Άνοια: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Μία νέα μελέτη αποκάλυψε ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που θα μπορούσε να είναι ένδειξη άνοιας και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν διαγνωστεί η νόσος.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σημαντικό σύμπτωμα που παραμένει απαρατήρητο σε πολλούς ασθενείς με άνοια. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η άνοια αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και ο αριθμός των ασθενών παγκοσμίως αυξάνεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βρετανία το 2022, 65.967 άνθρωποι πέθαναν από άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, 5.000 περισσότεροι από το 2021, σύμφωνα με το Alzheimer’s Research UK. Μέχρι το 2040, ο αριθμός αυτός αναμένεται να τετραπλασιαστεί.
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι που βιώνουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.
Η Δρ. Βικτουάρ Λερουά από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν δήλωσε στη βρετανική Express: «Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη ελέγχου των προβλημάτων ύπνου. Υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν οι άνθρωποι με προβλήματα ύπνου και να προληφθεί η νοητική εξασθένηση αργότερα στη ζωή τους».
Τι είναι το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου που συνδέεται με την άνοια
Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέεται με το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου, το οποίο προκαλεί αργό περπάτημα και προβλήματα μνήμης. Ωστόσο, οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο δεν έχουν απαραίτητα κινητικές δυσκολίες ή διαγνωσμένη άνοια.
Η ιατρική κοινότητα δεν είχε αναγνωρίσει για πολύ καιρό το σύνδρομο, αλλά τώρα θεωρείται ότι διπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.
Η ανατρεπτική αυτή μελέτη περιλάμβανε 445 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα οποία δεν είχαν άνοια. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις συνήθειες ύπνου τους και τα προβλήματα μνήμης τους και από εκεί οι ερευνητές μπόρεσαν να διαγνώσουν 36 από αυτούς με σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου.
Πιο συγκεκριμένα, το 39% των ατόμων που δεν κοιμόντουσαν καλά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που έκαναν έναν σωστό ύπνο.
Όσοι παρουσίαζαν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και δυσκολεύονταν να νιώσουν ενθουσιασμό λόγω υπνηλίας είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο από εκείνους που δεν είχαν προβλήματα ύπνου.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου κινητικού γνωστικού κινδύνου
Οι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν το σύνδρομο εάν είχαν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, κοιμόντουσαν για μικρότερα διαστήματα και ένιωθαν πιο συχνά υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η Δρ Λερουά ανέφερε:
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της νοητικής εξασθένησης και ο ρόλος του συνδρόμου κινητικού γνωστικού κινδύνου».
«Χρειαζόμαστε επίσης μελέτες για να εξηγήσουν τους μηχανισμούς που συνδέουν αυτές τις διαταραχές ύπνου με το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου και τη νοητική εξασθένηση», πρόσθεσε.
Η μελέτη δεν διαπίστωσε άμεση αιτιώδη σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και του συνδρόμου MCR ή της άνοιας, αλλά μάλλον ανακάλυψε έναν συσχετισμό κινδύνου.