Τι είναι η «στρατηγική κουκούλι» που προλαμβάνει αποτελεσματικά τον κοκκύτη;
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κοκκύτη. Το 2024 καταγράφηκαν 438 κρούσματα, όταν το 2023 είχαν καταγραφεί μόλις 9. Τη λήψη μέτρων ζητούν οι Παιδίατροι.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη κρούει η πανελλήνια ομοσπονδίας ελευθερο-επαγγελματιών παιδιάτρων, με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σημειώνει ότι ο κοκκύτης αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για τα νεογέννητα και τα βρέφη που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον πρωταρχικό τους εμβολιασμό. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των εμβολιαστικών προγραμμάτων, ο κοκκύτης εξακολουθεί να καταγράφεται παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, έως την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή τους πρώτους 11 μήνες του έτους, είχαν καταγραφεί 438 κρούσματα, όταν ολόκληρο το 2023 είχαν καταγραφεί μόλις 9.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόμοιος αριθμός κρουσμάτων είχε καταγραφεί μέσα σε 16 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 2004 έως και το 2020, που είχαν δηλωθεί συνολικά 509 κρούσματα κοκκύτη.
Την ίδια στιγμή, τους 11 πρώτους μήνες του 2024 καταγράφηκαν δύο θάνατοι βρεφών κάτω των 2 μηνών από ανεμβολίαστες μητέρες, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του ΕΟΔΥ με θέμα «Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας».
Το 32,3% των φετινών κρουσμάτων αφορούν βρέφη κάτω του 1 έτους, το 16% παιδιά και εφήβους 10-17 ετών και το 15,6% βρέφη έως 2 μηνών.
Μέτρα προστασίας ζητούν οι Παιδίατροι
«Η προστασία των βρεφών και των μικρών παιδιών από τον κοκκύτη απαιτεί τη συμμετοχή όχι μόνο της ιατρικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Τα 438 καταγεγραμμένα κρούσματα, οι θάνατοι και οι νοσηλείες δεν είναι απλώς αριθμοί. Είναι ανθρώπινες ζωές που χάνονται ή κινδυνεύουν εξαιτίας της έλλειψης επαρκών μέτρων προστασίας», τονίζει στην επιστολή της η πανελλήνια ομοσπονδίας ελευθερο-επαγγελματιών παιδιάτρων.
«Σας το έχουμε επανειλημμένα τονίσει, αλλά ματαίως. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικά στις εγκύους, και ο εμβολιασμός του περιβάλλοντος ενός νεογέννητου, της λεγόμενης “στρατηγικής κουκούλι” (cocooning), αποτελούν από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης», τονίζει η ομοσπονδία.
Σημειώνει ότι ο ΕΟΔΥ έχει δημοσιοποιήσει σχετική ενημέρωση που συνιστά τον εμβολιασμό του περιβάλλοντος όπου υπάρχουν νεογέννητα ή βρέφη. «Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση παραμένει ευχολόγιο, καθώς δεν προσφέρει ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα του εμβολιασμού των ενηλίκων. Εμείς, ως παιδίατροι, που έχουμε τη δυνατότητα άμεσης επαφής με τους ενήλικες του περιβάλλοντος των νεογέννητων και των βρεφών, μπορούμε να διασφαλίσουμε την άμεση και έγκαιρη εμβολιαστική τους κάλυψη. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με το βρέφος δεν θα αποτελέσουν πηγή μετάδοσης του κοκκύτη».
Τι ζητούν οι Παιδίατροι
Στην επιστολή αναφέρεται ότι για να μπορέσουν οι Παιδίατροι να ανταποκριθούν πληρέστερα στον ρόλο τους, είναι απαραίτητο να έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης εμβολίων για τους ενήλικες.
Οι παιδίατροι τονίζουν ότι παρότι το αίτημα αυτό έχει τεθεί επανειλημμένα «παραμένει ανεξήγητα και παράλογα χωρίς ανταπόκριση. Αυτή η πολιτική όχι μόνο μας εμποδίζει να εκμεταλλευτούμε τη μοναδική μας θέση, αλλά αφήνει και τα βρέφη εκτεθειμένα. Η ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας βαραίνει την Πολιτεία».
Η πανελλήνια ομοσπονδίας ελευθερο-επαγγελματιών παιδιάτρων ζητά από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. «Η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να περιμένει. Σας καλούμε να αναλάβετε δράση και να εφαρμόσετε τα εξής:
- Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία του εμβολιασμού κατά του κοκκύτη.
- Αύξηση της προσπάθειας για εμβολιασμό των εγκύων στις κατάλληλες εβδομάδες κύησης.
- Άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή του μοντέλου “cocooning” για την προστασία των βρεφών.
- Παροχή δυνατότητας στους παιδιάτρους να συνταγογραφούν εμβόλια και να εμβολιάζουν τους ενήλικες του περιβάλλοντος των βρεφών.
«Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να δράσετε. Κάθε καθυστέρηση αυξάνει τον κίνδυνο για ακόμη περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξετε έμπρακτα την ευαισθησία σας για τη δημόσια υγεία.
Η έλλειψη πρόληψης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο για την υγεία των παιδιών αλλά και για τη δημόσια υγεία γενικότερα. Εάν το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να τηρεί αυτή τη συμπεριφορά (που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε), αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις τραγικές συνέπειες, που ενδέχεται να προκύψουν, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου (πέρα από τις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις ΜΕΝ) ενός ακόμα θανάτου βρέφους», καταλήγουν οι παιδίατροι.
Πηγή: oloygeia.gr