«Αττικόν»: Χωρίς τέλος τα ράντζα – Μπήκε σε εφημερία με ασθενείς σε ράντζα από την προηγούμενη
Εμπόλεμη ζώνη χαρακτηρίζει την εφημερία του νοσοκομείου «Αττικόν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Με αφορμή την επίσκεψή του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναδεικνύει το θέμα της έλλειψης νοσοκομειακών κλινών στην χώρα μας αλλά και της ανεπάρκειας δευτεροβάθμιων νοσοκομείων της επικράτειας να νοσηλεύσουν ασθενείς με αποτέλεσμα να κάνουν κυρίως διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, η διαπίστωση είναι απλή και θλιβερή: οι πολίτες δεν λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται όταν τις χρειάζονται.
Ράντζα από την προηγούμενη εφημερία
«Την ώρα που ξεκινούσε το Αττικόν εφημερία, ετοιμάζονταν για πόλεμο οι συνάδελφοι. Γεμάτη η κεντρική είσοδος με φορεία άδεια έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς. Τρεις ώρες μετά την εκκίνηση της εφημερίας και η κεντρική είσοδος είναι γεμάτη ασθενοφόρα, γεμάτα ασθενείς τα επείγοντα και μεγάλη ταλαιπωρία για εξέταση. Τα ασθενοφόρα σταθμεύουν στη Κεντρική είσοδο γιατί ανακαινίζονται τα Επείγοντα. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλοι, ήρωες τρέχουν και δεν φθάνουν, όπως σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο. Το Αττικό Νοσοκομείο ξεκίνησε την εφημερία με ράντζα από την προηγούμενη εφημερία» λέει ο κ. Γιαννάκος.
Φταίει το «Αττικόν»; Είναι η ερώτηση που έρχεται αβίαστα. «Ασφαλώς και όχι» απαντά ο κ. Γιαννάκος. Και εξηγεί πως η ανάπτυξη ράντζων μετά από κάθε εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής είναι δυστυχώς ο κανόνας, και ιδίως στις παθολογικές κλινικές. Σημειωτέον ότι δεκάδες ράντζα υπήρχαν και στη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», τα οποία παρέμειναν για ώρες στους χώρους των Επειγόντων και μετά μπήκαν στη λεγόμενη «διασπορά» δηλαδή σε όποια κλινική είχε διαθέσιμο κρεβάτι.
Αυτή είναι μια συνήθης τακτική στα νοσοκομεία, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Πάρα πολλά μεγάλα νοσοκομεία για να αποφύγουν την ανάπτυξη ράντζων νοσηλεύουν τα υπεράριθμα παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές. Αναρωτιόμαστε ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο κακό, καθότι οι νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε επεμβατικές κλινικές αυξάνουν τον δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων» λέει.
Τι προκαλεί τα ράντζα
«Πολλά εκ των νοσοκομείων της περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων βασικών ειδικοτήτων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να διακομίζουν τα περιστατικά. Οι ασθενείς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στα μεγάλα νοσοκομεία. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους» παραθέτει τους τρεις λόγους για τους οποίους αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία ο κ. Γιαννάκος.
Χωρίς λύση το πρόβλημα;
«Μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα η καθημερινή εφημερία των νοσοκομείων;» θέτει ο ίδιος το ερώτημα, σε συνέχεια όλων των σεναρίων που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις επικείμενες κινήσεις του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στα νοσοκομεία με τις εφημερίες.
«Ασφαλώς και όχι» είναι και η κατηγορηματική του απάντηση, καθώς «δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να το υποστηρίξει. Στα μεγάλα νοσοκομεία θα αυξηθεί η συνολική προσέλευση, άρα και τα ράντζα ή οι νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες. Θα αυξηθούν κατά πολύ οι διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπίζονται».
Η απάντηση, όπως λέει, δεν είναι οι καθημερινές εφημερίες «που θα διαλύσουν τα μεγάλα νοσοκομεία», αλλά οι προσλήψεις προσωπικού με κίνητρα προσέλκυσης, η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ανάπτυξη του προσωπικού γιατρού που τώρα δεν υφίσταται και η ασφαλής λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων με προσλήψεις προσωπικού».
Πηγή: ygeiamou.gr