Σταγόνα στον ωκεανό της υπογονιμότητας η κάλυψη της εξέτασης ΑΜΗ για τις γυναίκες
Τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφει η χώρα μας στο δημογραφικό σκοπεύει να ανατρέψει η κυβέρνηση, με ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Στο πεδίο της Υγείας, ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας και κατά βάση της εξέτασης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ), το κόστος της οποίας σήμερα δεν καλύπτεται από το κράτος, είναι κομβικός για τον οικογενειακό προγραμματισμό των γυναικών. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν «αναχώματα» στο δρόμο προς τη δημιουργία οικογένειας, όπως είναι τα υπέρογκα κόστη για κρυοσυντήρηση ωαρίων και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο έξι μέτρα που αφορούν στο δημοσιογραφικό, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ενίσχυση επιδομάτων και θέσεις σε παιδικούς σταθμούς. Ανάμεσα σε όσα ανακοινώθηκαν είναι ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για γυναίκες από 30 έως 35 ετών, καθώς και η απλοποίηση των καλύψεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Χωρίς να είναι σαφές ακόμη τι θα περιλαμβάνει το τελευταίο μέτρο, για τις καλύψεις από τον ΕΟΠΥΥ, οι πληροφορίες λένε ότι κατά πάσα πιθανότητα στο μέλλον γίνουν πιο εύκολες και γρήγορες οι διαδικασίες από τα ζευγάρια για να καλυφθούν τα φάρμακα και το μικρό ποσοστό που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Εκείνο, όμως, που κρίνεται σημαντικό από τους γυναικολόγους και όσους εξειδικεύονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας που ανακοινώθηκε. Μάλιστα, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημά τους που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και καιρό, όπως λένε. Η εξέταση «κλειδί» είναι η γνωστή ανάμεσα στους κύκλους των γυναικών ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), η οποία σήμερα δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και οι ενδιαφερόμενες γυναίκες την πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ίδιες. Το κόστος της σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είναι περί τα 38 ευρώ, ένα ποσό που μόνο ασήμαντο δεν μπορεί να θεωρηθεί, ειδικά από τη στιγμή που μια γυναίκα θέλει ή πρέπει να παρακολουθεί συχνά το ωοθηκικό της απόθεμα για να γνωρίζει τα επίπεδα γονιμότητάς της και να λάβει αποφάσεις που αφορούν στη δημιουργία οικογένειας.
Η ΑΜΗ είναι μια χρήσιμη εξέταση που δείχνει το απόθεμα μιας γυναίκας σε ωάρια και η οποία σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις μπορεί να δώσει στους γιατρούς το προφίλ γονιμότητας μιας γυναίκας. Όπως αναφέρουν γυναικολόγοι, είναι εξέταση μείζονος σημασίας που καθοδηγεί μια γυναίκα να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωαρίων εάν θέλει να μεταθέσει χρονικά τη δημιουργία οικογένειας.
Οι υπόλοιπες ορμονικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται συνδυαστικά με την ΑΜΗ για τον έλεγχο της γυναικείας γονιμότητας καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως, οι γυναίκες πληρώνουν συμμετοχή που αυξάνεται αναλόγως το κόστος των εξετάσεων – ορισμένες εξετάσεις ορμονών έχουν υψηλό κόστος. Όπως φαίνεται, με βάση όσα εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, θα δημιουργηθεί ένα πακέτο ελέγχου γονιμότητας που θα παρέχεται δωρεάν στις γυναίκες 30 – 35 ετών. Μένει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο δωρεάν έλεγχος και πότε θα ξεκινήσει. Μια παρόμοια πρωτοβουλία έλαβε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας, καλύπτοντας την Αντιμυλλέριο Ορμόνη.
Το παραπάνω μέτρο έχει ως σκοπό να κινητοποιήσει τις γυναίκες να έχουν εικόνα της γονιμότητάς τους και να λάβουν αποφάσεις για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Η Ελλάδα δυστυχώς καταγράφει κάθε χρόνο όλο και πιο αρνητικούς δείκτες στις γεννήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των γεννήσεων του 2022 κατέρριψε κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας από το 1955, καθώς για πρώτη φορά από τότε που τηρούνται επίσημα και έγκυρα στατιστικά στοιχεία, καταγράφηκαν λιγότερες από 80.000 γεννήσεις ετησίως στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις ήταν μειωμένες κατά 10,31% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο δωρεάν ορμονικός έλεγχος απευθύνεται σε περιορισμένο ηλικιακό εύρος γυναικών. Δεν παύει, όμως, να είναι ένα πρώτο βήμα. Αρκετά εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας, βέβαια, παραμένουν. Σε ό,τι αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή καλύπτονται από το κράτος τα φάρμακα και ένα μικρό ποσοστό της διαδικασίας. Το συνολικό κόστος, όμως, για εξωσωματική είναι πολύ μεγάλο, αποθαρρύνοντας τα ζευγάρια να κάνουν την προσπάθειά τους. Επιπλέον, για γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων, διατηρώντας τη γονιμότητά τους για όταν επιθυμούν να κάνουν παιδί, δεν υπάρχει πρόβλεψη και μέριμνα από το κράτος. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πριν την ωοληψία δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, παρά μόνο για γυναίκες με σοβαρά ιατρικά προβλήματα και αφού περάσουν τον έλεγχο αρμόδιας Επιτροπής.
Πηγή: ygeiamou.gr