Καρκίνος του προστάτη: Το συμπλήρωμα που μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή του
Ένα προοξειδωτικό συμπλήρωμα μπορεί να προσφέρει ένα μοναδικά αποτελεσματικό μέσο στόχευσης και θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Cold Springs Harbor Laboratory (CSHL) της Νέας Υόρκης.
Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο Science, διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα, η μεναδιόνη, μια πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Κ, κατέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη καρκίνου σε περισσότερα από 100 ανθρώπινα κύτταρα και καρκινικά κύτταρα ποντικιών στο εργαστήριο.
Φαίνεται ότι η μεναδιόνη αναστέλλει ένα λιπίδιο, την 3-φωσφορική φωσφατιδυλινοσιτόλη (PI(3)P), που επιτρέπει στα κύτταρα να αναγνωρίζουν, να ταξινομούν και να επεξεργάζονται σωστά τα εισερχόμενα υλικά. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, τα καρκινικά κύτταρα κατακλύζονται, με αποτέλεσμα να εκραγούν και να πεθαίνουν.
«Είναι σαν ένας κόμβος μεταφορών. Αν ό,τι μπαίνει αποκαλυφθεί αμέσως, κανείς δεν ξέρει πού πρέπει να πάει στη συνέχεια. Νέα πράγματα έρχονται συνεχώς και ο κόμβος αρχίζει να διογκώνεται. Αυτό τελικά οδηγεί σε έκρηξη του κυττάρου», σημείωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Lloyd Trotman, καθηγητής και Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης του Κέντρου Καρκίνου στο CSHL.
Αυτός ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων του προστάτη παρέχει μια πιο οριστική επίλυση της νόσου σε σύγκριση με τις τρέχουσες θεραπείες, όπως η ακτινοβολία, που αναγκάζουν τον καρκίνο του προστάτη να οδηγηθεί σε λήθαργο, στον οποίο όμως μπορεί κάποια στιγμή να αναπτύξει αντίσταση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μια σχετική περίσσεια του PI(3)P είναι αιτία μιας θανατηφόρου γενετικής μυϊκής νόσου, της φυλοσύνδετης μυοσωληναριακής μυοπάθειας. Η χορήγηση μεναδιόνης σε ποντικούς με τη νόσο έδειξε ότι η ουσία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ως θεραπεία για αυτήν την ασθένεια.
Προ-οξειδωτικά vs αντιοξειδωτικά: Τι κάνουν στο σώμα;
Τα μόρια που προκαλούν οξείδωση στο σώμα ονομάζονται οξειδωτικά. Οι αντιδράσεις οξείδωσης στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται κατά τη διάρκεια πολλών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, του στρες και της γήρανσης.
Τα οξειδωτικά διαδραματίζουν πολύτιμους ρόλους, όπως η απόρριψη κυττάρων και μικροβίων που δεν χρειάζονται πλέον και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των παθογόνων. Τα οξειδωτικά διατηρούνται υπό έλεγχο από τα αντιοξειδωτικά που παράγει το σώμα.
Όταν υπάρχουν πάρα πολλά οξειδωτικά σε σχέση με αντιοξειδωτικά, εμφανίζεται οξειδωτικό στρες και μπορεί να προκύψει βλάβη σε υγιή κύτταρα, οδηγώντας σε καρκίνους και διάφορες χρόνιες ασθένειες. Κατά τη διάρκεια της γήρανσης, το σώμα παράγει λιγότερα αντιοξειδωτικά. Ευτυχώς, τα αντιοξειδωτικά είναι διαθέσιμα σε πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα.
Μια μεγάλη μελέτη που διερευνά τις δυνατότητες της αντιοξειδωτικής θεραπείας κατά του καρκίνου του προστάτη, η Δοκιμή Πρόληψης Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (SELECT) πραγματοποιήθηκε το 2001.
Η δοκιμή σταμάτησε τρία χρόνια μετά την προγραμματισμένη περίοδο μελέτης 12 ετών, όταν παρατηρήθηκε ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών συσχετίστηκε με αύξηση του καρκίνου του προστάτη παρά με μείωση και οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να σταματήσουν να λαμβάνουν τα αντιοξειδωτικά.
