Ποιο είδος καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου – Πόσα φλιτζάνια την ημέρα είναι επικίνδυνα
Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Εσπρέσο, στιγμιαίος, φίλτρου, με ζάχαρη και γάλα ή χωρίς, ο καθένας έχει τη δική του προτίμηση. Και ακριβώς επειδή καταναλώνεται ευρύτατα, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει όλες τις πιθανές πτυχές που μπορεί να σχετίζονται με την υγεία. Έτσι, έχουν καταλήξει σε ένα είδος καφέ που φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Πολλές έρευνες έχουν αναδείξει σημαντικά οφέλη του καφέ για την υγεία, από την απώλεια βάρους μέχρι την προστασία από διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και το έμφραγμα. Όμως, τα επιστημονικά στοιχεία κάνουν λόγο και για πολλούς κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωσή του, από την αύξηση της χοληστερίνης μέχρι παθήσεις του εντέρου. Ο καρκίνος είναι ακόμη ένας.
Το είδος καφέ που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, λοιπόν, παρόλο που ο στιγμιαίος καφές είναι ένα είδος καφέ που καταναλώνεται αρκετά συχνά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.
Αυτό συμβαίνει επειδή το δημοφιλές ρόφημα με καφεΐνη περιέχει διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου από τον αλεσμένο καφέ -μια χημική ουσία που παράγεται όταν τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων καφέ, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Το ακρυλαμίδιο έχει χαρακτηριστεί«προβληματικός καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους.
Εργαστηριακές δοκιμές αποκάλυψαν ότι το ακρυλαμίδιο στη διατροφή προκαλεί καρκίνους του πνεύμονα και του αναπαραγωγικού συστήματος στα ζώα και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA).
Μια πολωνική μελέτη από το 2013 που ανέλυσε 42 δείγματα καφέ, μεταξύ των οποίων και 10 στιγμιαίοι καφέδες, αποκάλυψε ότι ο στιγμιαίος καφές είχε διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου από τον φρεσκοαλεσμένο καφέ.
Ωστόσο, θα πρέπει να πίνετε περίπου 10 φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ την ημέρα για να σας προβληματίσει η πρόσληψη ακρυλαμιδίου, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά.
Ενώ ο στιγμιαίος καφές περιέχει ακρυλαμίδιο, έχει επίσης περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον αλεσμένο καφέ, τα οποία προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων.
Ο Δρ. Pál Maurovich-Horvat, διευθυντής ιατρικής απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης δήλωσε στην Telegraph ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει μελανοϊδίνες, ένα αντιοξειδωτικό που αυξάνει την ποικιλία των βακτηρίων στο έντερο και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες.
Τα είδη καφέ που ωφελούν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
Όσον αφορά στα πιο υγιεινά είδη καφέ, θεωρείται ότι ο καφές φίλτρου και ο εσπρέσο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Έχει βρεθεί ότι ο καφές φίλτρου– ο οποίος παρασκευάζεται περνώντας αλεσμένους κόκκους και ζεστό νερό μέσα από ένα χάρτινο ή διχτυωτό μεταλλικό φίλτρο- συμβάλλει σε χαμηλότερα ποσοστά αρτηριακής νόσου, που είναι η πιο κοινή αιτία καρδιακών προσβολών.
Αυτό προέρχεται από την έρευνα επιστημόνων στη Νορβηγία, οι οποίοι μελέτησαν τις συνήθειες 500.000 ανθρώπων στον καφέ για δύο δεκαετίες και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ φίλτρου την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Οι καφέδες με βάση τον εσπρέσο, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον καπουτσίνο και τα lattes, πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμοι για τον εγκέφαλό μας και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
Μια ιταλική μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα του εσπρέσο μείωσαν τη συσσώρευση της τοξικής πρωτεΐνης που ονομάζεται tau -η οποία προκαλεί την άνοια– όταν αναμιγνύεται με δείγματα εγκεφάλου σε τρυβλία Petri.
Επίσης, η έρευνα έχει δείξει ότι η καφεΐνη μειώνει τη συσσώρευση αμυλοειδούς και τη φλεγμονή και τον κυτταρικό θάνατο στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ τονίζει ότι αυτό έχει αποδειχθεί μόνο σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνδεση δεν είναι ακόμα βέβαιη.
Πηγή: oloygeia.gr