Μετά τα φάρμακα έλεγχοι και στις διαγνωστικές εξετάσεις-Το μήνυμα του Άδωνι Γεωργιάδη προς τους «παραβάτες»
Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών. Τι γίνεται με τον φάκελο του πολίτη που έχει χρεωθεί φάρμακα και εξετάσεις.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν γιατροί, φαρμακεία, αλλά και οι διαγνωστικές εξετάσεις. Μετά την αποκάλυψη της απάτης με τις εικονικές συνταγογραφήσεις οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της αγοράς υπηρεσιών Υγείας.
Οι υποθέσεις των γιατρών που ζημίωσαν το σύστημα εκατομμύρια ευρώ ξεπερνούν τις 1000 και ήδη ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ενδεικτικά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι συγκεκριμένοι γιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.
Συνταγογραφούσαν βραδινές ώρες, χρησιμοποιούσαν ΑΜΚΑ αλλοδαπών, ή την «παρανομία» την έκαναν οικογενειακή υπόθεση καθώς συνταγογραφούσαν φάρμακα σε μέλη της οικογένειάς τους.
Όλοι θα ελεγχθούν φορολογικά. Και όσοι έχουν κάνει πράξεις που είναι ποινικά κολάσιμες, γιατί πάνω από ένα ποσό και πέρα είναι κακουργήματα, θα δικαστούν αναλόγως, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Έλεγχοι στις διαγνωστικές εξετάσεις
«Ελέγχουμε την ψευδή εκτέλεση. Δηλαδή έχουμε αναδρομικά πάρει όλα τα στοιχεία αυτόματα από τα μηχανήματα των διαγνωστικών, τα λεγόμενα «packs» στα οποία εμείς βλέπουμε ότι π.χ. «έχει κοστολογηθεί στην Καρποδίνη αξονική άνω και κάτω κοιλίας» και μέσα στα «packs» είναι μόνο η άνω κοιλίας. Εκεί πάμε αναδρομικά και κάνουμε καταλογισμούς», ανέφερε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.
Μέχρι τώρα οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι ηλεκτρονικές είναι σε pdf κάτι που σημαίνει «να ανοίγεις την οθόνη και να πηγαίνεις να δεις με το μάτι αν αυτή η τιμή συμβαδίζει με αυτό που έβαλε με το χέρι. Αυτό θα προϋπέθετε τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και χιλιάδες εργατοώρες», πρόσθεσε.
Τι γίνεται με τον φάκελο του πολίτη που έχει χρεωθεί φάρμακα και εξετάσεις
Όταν διαπιστώνεται η απάτη είτε μέσω των ελέγχων είτε από καταγγελία του πολίτη μέσω της πρόσβασης στον φάκελο του στον ΕΟΠΥΥ ότι έχει συνταγογραφηθεί μια εξέταση που δεν την έχει κάνει ποτέ, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει διαδικασία να αφαιρεθούν τα στοιχεία από το φάκελό του.
«Σε κάθε περίπτωση στοιχειωμένης απάτης θα υπάρχει πρόβλεψη εκκαθάρισης του φακέλου του ασθενούς ώστε να μην έχει πρόβλημα στη συνταγογράφηση και να μην υπάρχει λάθος ιατρική διάγνωση στο μέλλον, καθόσον ένας γιατρός που θα βλέπει τον ιατρικό του φάκελο μετά από μερικά χρόνια, δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά τα φάρμακα τα πήρε στα αλήθεια ή ήταν προϊόν τέτοιας απάτης. Εκεί θα υπάρξει τέτοιου είδους ηλεκτρονική εκκαθάριση».
Το μήνυμα του υπουργού Υγείας προς όσους παρανομούν
Αλλάζουμε τον χαρακτήρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όχι μόνο σαν ένα εργαλείο καταγραφής και τάξης αλλά και σαν ένα εργαλείο καταπολέμησης της απάτης, δήλωσε ο υπουργός.
Με τα συστήματα anti-fraud, που εγκατέστησε η ΗΔΙΚΑ όσοι προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές θα αποκαλύπτονται. Το σύστημα υποδεικνύει ότι κάτι παράδοξο συμβαίνει και «θα τους πιάσουμε όλους όσους παρανομούν», δήλωσε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κανένας. Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους».
Ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά από ενδελεχή έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνουν καταλογισμοί για όλες τις περιπτώσεις και τα χρήματα θα πληρωθούν με κάποιο τρόπο πίσω στο ελληνικό κράτος.
Πηγή: oloygeia.gr