Καρκίνος παχέος εντέρου στους κάτω των 50: Η νόσος από την οποία πάσχουν 1 εκ. Έλληνες αυξάνει τον κίνδυνο έως και 65%
Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια απροσδόκητη αιτία πίσω από τη μυστηριώδη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους ανθρώπους.Φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση με μια πολύ κοινή πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Το ανησυχητικό, μάλιστα, είναι ότι οι διαγνώσεις του συγκεκριμένου καρκίνου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, οι οποίες ταξινομούνται ως πρώιμης έναρξης, αναμένεται να αυξηθούν στις ΗΠΑ κατά 90% σε άτομα ηλικίας 20 έως 34 ετών από το 2010 έως το 2030.Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια ανησυχητική αιτία αυτής της αύξησης στα νεαρά άτομα.
Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Στο πλαίσιο αυτό, η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Center διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είχαν έως και 65% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτή τη μορφή καρκίνου πριν από την ηλικία των 50 ετών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία, οι διαβητικοί διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, αλλά ακόμη και εκείνοι με προδιαβήτη -κατάσταση στην οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό αλλά όχι αρκετά υψηλά για να ταξινομηθούν ως διαβήτης- διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.
Οι ειδικοί που ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 500.000 ανθρώπων ως μέρος της μελέτης ζητούν τώρα να αποτελέσει προτεραιότητα για τους νέους ο «αυστηρότερος έλεγχος της γλυκόζης».
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον διαβήτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Ιατρικό Κολέγιο του Πεκίνου, εξέτασε τα ιατρικά αρχεία δύο κοορτών ενηλίκων –μία ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο και μία από την Κίνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, συνολικά, τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πιο συγκεκριμένα, επίπεδα υψηλότερα από 126 mg/dL συσχετίστηκαν με 61% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης σε σύγκριση με άτομα με επίπεδα κάτω των 126 mg/dL στην κοόρτη του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ της κινεζικής κοόρτης, επίπεδα γλυκόζης υψηλότερα από 126 mg/dL συσχετίστηκαν με 65% αυξημένο κίνδυνο πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι «ο αυστηρότερος έλεγχος της γλυκόζης θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες». Η μελέτη προσάρμοσε τα δεδομένα στην ηλικία, τη φυλή, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου και το ιστορικό προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο και απέκλεισε άτομα που έπαιρναν φάρμακα για τον διαβήτη.
Πώς συνδέεται το υψηλό σάκχαρο με τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Υπήρχαν αρκετοί λόγοι στους οποίους απέδωσαν οι ερευνητές τη σύνδεση μεταξύ του σακχάρου και των καρκίνων του παχέος εντέρου. Πρώτον, η υψηλή γλυκόζη μπορεί να βλάψει άμεσα το DNA και να προωθήσει τον πολλαπλασιασμό των κατεστραμμένων κυττάρων. Μπορεί επίσης να διευκολύνει τη μετανάστευση και την εισβολή καρκινικών κυττάρων σε όλο το σώμα.
Δεύτερον, τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν γλυκόζη, επομένως τα αυξημένα επίπεδα στο σώμα παρέχουν στα κύτταρα περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον, το υψηλό σάκχαρο διαταράσσει ορισμένες σηματοδοτήσεις στο σώμα, γεγονός που μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη και την κίνηση των καρκινικών κυττάρων.
Τέλος, ανέφερε η μελέτη, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης έχουν συσχετιστεί με χρόνιο στρες και φλεγμονές στο σώμα, που είναι πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο.
Οι ερευνητές τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση των πρώιμων καρκίνων του παχέος εντέρου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό φορτίο καρκίνου μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και ότι οι αιτίες που προκαλούν αυτή την ανησυχητική τάση δεν είναι καλά κατανοητές.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες δημόσιας υγείας με στόχο την παχυσαρκία, τη μεταβολική δυσλειτουργία και την υπεργλυκαιμία ως μέρος μιας πολύπλευρης προσέγγισης για τον μετριασμό της αυξανόμενης επιβάρυνσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες», σημείωσε η ερευνητική ομάδα.
Πώς το υψηλό σάκχαρο επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα θεωρείται ότι μπορεί να αυξήσει εν μέρει τον κίνδυνο καρκίνου, επειδή τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν περίσσεια γλυκόζης ως καύσιμο. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά, δεδομένου ότι μόνο στην Ελλάδα, περίπου 1 εκατομμύριο άτομα έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο αριθμός είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό.
Οι δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και χαμηλές σε φυτικές ίνες μπορούν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όπως και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η καθιστική ζωή. Στις ΗΠΑ διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών, οι οποίες ταξινομούνται ως πρώιμης έναρξης, αναμένεται να αυξηθούν κατά 90% σε άτομα ηλικίας 20 έως 34 ετών από το 2010 έως το 2030.
Στην προσπάθειά τους να βρουν την πηγή του προβλήματος, οι ειδικοί έχουν «κατηγορήσει τα πάντα», από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά μέχρι μια αλλαγή στο μικροβίωμα του σώματος. Αλλά σε αυτή τη μελέτη, φαίνεται πως οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του σακχάρου και του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Γλυκόζη στο αίμα: Οι φυσιολογικές τιμές, ο προδιαβήτης και η υπεργλυκαιμία
Ένα φυσιολογικό εύρος γλυκόζης αίματος είναι 70 έως 99 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Επίπεδα μεταξύ 100 και 125 mg/dL θεωρούνται προδιαβητικά και οτιδήποτε από 126 mg/dL ή υψηλότερο κατατάσσει ένα άτομο ως ασθενή με διαβήτη τύπου 2.
Από τα περίπου 97 εκατομμύρια ενήλικες που έχουν προδιαβήτη, τα 33 εκατομμύρια είναι κάτω των 45 ετών. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να έχει υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα γλυκόζης, μια κατάσταση που ονομάζεται υπεργλυκαιμία, χωρίς να έχει διαβήτη.
Ορισμένες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, παχυσαρκία, σωματικά τραύματα, λοιμώξεις, στρες, ορισμένα φάρμακα και άλλες ιατρικές παθήσεις όπως αυτές του παγκρέατος, σύνδρομο Cushing και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνουρία, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, απώλεια βάρους και θολή όραση.