Νέο σύστημα εφημεριών: Πώς θα εξυπηρετούν τους ασθενείς τα νοσοκομεία της Αττικής
Αλλαγές στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Οι πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα, η ανάπτυξη (λιγότερων ή περισσότερων) ράντζων έπειτα από την εφημερία και η εξουθένωση για τους πολίτες όπως και για το ολοένα μειούμενο προσωπικό του ΕΣΥ, ειδικά στο λεκανοπέδιο, συνθέτουν τα στοιχεία του προβλήματος που επιχειρεί να λύσει η ηγεσία της Αριστοτέλους.
Έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία για τις προσελεύσεις, τις εισαγωγές, τις διακομιδές, τους εργαζόμενους, οι επικεφαλής του υπουργείου αναζητούν τον συνδυασμό που μπορεί να… οδηγήσει σε ασφαλείς και αποτελεσματικές εφημερίες για ασθενείς και προσωπικό. Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα τονίζουν πως στη βάση κάθε ουσιαστικής και υλοποιήσιμης αλλαγής πρέπει να είναι η ενίσχυση του προσωπικού, το οποίο βρίσκεται στα όριά του.
Όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, δύο είναι οι επικρατέστερες προτάσεις που έχουν συζητηθεί διεξοδικά, σε πρώτη φάση για την Αττική όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες δυσλειτουργίες στα Επείγοντα. Η πρώτη βασίζεται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η δεύτερη μόνο στα νοσοκομεία.
Στο υπουργείο Υγείας γνωρίζουν καλά πως κάθε αλλαγή στα ΤΕΠ, περνάει υποχρεωτικά μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως συμβαίνει σε όλα τα συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα η ΠΦΥ βρίσκεται μονίμως σε… ανοικοδόμηση, χωρίς να μπορεί να στηρίξει το σύστημα υγείας. Η έλλειψη προσωπικών γιατρών και τα αποδεκατισμένα από προσωπικό Κέντρα Υγείας οδηγούν τους πολίτες για κάθε πρόβλημα υγείας στα Επείγοντα των μεγάλων νοσοκομείων. Το αποτέλεσμα είναι να συρρέουν περίπου 1.000 με 1.200 ασθενείς στις εφημερίες, εκ των οποίων τουλάχιστον το 20% θα μπορούσε να απευθυνθεί σε Κέντρο Υγείας. Η συν-εφημέρευση Κέντρων Υγείας με μεγάλα νοσοκομεία θεωρείται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει – σημειωτέον σήμερα τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν μέχρι τις 10μμ- με τον κρίσιμο παράγοντα να αποτελεί η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού.
Το δεύτερο σενάριο που κερδίζει έδαφος έναντι του πρώτου, στις συσκέψεις που γίνονται, είναι να μπουν όλα τα νοσοκομεία της Αττικής σε πρωινή λειτουργία, ανεξάρτητα από το αν εφημερεύουν. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, τα νοσοκομεία που μπαίνουν σε εφημερία, δεν δέχονται ασθενείς στο πρωινό ωράριό τους. Πχ όταν ο Ευαγγελισμός ή το Αττικόν μπαίνουν σε μεγάλη εφημερία στις 2μμ μέχρι τις 8πμ της επομένης, δεν δέχονται ασθενείς το πρωί της ημέρας της εφημερίας ούτε την επομένη. Αυτό που δρομολογείται είναι η καθημερινή λειτουργία για τα Επείγοντα σε όλα τα νοσοκομεία, ώστε να δημιουργούνται διέξοδοι στο σύστημα υγείας για τους ασθενείς. Να μην περιμένουν πχ να ανοίξει η εφημερία συγκεκριμένου νοσοκομείου για να πάνε, προκαλώντας έμφραγμα στη λειτουργία του μέσα σε λίγες ώρες από την εφημερία, αλλά να έχουν την επιλογή σε καθημερινή βάση για όλα τα νοσοκομεία. Και στο δεύτερο σενάριο η επάρκεια του προσωπικού αποτελεί ζητούμενο, ωστόσο στο υπουργείο Υγείας θεωρούν πως είναι υλοποιήσιμο σχέδιο.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημέρευσης, έχει τεθεί ως ορόσημο ο Νοέμβριος. Στην Αριστοτέλους εκτιμούν πως είναι ένα θέμα που μπορεί να τρέξουν άμεσα οι νυν διοικητές σε συνεργασία με τους διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής υπηρεσίας και να συνεχίσουν οι νέοι διοικητές που θα αναλάβουν ως το τέλος του έτους.
Το χρόνιο πρόβλημα των ΤΕΠ
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα μονοπωλεί τις συσκέψεις στο υπουργείο, ωστόσο φαίνεται ότι πλέον έχουν στενέψει πολύ τα περιθώρια για αναβολές και σενάρια επί χάρτου. Το πεδίο της υγείας βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό να αναμένει δραστικές παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.
Η λειτουργία των ΤΕΠ, ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, αναδεικνύεται ως ζητούμενο από τον Ιούλιο του 2023 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Ήταν το πρώτο θέμα που έθεσε πέρυσι το καλοκαίρι ο τότε υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αλλά και αυτό που παρέδωσε στον διάδοχό του, νυν υπουργό Υγείας, κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Σημειωτέον ότι ο πρώτος είχε συστήσει ειδική επιτροπή για την ανασυγκρότηση των ΤΕΠ της οποίας το πόρισμα ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε.
Τα ΤΕΠ του ΕΣΥ επισκέφτηκαν το περασμένο έτος 4.612.052 ασθενείς, με το 1/3 αυτών να έχουν αναζητήσει επείγουσα ιατρική περίθαλψη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής. Μάλιστα, στη 2η θέση στην πανελλαδική κατάταξη αναφορικά με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στα Επείγοντα βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας που δέχθηκε 109.104 ασθενείς. Την 1η θέση είχε πέρυσι το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με 109.846 ασθενείς. Ενδεικτικά, ο «Ευαγγελισμός» δέχθηκε την περασμένη χρονιά 75.903 ασθενείς τις ημέρες των εφημεριών του, ενώ το νοσοκομείο «Αττικόν» δέχθηκε 74.817 ασθενείς. Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής, τους περισσότερους ασθενείς στα ΤΕΠ δέχθηκε το «ΚΑΤ» (87.043 ασθενείς).
Πηγή: ygeiamou.gr