Ποιες είναι οι τροφές που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό
Ζούμε, πλέον, στην εποχή που οι ιώσεις αποτελούν τον τρόμο και τον φόβο για όλους μας, ιδιαίτερα ο Κορωνοϊός.
Ωστόσο, εκτός από τα εμβόλια, τα φάρμακα και όλα τα μέτρα προστασίας πρέπει να προσέχουμε και την διατροφή μας για να έχουμε ένα γερό ανοσοποιητικό.
Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιες τροφές που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας και πρέπει να τις αποφεύγουμε. Αυτές ειναι οι εξής:
Γλυκά: Η ζάχαρη ευθύνεται για τους αυξημένους δείκτες παχυσαρκίας, για το διαβήτη τύπου 2 αλλά και την καρδιοπάθεια. Δεν έχει καμία θρεπτική αξία και μάλιστα τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια να εξολοθρεύουν βακτήρια και ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το καστανό ρύζι, οι φακές και τα ρεβίθια, σταθεροποιούν τα επίπεδα της γλυκόζης και κρατούν το ανοσοποιητικό «σε φόρμα».
Λευκό ψωμί: Οι επεξεργασμένοι σπόροι στο λευκό ψωμί και αρκετούς τύπους δημητριακών μετατρέπονται σε γλυκόζη όταν μεταβολίζονται από τον οργανισμό. Προτιμήστε αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης για το πρωινό σας αλλά και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
Κόκκινο κρέας: Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα τηγανητά, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα αυτό να αδυνατεί να αντισταθεί στις λοιμώξεις. Αντικαταστήστε μέρος των ζωικών πρωτεϊνών που καταναλώνετε με αντίστοιχες φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που βρίσκονται στην κινόα και τα φασόλια.
Αλκοολούχα ποτά: Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την ευαισθησία απέναντι στις λοιμώξεις. Η αρνητική επίδραση του αλκοόλ είναι εμφανέστερη μετά την κατανάλωση του τρίτου ποτού.
Γαλακτοκομικά: Η κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται άμεσα με την υγεία του αναπνευστικού. Το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι επιδεινώνουν την απόφραξη των πνευμόνων κι έτσι πρέπει να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.