ΕΣΥ: Πόσο σύντομα οι ακτινολόγοι θα κάνουν εξ αποστάσεως διάγνωση σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες
Θέμα ημερών είναι η ρύθμιση που θα αφορά στην εξ αποστάσεως διενέργεια διαγνώσεων απεικονιστικών εξετάσεων, προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος από τους ασθενείς των νοσοκομείων που περιμένουν επί ώρες τα αποτελέσματα εξετάσεων. Πρόκειται για μια εξαγγελία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών – ένας από τους λόγους μεγάλης αναμονής είναι η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων όλων των εξετάσεων.
Οι online διαγνώσεις εξετάσεων είναι ένα φαινόμενο γνωστό σε όλο τον κόσμο. Εφαρμόζεται, μάλιστα, και στην χώρα μας σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει το ακριβές πλαίσιο ώστε να εκδίδονται γνωματεύσεις από απόσταση. Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινολογίας, εκπροσωπώντας τους ακτινολόγους που είναι οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό μιας απεικονιστικής εξέτασης καθώς και για τη γνωμάτευση, έχει παραδώσει προς το Υπουργείο Υγείας πολυσέλιδη γνωμοδότηση. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, για την ευρεία εφαρμογή της δυνατότητας εξ αποστάσεως διαγνώσεων δε χρειάζεται ούτε αλλαγή του νόμου.
Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία θα παραχωρήσει σήμερα Συνέντευξη Τύπου και θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στο μείζον αυτό θέμα. Μέχρι τώρα, μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων που… στέλνουν εκτός (δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα) αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες είναι το Τζάνειο, καθώς και τα νοσοκομεία Κέρκυρας και Νάουσας, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα εκδίδουν διαγωνισμούς και συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες που γνωματεύουν τις εξετάσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι οι ακτινολόγοι που βλέπουν τις αξονικές της Κέρκυρας βρίσκονται στη Λάρισα.
Όπως φαίνεται, στη νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας θα μπορούν να συμμετάσχουν και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία στις ελεύθερες ώρες τους να κάνουν διαγνώσεις στο σπίτι τους, κερδίζοντας επιπλέον χρήματα. Επιπλέον, αντίστοιχη δυνατότητα θα δίνεται και για διαγνώσεις εξετάσεων που διενεργούνται σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των εφημεριών, είναι η έλλειψη γιατρών. Έτσι, εκτός από την αναμονή για διάγνωση, παρατηρούνται δυσλειτουργίες και στη διενέργεια της εξέτασης. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία έχει απάντηση σε αυτό: Την ανάγκη ψηφιακών ακτινολόγων με διπλό ρόλο, δηλαδή τόσο τη διενέργεια της εξέτασης όσο και τη γνωμάτευση. Μπορεί να πρόκειται για δύο γιατρούς ή και έναν που θα κάνει και τα δύο. Σημειώνεται πως ως διενέργεια εξέτασης εννοείται ο σχεδιασμός αφού η εξέταση αυτή καθαυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και από τεχνολόγους.
30% μείωση της υπερ-συνταγογράφησης
Στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία θα παρουσιάσει, επίσης, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα στην ακτινολογία και τα πρωτόκολλα ογκολογικής απεικόνισης. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει το ΔΣ της επιστημονικής εταιρείας, τα πρωτόκολλα είναι η λύση στο συνεχώς αυξανόμενο clawback. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η εφαρμογή τους θα φέρει μείωση κατά 30% στην υπερ-συνταγογράφηση εξετάσεων.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι ακτινολόγοι, η ένταξη των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι το κύριο «αντίδοτο» στην προκλητή ζήτηση απεικονιστικών εξετάσεων, την «αμυντική» άσκηση της ιατρικής και την ορθολογική διαχείριση των πόρων του ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον, με την εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων μπορεί να διασφαλιστεί η παροχή τεκμηριωμένης ιατρικής φροντίδας και αξιόπιστης διάγνωσης, με την ορθή επιλογή της πλέον ενδεδειγμένης απεικονιστικής πράξης καθώς και να περιοριστεί η έκθεση του γενικού πληθυσμού σε περιττή ιοντίζουσα ακτινοβολία.
Όλες οι προτεινόμενες απεικονιστικές τεχνικές παρατίθενται με πέντε κατηγορίες ιεράρχησης (απόλυτη ένδειξη-ενδεδειγμένη εξέταση-σχετική ένδειξη-ένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις-μη ενδεδειγμένη εξέταση) έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κατά το δυνατόν ισότιμη εφαρμογή αυτών ανά τη χώρα μας με δυνατότητα σχετικής επιλογής.
Πηγή: oloygeia.gr