Το κρασί μπορεί να προστατεύσει την καρδιά καλύτερα και από τις στατίνες – Πόσο να πίνουμε την εβδομάδα

Στο παρελθόν, πολλές έρευνες έχουν υποστηρίξει πως το κρασί -και ιδιαίτερα το κόκκινο- μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Τώρα, μία νέα έρευνα δείχνει ποια ακριβώς ποσότητα κρασιού μπορεί να ωφελήσει την καρδιακή υγεία και να προστατεύσει από καταστάσεις όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο.

Μέχρι τώρα, οι μελέτες για τα οφέλη του κρασιού στην υγεία της καρδιάς είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Πολλές έχουν βασιστεί στις αναφορές των συμμετεχόντων για το πόσο αλκοόλ καταναλώνουν, κάτι που είναι επιρρεπές σε σφάλματα μέτρησης. Όμως, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal εξέτασε μια αντικειμενική μέτρηση της κατανάλωσης κρασιού στα ούρα, αναζητώντας επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται τρυγικό οξύ.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για το κρασί και την υγεία της καρδιάς

Ισπανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μελέτη που μετρά τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής -δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια και χαμηλή σε γλυκά ή επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά- στην υγεία των ηλικιωμένων με υψηλό κίνδυνο καρδιακής ασθένειας.

Εκτός από τα ερωτηματολόγια για την κατανάλωση φαγητού και ποτού, τα 1.232 άτομα που συμμετείχαν παρείχαν επίσης δείγματα ούρων στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής. Μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια παρακολούθησης, υπήρξαν 685 περιπτώσεις καρδιακής νόσου, μεταξύ των οποίων καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν ελαφριά -δηλαδή όσοι καταναλώνουν τρία έως 12 μικρά ποτήρια κρασί το μήνα– είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτήρι. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε εκείνους που έπιναν 12-35 μικρά ποτήρια κρασί κάθε μήνα, δηλαδή μια μέτρια κατανάλωση.

Τα ποτήρια ήταν 100 ml το καθένα, επομένως αυτό ισοδυναμεί με έως και ένα μπουκάλι την εβδομάδα. Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από εκείνους που έπιναν ένα ποτήρι ή λιγότερο. Αυτό συγκρίνεται με μια μέση μείωση 25% στον κίνδυνο καρδιακής νόσου μετά από πέντε χρόνια λήψης στατινών. Αν πίνουμε περισσότερο από αυτό, τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς μειώνονται, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

«Η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση κρασιού, που μετράται μέσω ενός αντικειμενικού βιοδείκτη (τρυγικό οξύ), σχετίστηκε προοπτικά με χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακής νόσου σε έναν πληθυσμό της Μεσογείου με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η μέτρια κατανάλωση κρασιού μαζί με τη μεσογειακή διατροφή συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς»

Ο καθηγητής Ramon Estruch, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, δήλωσε: «Μετρώντας το τρυγικό οξύ στα ούρα, μαζί με ερωτηματολόγια τροφίμων και ποτών, μπορέσαμε να κάνουμε μια πιο ακριβή μέτρηση της κατανάλωσης κρασιού.

«Βρήκαμε μια πολύ μεγαλύτερη προστατευτική δράση του κρασιού από αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες μελέτες. Η μείωση του κινδύνου κατά 50% είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες. Αυτή η μελέτη εξετάζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, όπως η μεσογειακή διατροφή», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το 20% των επιπτώσεων της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να αποδοθεί στη μέτρια κατανάλωση κρασιού, ωστόσο, υπό το πρίσμα αυτών των αποτελεσμάτων, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο».

«Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι το κρασί κάνει καλό στην καρδιά, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι το πολύ κρασί δεν είναι καλό», δήλωσε με τη σειρά του ο Paul Leeson, σύμβουλος καρδιολόγος και καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και συμπλήρωσε:

«Πώς κρίνουμε, λοιπόν, ποια είναι η σωστή ποσότητα; Το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ένα χημικό μέτρο στα ούρα για να οριστεί η ποσότητα του κρασιού που καταναλώθηκε».

«Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μεταξύ τριών και, το πολύ, 35 ποτηριών κρασί το μήνα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου για την καρδιά. Οτιδήποτε πάνω από αυτή την ποσότητα εξαφανίζει τα οφέλη. Έτσι, συνιστούμε όχι περισσότερο από ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα, ή, το πολύ, 10 μονάδες αλκοόλ», κατέληξε.

Οι ενστάσεις των ειδικών για τα αποτελέσματα της μελέτης

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί σημείωσαν ότι η μελέτη δεν έδειξε αιτιολογική σύνδεση, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι κατανάλωναν ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα μπορεί να είχαν άλλες υγιεινές συνήθειες που βοήθησαν στη μείωση του κινδύνου.

Η Tracy Parker, ανώτερος διαιτολόγος στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Η μελέτη υποστηρίζει τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες συμβουλεύουν όχι περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία. Αυτό ισοδυναμεί με έξι ποτήρια μπύρας ή έξι μικρά ποτήρια κρασί».

Από την άλλη, ο Naveed Sattar, καθηγητής καρδιομεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, τόνισε: «Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τέτοιες έρευνες όταν συντριπτικά στοιχεία δείχνουν ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, πολλαπλούς καρκίνους και οξείς τραυματισμούς»

«Παροτρύνω έντονα τους ανθρώπους να πίνουν όσο λιγότερο μπορούν αν θέλουν να είναι πιο υγιείς. Το παράδοξο του κρασιού είναι μύθος», κατέληξε ο καθηγητής Sattar.

Πηγή: oloygeia.gr