ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Κάλυψη των κενών θέσεων και αύξηση της χρηματοδότησης πάγια αιτήματα των γιατρών

Η αποτίμηση της κατάστασης του ΕΣΥ, είναι προβληματική με αμφίβολη έως αρνητική προοπτική, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που πραγματοποίησαν την 6η Ολομέλεια με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στην Καρδίτσα.

«Οι πρόσφατες ρυθμίσεις ούτε ικανές να μεταρρυθμίσουν το σύστημα είναι, ούτε να το ενισχύσουν στον αναγκαίο βαθμό. Είναι δε πολύ πιθανό να αποτελέσουν προθάλαμο εξόδου επιπλέον ιατρών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα η παράταση του εργασιακού βίου των διευθυντών του ΕΣΥ έως το 70 ο έτος ηλικίας με διατήρηση των διευθυντικών τους καθηκόντων λειτουργεί αποτρεπτικά στη προσέλκυση νέων ιατρών, που αποτελεί το κυρίαρχο ζητούμενο», αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του.

Ανάμεσα σε όσα τονίζει ο Σύλλογος είναι ότι διατήρηση και διαρκής επιβάρυνση του clawback που οδηγεί τους εργαστηριακούς ιατρούς στον αφανισμό, καθώς δεν προχωρά η υλοποίηση των υπουργικών εξαγγελιών, θέτει την προοπτική κινητοποιήσεων με επιτακτικό τρόπο. «Προοπτική που ενισχύεται και από την επιθετική προς τους ιατρούς επικοινωνιακή διαχείριση του κ. Υπουργού», σημειώνει.

Οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων συνοψίζονται στα εξής:

1. Σχετικά με το ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό προσωπικό και τις επιπτώσεις στη λειτουργία του ΕΣΥ, διαπιστώσαμε πριν ένα χρόνο πως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό.

2. Είναι επιβεβλημένη η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης. Πρόταση του ΠΙΣ παραμένει ο διπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ, η ανάλογη αύξηση του ωρομισθίου της εφημερίας και θέσπιση αφορολόγητου των εφημεριών.

3. Η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ είχε ταχθεί υπέρ της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης.

4. Πάγια θέση του ΠΙΣ παραμένει η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να προσεγγίσει έως το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων είναι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά γνώσης και την ευστάθεια του συστήματος υγείας.

«Τις παραπάνω θέσεις της Ολομέλειας και της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ έχουμε γνωστοποιήσει και αναλύσει εξαντλητικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία μέχρι τον Αύγουστο που εισήγαγε προς ψήφιση το νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας δεν είχε υιοθετήσει σχεδόν καμία από τις προτάσεις μας. Απεναντίας είχε επιλέξει να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, εισάγοντας ρυθμίσεις που αποδείχτηκαν ατελέσφορες. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας εισήγαγε ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, όπως επίσης ρύθμιση για παροχή δυνατότητας στους γιατρούς ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, η οποία μέχρι στιγμής έχει ανταπόκριση σε μικρό ποσοστό των γιατρών ΕΣΥ. Μένει να αποδειχθεί όμως αν θα λειτουργήσει ως κίνητρο προσέλευσης ιατρών στο Ε.Σ.Υ. καθώς αυτό είναι το ζητούμενο», επισημαίνει ο ΠΙΣ, και προσθέτει:

«Η έλλειψη κινήτρων και οι μεμονωμένες και σποραδικές προκηρύξεις θέσεων, ιδιαίτερα στα νησιά και τις δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν οδηγήσει σε αποψίλωση τα Νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται από τις παραιτήσεις υπηρετούντων γιατρών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο όριο της λειτουργίας τους. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος και τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία κατάστασης επέλεξε εν μέσω θέρους να μετακυλίσει την ευθύνη στους αυτό-απασχολούμενους γιατρούς αυτών των περιοχών, και τους καλούσε δημοσίως και επιτακτικά να υποστηρίξουν με εφημερίες τα Νοσοκομεία».

Πηγή: ygeiamou.gr