Νοσοκομειακά φάρμακα: Τον λογαριασμό ζητούν οι εταιρείες από το Υπουργείο Υγείας

Θολή παραμένει η εικόνα της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο, δημιουργώντας ανησυχία στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δε γνωρίζουν τις υπερβάσεις που προκύπτουν από τη δαπάνη για το 2023 και χρειάζεται να επιστρέψουν οι ίδιες στο κράτος.

Η διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί ο Υπουργός με τους εκπροσώπους του κλάδου του φαρμάκου. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η συζήτηση ήταν σε θετικό κλίμα και ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε δεκτικός και συγκαταβατικός με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και αφορούν κατά βάση στις δυσβάσταχτες επιστροφές (clawback και rebate).

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν και στη συνέντευξη Τύπου του ΣΦΕΕ στις αρχές της εβδομάδας για την παρουσίαση της ετήσιας μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μεγάλο «αγκάθι» είναι η έκδοση των σημειωμάτων για τις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για το νοσοκομειακό φάρμακο. Η αποκλειστική προμήθεια του συνόλου των νοσοκομειακών φαρμάκων από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην ενημέρωση των δεδομένων λόγω αυτής της μετάβασης.

Χωρίς τα στοιχεία που θέλουν να έχουν στα χέρια τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς οι αυτόματες επιστροφές ειδικά για τα νοσοκομειακά φάρμακα είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό του συνόλου της δαπάνης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιστροφών για τα φάρμακα των νοσοκομείων το 2022 ανήλθε σε 70%, ενώ για το 2023 εκτιμάται στο 80%.

Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «έτρεχε» για να μαζευτεί η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2024 παρουσιάστηκε σημαντική υπέρβαση δαπανών στα φαρμακεία των νοσοκομείων, με την αύξηση να αγγίζει ποσοστά 50-100% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία.

Στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του ΣΦΕΕ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ίδρυση του Ταμείου Καινοτομίας, δηλαδή ενός προϋπολογισμού ειδικά για νέα φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κάτι που προωθείται την επόμενη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι εταιρείες ζητούν να μπουν σε διαδικασία παρακολούθησης τα φάρμακα κοινότητας, όπως γίνεται με τα ακριβά νοσοκομειακά σκευάσματα. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αντιδρούν καθώς θεωρούν πως για φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης – όπως αυτά που έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας – ευθύνονται οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί και δεν υπάρχει ευθύνη στις εταιρείες.

Πηγή: ygeiamou.gr