Άνοια: Το απλό τεστ των δύο δακτύλων που δείχνει αν κινδυνεύετε – Πώς γίνεται

Ένα βασικό τεστ με τη χρήση των δύο δακτύλων μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι από μέλη της οικογένειας, χωρίς να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και να δείξει αν υπάρχει κάποιο πρώιμο σύμπτωμα για άνοια, σύμφωνα με ειδικούς από το Discern.

Το «τεστ των δυο δακτύλων», όπως ονομάζεται, είναι μια απλή άσκηση που περιλαμβάνει την αντιγραφή χειρονομιών και διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως πρώιμα συμπτώματα άνοιας χωρίς άγχος ή ταλαιπωρία.

Πώς γίνεται το τεστ των δύο δακτύλων για την άνοια;

Για την εκτέλεση του τεστ, αρκεί να διαπλέξετε δύο δάχτυλα σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο που θα επιλέξετε εσείς ή να κάνετε μια συγκεκριμένη χειρονομία με τα δάχτυλά σας και στη συνέχεια να ζητήσετε από το άτομο να επαναλάβει αυτό που του δείξατε.

Αυτή η φαινομενικά απλή μέθοδος είναι στην πραγματικότητα μια «πολύπλευρη πρόκληση» που ενεργοποιεί πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου και γνωστικές περιοχές που επηρεάζονται από την άνοια.

Το τεστ αξιολογεί τη μνήμη, την πνευματική οξύτητα, την επεξεργασία οπτικών οδηγιών και τον συντονισμό των κινήσεων.

Πώς γίνεται το τεστ με τον χάρακα

Επιπλέον, έρευνα από το University of Tennessee Health Science Center το 2018 έδειξε ότι ένα παρόμοιο τεστ δακτύλων μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση τύπων άνοιας, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τη διαφορά μεταξύ της άνοιας Alzheimer και του Parkinson.

Σε αυτό το τεστ, το άτομο τεντώνει τα χέρια του και χρησιμοποιεί τους δείκτες του για να δείξει συγκεκριμένα σημεία σε έναν χάρακα για 15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, πρέπει να κλείσει τα μάτια του και να προσπαθήσει να κρατήσει τα δάχτυλα στα ίδια σημεία για άλλα 15 δευτερόλεπτα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα των οποίων τα δάχτυλα έπεφταν σημαντικά προς τα κάτω, τουλάχιστον 5cm μακριά από το σημείο που κρατήθηκαν, διαγνώστηκαν με Parkinson.

Αντίθετα, όσοι πάσχουν από άνοια παρουσίαζαν συνήθως μόνο μια ήπια πτώση, χωρίς καμία απόκλιση μεγαλύτερη των 5cm με κλειστά μάτια. Η μικρής κλίμακας μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο βαθμός της πτώσης ενός ατόμου συχνά υποδείκνυε τη σοβαρότητα της εξέλιξης της άνοιας.

Η έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς τεράστιο πλεονέκτημα, επιτρέποντας στους επαγγελματίες υγείας και στα μέλη της οικογένειας τη μέγιστη ευκαιρία παρέμβασης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ρυθμό επιδείνωσης και τη διαχείριση της κατάστασης του ατόμου.

Πηγή: oloygeia.gr