηση των σωματικών δυνάμεων, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ ή άλλων ουσιών, η απουσία στενής εποπτείας/επίβλεψης, ατυχήματα κατά τη διάρκεια παραμονής στο νερό, καθώς και ιατρικά συμβάματα κατά την κολύμβηση.
Αν αντιληφθείτε κάποιο άτομο που πνίγεται, θα πρέπει να είστε σε θέση να δώσετε τις πρώτες βοήθειες, ενώ είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αμέσως, αναζητείστε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια, καλώντας το 166, ενώ προστρέξτε προς συνδρομή και από άλλους λουόμενους. Πλησιάστε το άτομο που κινδυνεύει μόνο αν υπάρχουν γνώσεις ικανής κολύμβησης. Ένα σωσίβιο, ένα μακρύ ξύλο ή ένα σκοινί θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχή προσπάθεια διάσωσης. Σε περίπτωση που στο άτομο δεν υπάρχει αυτόματη αναπνοή αμέσως γίνεται έναρξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
Σε μία από τις ηλιόλουστες χώρες του κόσμου, με τις ωραιότερες παραλίες, η πρόληψη του πνιγμού απαιτεί κατάλληλη εκπαίδευση και ορθή ενημέρωση από πολύ μικρή ηλικία, με την ταυτόχρονη τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας να είναι ζωτικής σημασίας.
Η εκμάθηση κολύμβησης, ο ιατρικός έλεγχος και εκτίμηση όπου κρίνεται απαραίτητα, η υπεύθυνη στάση στο υγρό στοιχείο, η σωστή χρήση σωστικών μέσων και η αποφυγή επικίνδυνων συμπεριφορών κοντά ή μέσα στο νερό μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού και να χαρίσουν αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές.
Πηγή: ygeiamou.gr