Βιταμίνη D: Πώς τα συμπληρώματα προλαμβάνουν τον διαβήτη και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Η βιταμίνη D είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο, την ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση των οστών, μειώνει τη φλεγμονή και ρυθμίζει διαδικασίες όπως η νευρομυϊκή και ανοσοποιητική λειτουργία και ο μεταβολισμός της γλυκόζης, όπως αναφέρουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.Νέες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προλάβει το διαβήτη και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ωστόσο, μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση από ερευνητές σε ιδρύματα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε πολλά υποσχόμενα ευρήματα σχετικά με τις σημαντικές επιπτώσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D και στην καρδιομεταβολική υγεία. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Engineering, προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των σχετικών κινδύνων, όπως ο διαβήτης.

Πιο συγκεκριμένα, η εργασία διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D βελτιώνουν σημαντικά την καρδιομεταβολική υγεία, ειδικά σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Η ολοκληρωμένη ανασκόπηση ανέλυσε 99 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 17.656 συμμετέχοντες.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, με μέση δόση 3320 Διεθνείς Μονάδες (IU) την ημέρα, συσχετίστηκε με ευνοϊκές επιδράσεις σε διάφορους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης, της γλυκόζης νηστείας στο αίμα, της αιμοσφαιρίνης A1C και της ινσουλίνης νηστείας.

Ποιους πληθυσμούς ευνοεί περισσότερο η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D

Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν πιο έντονα σε συγκεκριμένες ομάδες: μη δυτικούς πληθυσμούς, άτομα με βασικά επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D κάτω από 15,0 ng·mL−1, άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) χαμηλότερο 30 kg·m−2 και άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για εξατομικευμένες στρατηγικές παρέμβασης στη βιταμίνη D, λαμβάνοντας υπόψη μεμονωμένα χαρακτηριστικά όπως το εθνοπολιτισμικό υπόβαθρο, την ηλικία, το ΔΜΣ και τα βασικά επίπεδα βιταμίνης D. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας (τρεις μήνες ή περισσότερο) και υψηλότερων δόσεων για τη βελτιστοποίηση των καρδιομεταβολικών αποτελεσμάτων υγείας σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Επιπτώσεις για τη Δημόσια Υγεία

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές προόδους στην προληπτική ιατρική και τις διατροφικές επιστήμες, οδηγώντας δυνητικά στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών στρατηγικών για τη δημόσια υγεία. Προσαρμόζοντας τα συμπληρώματα βιταμίνης D με βάση τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά, οι γιατροί μπορεί να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης και να μειώσουν τον επιπολασμό των καρδιομεταβολικών ασθενειών.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποσαφήνιση των μηχανισμών πίσω από αυτές τις παρατηρούμενες επιδράσεις και τα πιθανά οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, δικαιολογούνται μελέτες που διερευνούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη λήψη υψηλής δόσης συμπληρωμάτων.

Αυτή η μελέτη-ορόσημο όχι μόνο παρέχει νέες γνώσεις για τα οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την καρδιομεταβολική υγεία, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της εξατομικευμένης ιατρικής για τη βελτιστοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων. Καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, τα ευρήματα αυτής της μετα-ανάλυσης προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας για πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές προληπτικές στρατηγικές.

Βιταμίνη D: Τα συμπληρώματα επιδρούν θετικά και στην πρόληψη του διαβήτη

Ενισχύοντας την αξιοπιστία των ανωτέρων ευρημάτων, μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, διαπίστωσε πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε ενήλικες με προδιαβήτη.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η επίδραση της βιταμίνης D στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη στον προδιαβήτη παραμένει αμφιλεγόμενη. Ο παγκόσμιος επιπολασμός του προδιαβήτη αυξάνεται και η πρόληψη είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, επειδή αυτά τα άτομα με προδιαβήτη θα αναπτύξουν σύντομα διαβήτη τύπου 2, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Πρόσφατα, λοιπόν, έχουν συσσωρευτεί στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης βιταμίνης D στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες με προδιαβήτη.

Η ενημερωμένη κατευθυντήρια γραμμή κλινικής πρακτικής του 2024 από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία αναφέρει ότι η χορήγηση βιταμίνης D σε ασθενείς με προδιαβήτη δυνητικά ωφελεί τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η χορήγηση βιταμίνης D βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη μέσω των αυξημένων επιπέδων οστεοκαλσίνης στον ορό, ενός δείκτη της οστικής ανανέωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, εν λόγω μελέτη υποστηρίζει ότι η βιταμίνη D είναι πιθανό να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ήδη παρούσα την περίοδο του προδιαβήτη. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις εθνικές διαφορές και τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα κατά την έναρξη της χορήγησης.

Πηγή: oloygeia.gr