Δύσκολο το μονοπάτι των ασθενών με καρκίνο στο ΕΣΥ
Βασικές ελλείψεις όπως υποστελέχωση ογκολογικών νοσοκομείων, αναμονές, ανισότητες πρόσβασης και έλλειψη δεδομένων, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο.
Κορυφαίοι ειδικοί, διακεκριμένοι ομιλητές όλων των κλάδων της υγείας, διερεύνησαν σε βάθος σημαντικά ζητήματα και συνομίλησαν με τους ασθενείς και τους φροντιστές. εργασίες του ετήσιου συνεδρίου για τις πολιτικές υγείας του Καρκίνου που διοργανώθηκε για 9η συνεχή χρονιά από την Boussias Events και το Health Daily. Με κεντρικό θέμα: «Προκλήσεις στη μάχη κατά του καρκίνου: Οι σταθμοί στο μονοπάτι του ασθενή», το συνέδριο φέτος επικεντρώθηκε σε όλες τις εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο, τις νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις καθώς και σε όλα τα θέματα πολιτικής υγείας προς όφελος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών.
Τέσσερεις άκρως ενδιαφέρουσες ενότητες, ενίσχυσαν το διάλογο για όλα τα σημαντικά θέματα στη μάχη κατά του Καρκίνου με επίκεντρο τον ασθενή καθώς και για την προώθηση των απαραίτητων προτάσεων προς τη βελτίωση των συνθηκών υγειονομικής φροντίδας προς τους ογκολογικούς ασθενείς:
- Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση: Πού βρισκόμαστε σήμερα
- Ο καρκίνος μετά τη διάγνωση: Στρατηγικές και εργαλεία αντιμετώπισης
- Ο καρκίνος στην περιφέρεια
- Σχέση ασθενών και ιατρών: Η αξία της ενσυναίσθησης
Μεγάλες οι δυνατότητες αλλά δεν αξιοποιούνται
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Visiting Professor of Thoracic Oncology, Yale School of Medicine, USA, Adjunct Professor of Medicine, Pittsburgh University School of Medicine, USA, ανέφερε ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν για τους ογκολογικούς ασθενείς σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, είναι πολύ περισσότερες από αυτές που αξιοποιούνται και χρησιμοποιούνται. Οι ασθενείς και οι γιατροί δεν γνωρίζουν αυτές τις δυνατότητες και κανείς άλλος από τους επαγγελματίες υγείας δεν διαθέτει χρόνο για να τις μάθει στους ασθενείς. Οι μόνοι που μένουν να καλύψουν τις ανάγκες και να ενημερώσουν τους ασθενείς για τα δικαιώματά τους είναι οι σύλλογοι ασθενών.
Πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα
Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου ήταν μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση: πού βρισκόμαστε σήμερα.» Την τράπεζα συντόνισε η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος «ΚΕΦΙ» Αθηνών, η οποία τόνισε ότι παρότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θέμα του καρκίνου, όπως τα προγράμματα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου κ.ά., πολλά και σημαντικά προβλήματα των ασθενών παραμένουν άλυτα. Οι σύλλογοι ασθενών καλούνται πολλές φορές να λύσουν προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να έχει επιλύσει η Πολιτεία, επισημαίνοντας την τεράστια απόκλιση μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων και Περιφέρειας.
Εγγραμματοσύνη του κοινού σε θέματα υγείας
Είναι πολιτική βούληση να εστιάσουμε στην πρόληψη του καρκίνου γιατί μπορεί να αφαιρέσει από τον πόνο του κόσμου το 40% δήλωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης δύο προγράμματα «Σύμβουλος Υγείας» και «Healthflix» που εστιάζουν στην εγγραμματοσύνη του κοινού σε θέματα υγείας. Η κ. Καλύβα αναφέρθηκε επίσης σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι αυτή τη στιγμή σε ανάπτυξη και αφορούν το ένα τον Άγιο Σάββα και το άλλο τα νοσοκομεία Αλεξάνδρα και Αττικόν.
Δεν υπάρχει κουλτούρα πρόληψης
Ο Γεώργιος Μεταξάς, Χειρουργός Μαστού, Μαστολόγος, Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ, Νοσ. Έλενα Βενιζέλου, ανέφερε ότι στη χώρα μας, δεν υπάρχει κουλτούρα πρόληψης, και για τον λόγο αυτό προγράμματα όπως το «Φώφη Γεννηματά» είναι πολύ σημαντικά.
Ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, Παιδίατρος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ανέφερε ότι οι γονείς συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί με τον εμβολιασμό των παιδιών τους και επισήμανε την ανισότητα πρόσβασης στην πληροφόρηση που είναι πολύ μεγαλύτερη στην περιφέρεια.
Ο Θεόδωρος Τσίρλης, Γενικός Χειρουργός, Επιμελητής A’ Xειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α “Άγιος Σάββας” επεσήμανε ότι η έγκαιρη διάγνωση, είναι κρίσιμη στην πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο. Η αποτελεσματική πρόληψη του καρκίνου όπου είναι εφικτό αποτελεί την πλέον αποδοτική πολιτική κόστους/οφέλους για την κοινωνία.
Η Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής – Νανοϊατρικής, Eργαστήριο Βιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι η τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα από τα νομοθετικά πλαίσια που ρυθμίζουν τις θεραπείες, με κύριο παράδειγμα τους βιοδείκτες. Τόνισε ότι έχουν γίνει βήματα, αλλά η πορεία δεν είναι ικανοποιητική. Κλείνοντας ανέφερε ότι είναι σημαντικό ότι έχουν πλέον θεσμοθετηθεί τα Εθνικά Κέντρα Καρκίνου.
Αναγκαιότητα συνέχειας στη φροντίδα του καρκίνου
Η δεύτερη ενότητα είχε ως θέμα: «Ο καρκίνος μετά τη διάγνωση: Στρατηγικές και εργαλεία αντιμετώπισης.» Την ενότητα συντόνισε ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα συνέχειας στη φροντίδα του καρκίνου, τόσο στο κέντρο όσο και στην Περιφέρεια, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει χρόνος για τους ασθενείς, με την ελάφρυνση του γραφειοκρατικού έργου που σήμερα επωμίζονται οι επαγγελματίες υγείας.
Παρεμβάσεις για τη ζωή των ογκολογικών ασθενών
Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για σειρά παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή των ογκολογικών ασθενών, αλλά και την καθημερινότητα των γιατρών στα ογκολογικά νοσοκομεία. Στην ακτινοθεραπεία, ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, η χώρα υστερεί σε αριθμό μηχανημάτων συγκριτικά με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. και ότι προβλέπεται μέχρι το τέλος 2025 να έχουν παραδοθεί έξι γραμμικοί επιταχυντές. Τέλος, αναφορικά με την ανακουφιστική φροντίδα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί το ΠΔ και οι προδιαγραφές από την αρμόδια Επιτροπή και αναμένεται η έγκριση από το ΚΕΣΥ μέχρι το τέλος του έτους.
Η Παναγιώτα Μήτρου, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι το εθνικό μητρώο ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα αναμένεται να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία εντός του πρώτου 3μήνου του 2025. Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας για τη συστηματική καταγραφή των ατόμων με νεοπλασίες με δυνατότητες συλλογής, αποθήκευσης, αρχειοθέτησης, διαχείρισης και διάθεσης δεδομένων.
Η Μαρία Καλογεροπούλου, Διευθύντρια τμήματος Πρόσβασης, Πολιτικών Υγείας και Δεδομένων Πραγματικού Κόσμου, IQVIA Ελλάδος, ανέφερε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2050. Τόνισε ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν ζητήματα όπως η έλλειψη δεδομένων πραγματικού κόσμου και η ανάγκη για ταχύτερες διαδικασίες HTA και αποζημίωση βιοδεικτών, που μπορούν να οδηγήσουν σε διπλασιασμό της μέσης επιβίωσης και μείωση του κόστους περίθαλψης.
Η Κέλλυ Αυγητίδου, Medical, Value and Access Manager της εταιρείας HealThink αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον χώρο της ογκολογίας, στην αξιολόγηση των καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων και στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακα αυτά. Με την ογκολογία να εξακολουθεί να παραμένει το επίκεντρο της ερευνητικής δραστηριότητας. Τόσο η ογκολογική κοινότητα, όσο και η Πολιτεία αλλά και η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να διασφαλίσουν την ισότιμη, καθολική και έγκαιρη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε αυτές τις καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες.
Πηγή: oloygteia.gr