«Παρά την αρχική αποτυχία του σεληνίου και της βιταμίνης Ε, η οξείδωση παραμένει μια ενεργή περιοχή έρευνας», δήλωσε στο Medical News Today ο ογκολόγος και αιματολόγος Daniel Landau, ιατρικός διευθυντής εικονικής αιματολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην πρόσφατη μελέτη.
Οι συγγραφείς της νέας μελέτης αποφάσισαν να εξερευνήσουν την άλλη όψη του νομίσματος της οξείδωσης: Τι γίνεται με τα προοξειδωτικά; Επινόησαν τις νέες δοκιμές χρησιμοποιώντας μεναδιόνη στην οποία ο πρόδρομος της βιταμίνης Κ θα παρείχε μια προοξειδωτική δράση.
Πώς είναι σημαντικά τα προοξειδωτικά στον καρκίνο;
«Μία από τις ανησυχίες σχετικά με τις θεραπείες που επηρεάζουν την οξείδωση είναι ότι ορισμένα κύτταρα τα καταφέρνουν καλύτερα με την αντιοξείδωση, ενώ άλλα με την προοξείδωση. Ως εκ τούτου, η επιλεκτική στόχευση των καρκινικών κυττάρων είναι σημαντική», επεσήμανε ο Δρ. Landau και συνέχισε:
«Αυτό δεν είναι ακόμα κάτι που μπορούμε να κάνουμε με τις περισσότερες συστημικές θεραπείες. Ωστόσο, υπάρχουν συζεύγματα φαρμάκων αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να ελέγξουν ποια κύτταρα στοχεύονται. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι προηγούμενες μελέτες οξείδωσης απέτυχαν. Δεν μπορούσαμε να στοχεύσουμε επιλεκτικά τα κύτταρα ενδιαφέροντος».
Με τη μεναδιόνη, αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί λόγω της φυσικής ανεπάρκειας των καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε PI(3)P. Ενώ τα υγιή κύτταρα έχουν αρκετό από αυτό το λιπίδιο για να ξεπεράσουν την ανασταλτική δράση της μεναδιόνης, τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη δεν έχουν, και επομένως επηρεάζονται πιο σοβαρά από τη μείωσή της.
Επιπλέον, ο Δρ. Trotman εξήγησε ότι όταν τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη σκάσουν, δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του καρκίνου καθώς κάθε έκρηξη ενός κυττάρου είναι ένα συμβάν τελικού θανάτου. Δεν υπάρχει καμία προσδοκία για μετάσταση. «Η μετάσταση απαιτεί πολύ κατάλληλα κύτταρα που μεταναστεύουν από τους ιστούς ανέπαφα», σημείωσε.
Μεναδιόνη: Μια καλοήθης θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη;
Οι παρενέργειες της μεναδιόνης δεν προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με τον Δρ. Trotman, ο οποίος σημείωσε ότι: «Αναπτύχθηκε ως έναυσμα για την παραγωγή βιταμίνης Κ αφού είναι ο άμεσος πρόδρομος αυτής της βιταμίνης. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος».
«Ανεπιθύμητες ενέργειες δύσκολα παρατηρούνται όταν χορηγούνται από το στόμα. Συχνά χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές ως πηγή βιταμίνης Κ», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις παρενέργειες της βλάβης των ιστών, αυτές συμβαίνουν μόνο με ενέσεις υψηλής δόσης σε ζώα. «Η μελέτη μας χρησιμοποιεί μόνο από του στόματος χορήγηση μεναδιόνης», σημείωσε ο Δρ. Trotman.
Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τη θεραπεία με μεναδιόνη;
«Αν και είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη είναι αργά αναπτυσσόμενοι, συχνά υστερούμε σε επιλογές για ασθενείς με προχωρημένη νόσο που αναμένεται να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», παραδέχτηκε ο Δρ. Landau.
Εξηγώντας ποιος μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τη λήψη συμπληρωμάτων με μεναδιόνη, ο Δρ. Trotman κατέληξε: «Αυτό θα το βλέπαμε κυρίως σε ασθενείς που βρίσκονται υπό παρακολούθηση για εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Η επιτήρηση γίνεται είτε προσεκτική αναμονή (ελάχιστη επεμβατική εξέταση) είτε ενεργή επιτήρηση (επαναλαμβανόμενες διαγνωστικές εξετάσεις)».