Στο κόκκινο οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια Νοσοκομεία

Ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών παλεύει για τα αυτονόητα που αφορούν στην παροχή των υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις και στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

Σημαντικές ελλείψεις φυσιοθεραπευτών καταγράφονται στα δημόσια νοσοκομεία και παράλληλα παρατηρείται ανυπαρξία ελέγχων στα ιδιωτικά κέντρα φυσιοθεραπείας.
Τα προβλήματα του κλάδου αναδείχθηκαν σε επιστημονική διημερίδα στο Ηράκλειο της Κρήτης, το περασμένο Σαββατοκύριακο 26 και 27 Οκτωβρίου.
«Αν και η παγκόσμια αναγνώριση της εργοθεραπείας, ως σημαντικής επιστήμης, μετρά τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, στην Ελλάδα ο κλάδος ακόμη παλεύει για τα αυτονόητα που αφορούν στην παροχή των υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις και στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές».

Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ) Κυριακή Κεραμιώτου. Περιέγραψε την δεινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντηση, που διοργάνωσε το 1ο Περιφερειακό Τμήμα του Π.Σ.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας, (27 Οκτωβρίου).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυσικοθεραπευτές

  • Η ισχνή παρουσία εργοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εν αντιθέσει με όσα συμβαίνουν στις αναπτυγμένες χώρες
  •  Οι σκληρές έως και τραγικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργαστούν οι εργοθεραπευτές στις Δημόσιες Δομές (ψυχιατρεία, προνοιακές δομές κ.α), οι οποίοι αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά χωρίς τις απαιτούμενες εργασιακές προϋποθέσεις.
  •  Το γεγονός ότι χιλιάδες ενήλικες ασθενείς, που χρειάζονται εργοθεραπεία, αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους, παρόλο που από το 2018 έχει νομοθετηθεί η συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ της εργοθεραπείας σε ενήλικες. Όμως το δικαίωμα αυτό παραμένει στα χαρτιά, καθώς δεν έχει μπει στο σύστημα συνταγογράφησης.
  •  Η απουσία θεσμοθέτησης όρων λειτουργίας των ιδιωτικών Κέντρων Εργοθεραπείας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα για τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών.
  • Τα ανησυχητικά φαινόμενα αντιποίησης επαγγέλματος όπου διάφοροι επιτήδειοι παρουσιάζονται ως εργοθεραπευτές αλλά δεν έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Φαινόμενα που ακόμη και όταν καταγγελθούν στη δικαιοσύνη, ο χρόνος εξέτασης τους είναι απογοητευτικά μακρύς.

Συνεχίζονται οι εκστρατείες ενημέρωσης
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, ο πρόεδρος του 1ου Περιφερειακού Τμήματος και Γ.Γ. του Π.Σ.Ε., Παναγιώτης Μπούρος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη θεσμοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας Εργοθεραπευτών, μετά από πολύχρονες και επίμονες προσπάθειες.

Ο Π.Σ.Ε. και τα Περιφερειακά του Τμήματα θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης όχι μόνο για τα μέλη τους αλλά και τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα να τους παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ηθικής και επαγγελματικής αξίας, με στόχο ο Κώδικας να αποτελέσει οδηγό και σημείο αναφοράς.
Οι επόμενες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στη Πάτρα. Συγκεκριμένα, το 3ο Περιφερειακό Τμήμα του Π.Σ.Ε. διοργανώνει, στις 3 Νοεμβρίου, την Ημερίδα με τίτλο: «Προκλήσεις στην Σχολική Ζωή – Εργοθεραπευτικές Προοπτικές» και στη συνέχεια το 2ο Περιφερειακό Τμήμα του Π.Σ.Ε., στις 23 & 24 Νοεμβρίου διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, διημερίδα με τίτλο: «Εργοθεραπεία: Νέα δεδομένα και προοπτικές».

Πηγή: oloygeia.gr