Τεχνολογίες υγείας: Τι αλλάζει στον κανονισμό αξιολόγησης στην Ελλάδα

Με επιτυχία ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη του έργου «Ενδυνάμωση του Εθνικού Πλαισίου για την Εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΑΤΥ) 2021/2282», στα πλαίσια του «1st Athens Patients’ Forum: Focusing on Quality of Care, Patient Safety and Experiences» που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ένωση Ασθενών Ελλάδος την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών.

Ύστερα από μια σύντομη εισαγωγή από τον Δρ. João Breda, Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, η Δρ. Natasha Azzopardi-Muscat, Διευθύντρια Πολιτικών Υγείας και Συστημάτων Υγείας στον ΠΟΥ, υπογράμμισε την υποστήριξη του ΠΟΥ στην εν λόγω προσπάθεια και στην ανάγκη για συνεχή βελτίωση και προσαρμογή των πολιτικών υγείας στις νέες τεχνολογίες και εξελίξεις.

Η Δρ. Nathalie Berger, Διευθύντρια για την Υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε τη σημασία του έργου ως θεμέλιο λίθο για την βελτίωση της υγείας των πολιτών, εκφράζοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και εν προκειμένω στην ενίσχυση του πλαισίου ΑΤΥ στην χώρα μας.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και συντονιστής του έργου, Δρ. Άρης- Νικόλαος Αγγελής, παρουσίασε την υφιστάμενη διαδικασία ΑΤΥ στη χώρα μας καθώς και τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2021/ 2282, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοσθεί στα Κράτη Μέλη της Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2025. Παράλληλα τόνισε τα οφέλη που θα προκύψουν, τόσο για τα Κράτη Μέλη, όσο και για τους ασθενείς και την φαρμακοβιομηχανία, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας ΑΤΥ και την έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες υγείας.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, επεσήμανε πως «η νέα αυτή πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση της ΑΤΥ στη χώρα μας αποτελεί σημαντική εξέλιξη προς τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων στον τομέα της υγείας. Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός προωθεί μια περισσότερο διαφανή, επιστημονικά τεκμηριωμένη και ισότιμη προσέγγιση στην αξιολόγηση και εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών. Με τη συνεργασία και την τεχνογνωσία που αποκομίζουμε από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες, μπορούμε να ενισχύσουμε την εθνική μας ικανότητα για την εφαρμογή του Κανονισμού με επιτυχία. Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της DG REFORM, και του ΠΟΥ είναι καίρια για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας».

Τέλος, η Δρ. Tarang Sharma, Υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες του έργου ως προς την σύμπραξη εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την εμπλοκή ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα του έργου. Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024 με την εκτίμηση αναγκών των εμπλεκόμενων φορέων και την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2026 με την πιλοτική εφαρμογή των μεθόδων και του πλαισίου που θα αναπτυχθεί σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Πηγή: ygeiamou.gr