Κορωνοϊός: Διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια στις δημόσιες δομές – Πότε φτάνουν στα φαρμακεία

Δυνατότητα εμβολιασμού με τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν επικαιροποιηθεί βάσει των πιο πρόσφατων παραλλαγών του πανδημικού ιού έχουν οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και όποιος πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμοί προς το παρόν εξακολουθούν να γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα του συστήματος υγείας καθώς τα φαρμακεία δεν είναι ακόμη έτοιμα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αποτελούν εμβολιαστικά σημεία έως το τέλος Οκτωβρίου.

Οι εμβολιασμοί με τα νεότερα εμβόλια κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει από τις 9 Σεπτεμβρίου, με τη χώρα μας να έχει παραλάβει τις απαραίτητες ποσότητες του επικαιροποιημένου εμβολίου JN.1 των Pfizer/BioNtech. Σημειώνεται ότι η JN.1 είναι από τις πρόσφατες παραλλαγές του κορωνοϊού – «παρακλάδι» της BA.2.86 – που οδήγησε στη μεγάλη επιδημική έξαρση του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023. Ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 πέρυσι γινόταν με τα εμβόλια που στόχευαν στο στέλεχος XBB.1.5.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά της Covid-19 για την περίοδο 2024-2025 θα γίνεται με το παραπάνω επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη σοβαρής νόσησης με κορωνοϊό σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και πάνω.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για την χρονική περίοδο 2024/25 τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο JN.1 των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα:

– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
– Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.
– Άτομα με ανοσοκαταστολή.
– Έγκυες γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.
– Επαγγελματίες υγείας.

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό είναι τουλάχιστον 3 μήνες. Άτομα υγιή ηλικίας μικρότερης των 60 ετών εφόσον το επιλέξουν μπορούν να εμβολιαστούν.

Όπως σημειώνεται στις νεότερες συστάσεις για τον εμβολιασμό, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δόσης συστήνεται να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με το επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer JN.1. Επίσης, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού αναμνηστικής δόσης συστήνεται να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Τα άτομα που έχουν πραγματοποιήσει τα προηγούμενα εμβόλια για την Covid-19 συστήνεται να προχωρήσουν σε μια δόση με το νέο εμβόλιο, στο πλαίσιο αναμνηστικής δόσης. Άλλωστε, ο εμβολιασμός του κορωνοϊού είναι πλέον ετήσιος, όπως και ο αντιγριπικός.

Και από τα φαρμακεία

Είναι γνωστό ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία εντάσσονται στην εμβολιαστική διαδικασία κατά του κορωνοϊού, με σκοπό να διευκολυνθούν οι πολίτες στην πρόσβαση. Προς το παρόν, όμως, οι εμβολιασμοί για την Covid-19 είναι διαθέσιμοι μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα αφού οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, τούς έγινε παρουσίαση της ειδικής πλατφόρμας που θα καταχωρούν τα εμβόλια και επίκειται να δηλώσουν οι φαρμακαποθήκες συμμετοχή καθώς θα είναι ο ενδιάμεσος «κρίκος» μεταξύ των hubs αποθήκευσης των εμβολίων και των φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί θα κληθούν να συνδεθούν με μία φαρμακαποθήκη της επιλογής τους και να πραγματοποιήσουν εκπαίδευση για τη νέα διαδικασία. Υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμοι περί τα μέσα έως τέλος του Οκτωβρίου.

Τα νέα εμβόλια κατά της covid-19 διατηρούνται για διάστημα έως δέκα εβδομάδων σε συνθήκες ψυγείου (2o C – 8ο C), αφού βγουν από τα hubs, δηλαδή από τα κέντρα διανομής ανά τη χώρα όπου βρίσκονται σε βαθιά κατάψυξη. Από τη στιγμή που το κάθε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων ανοιχτεί, πρέπει να πραγματοποιηθούν οι έξι δόσεις σε διάστημα 12 ωρών, αλλιώς απορρίπτεται. Οι φαρμακοποιοί θα δημιουργούν γκρουπ εμβολιασμού, ανά έξι άτομα, ώστε να γίνονται γρήγορα οι δόσεις κάθε φιαλιδίου και να μη χάνονται δόσεις.

Πηγή: ygeiamou.gr