Κάπνισμα: Πώς θα το κόψετε τρώγοντας αυτά τα τρόφιμα – Βοηθούν στην απεξέρτηση από την νικοτίνη
Το κάπνισμα και η επιδημία στην οποία έχει εξελιχθεί είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος, σκοτώνοντας πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους είναι αποτέλεσμα της άμεσης χρήσης καπνού, ενώ περίπου 1,3 εκατομμύρια είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Διεθνείς Οργανισμοί και εθνικές κυβερνήσεις προτείνουν και λαμβάνουν αντικαπνιστικά μέτρα. Οι χρήστες καπνού, γνωρίζουν τις επιβλαβείς συνέπειες και οι περισσότεροι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Η συμβουλευτική και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να υπερδιπλασιάσουν τις πιθανότητες επιτυχούς διακοπής.
Ωστόσο, ο γιατρός Δρ. Ασουίν Σάρμα (Ashwin Sharma) από το MedExpress έρχεται να προσθέσει και έναν άλλο τρόπο στη διαχείριση της επιθυμίας για τσιγάρο, με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος, αποκαλύπτοντας μια εκπληκτική λίστα με τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στο «δύσκολο ταξίδι διακοπής του καπνίσματος».
Κάπνισμα: Ποιες τροφές βοηθούν στη διακοπή του
Αν και δεν εξαλείφουν εντελώς τις παρορμήσεις για νικοτίνη, αυτές οι τροφές μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Ο γιατρός πρότεινε:
- τα γαλακτοκομικά ως μια ομάδα τροφίμων που θα μπορούσε να μειώσει την επιθυμία για κάπνισμα, καθώς προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι, κάνουν τη γεύση του τσιγάρου λιγότερο ελκυστική.
- Τα λαχανικά, όπως τα καρότα και το σέλινο μπορούν επίσης να βοηθήσουν, καθώς αυτά τα τρόφιμα αποσπούν την προσοχή μας κρατώντας τα χέρια και το στόμα μας απασχολημένο, ενώ παρέχουν και φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
- Το μάσημα τσίχλας ή το πιπίλισμα μέντας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, αφού κρατάει το στόμα μας απασχολημένο.
- Το τσάι με τζίνσενγκ έχει δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων της νικοτίνης, κάτι που μπορεί να μειώσει την ελκυστικότητα του καπνίσματος.
Καταπολέμηση των παρενεργειών από τη διακοπή του καπνίσματος
Ο γιατρός, ωστόσο, έχει επισημάνει και τις πιθανές παρενέργειες της διακοπής του καπνίσματος, αλλά προσφέρει στρατηγικές για την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων.
Τα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, άγχος, αυξημένη όρεξη και δυσκολία στον ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό που επιταχύνει τον μεταβολισμό και η απουσία του τον επιβραδύνει, γεγονός που συχνά οδηγεί σε αύξηση βάρους.
Για να διαχειριστείτε αυτές τις επιπτώσεις, σύμφωνα με τον γιατρό, μπορείτε να δοκιμάσετε τη χρήση θεραπειών υποκατάστασης νικοτίνης, όπως επιθέματα ή τσίχλα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο.
Μάλιστα, η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα ή η ελαφριά προπόνηση ενδυνάμωσης, όχι μόνο καίει θερμίδες, αλλά απελευθερώνει και ενδορφίνες, βελτιώνοντας τη διάθεση και μειώνοντας την επιθυμία για κάπνισμα.
Ο γιατρός συμβουλεύει επίσης να τρώτε έξυπνα σνακ και να εξασκείτε την προσοχή σας. «Η εξάσκηση της προσοχής, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η διατήρηση καλών συνηθειών ύπνου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στη διατήρηση της επιθυμίας υπό έλεγχο», προσθέτει.
Το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) στην προσπάθειά του να παρακινήσει τους χρήστες καπνού να διακόψουν τη χρήση του, υποστηρίζει μία εκστρατεία υπό τον τίτλο Stoptober (συνδυασμός των λέξεων Stop, που σημαίνει σταματάω και October, δηλαδή Οκτώβριος), η οποία έχει ξεκινήσει από το 2012 από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας και έχει παρακινήσει ήδη 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.
«Ακόμη κι αν είναι η πρώτη σας φορά ή έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν, το Stoptober σας δίνει την τέλεια ευκαιρία να κόψετε το κάπνισμα», λέει το NHS και προσθέτει: «Μείνετε χωρίς τσιγάρο για 28 ημέρες και έχετε 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να σταματήσετε οριστικά το κάπνισμα».
Πηγή: oloygeia.gr