Ευφυΐα: Ποια είναι η «θεωρία των γρίφων» του Αϊνστάιν και πώς θα σας κάνει πιο έξυπνους
Τι είναι η «θεωρία των γρίφων» και πώς μπορεί να σας κάνει πιο έξυπνους; Σύγχρονες ψυχολογικές μελέτες συνεχώς επιβεβαιώνουν ότι η προσέγγιση του Αϊνστάιν στην επίλυση προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει τον οποιονδήποτε.
Λίγοι άνθρωποι έχουν αφιερώσει τόσο χρόνο στην μη επιστημονική πλευρά της σκέψης του Άλμπερτ Αϊνστάιν όσο ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Benyamin Cohen. Ως υπεύθυνος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ιδρύματος Αϊνστάιν και συγγραφέας του βιβλίου The Einstein Effect, ο Cohen αφιερώνει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του ζωής μελετώντας τα γράμματα και τις σκέψεις του μεγαλοφυούς επιστήμονα, για να κατανοήσει τη νοοτροπία του και τον τρόπο που έχει επηρεάσει τον σύγχρονο κόσμο.
Στο βιβλίο του, ο Cohen συνοψίζει αυτήν τη γνώση σε 10 βασικούς κανόνες για μια καλύτερη ζωή, εμπνευσμένους από τη σοφία του Αϊνστάιν. Ένας από αυτούς τους κανόνες, που ονόμασε η Jessica Stillman από το Inc.com «θεωρία των γρίφων», δεν είναι μόνον ένας απλός τρόπος να γίνετε αμέσως πιο έξυπνοι, αλλά υποστηρίζεται επίσης από τον Αμερικανό καθηγητή και συγγραφέα Adam Grant καθώς και από πολλές σύγχρονες ψυχολογικές έρευνες.
Η πιο παρεξηγημένη φράση του Αϊνστάιν
Ο Αϊνστάιν ήταν ένας υπερβολικά έξυπνος άνθρωπος και επιστήμονας. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό τον έκανε υπεροπτικό στις απόψεις του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Cohen, ο Αϊνστάιν είχε απίστευτη πνευματική ταπεινότητα. Αντί να είναι υπερβολικά σίγουρος για την ευφυΐα του, ο Αϊνστάιν ήταν βαθιά αφοσιωμένος στο να παίζει με τα προβλήματα και να αφήνει χώρο στην πιθανότητα να κάνει λάθος.
Για να το αποδείξει, ο Cohen αναφέρεται σύμφωνα με το Inc.com σε μια συχνά παρεξηγημένη φράση του Αϊνστάιν: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Η πρόθεση του Αϊνστάιν δεν ήταν απλώς να πει ότι η δημιουργικότητα είναι ανώτερη από την εξειδίκευση, αλλά ότι η παιχνιδιάρικη, ανοιχτή και δημιουργική σκέψη είναι συχνά το κλειδί για την επίλυση προβλημάτων.
«Ενώ πολλοί είχαν εξετάσει τον γρίφο των αντικειμένων που κινούνται κοντά στην ταχύτητα του φωτός — συμπεριλαμβανομένων άλλων μεγαλοφυών, όπως οι FitzGerald, Maxwell, Lorentz και Poincaré — ήταν η μοναδική οπτική του Αϊνστάιν που του επέτρεψε να προσεγγίσει το πρόβλημα με έναν τρόπο που οδήγησε στη θεωρία της ειδικής σχετικότητας. Με μια ευέλικτη, μη άκαμπτη κοσμοθεωρία, ο Αϊνστάιν μπορούσε εύκολα να αμφισβητήσει υποθέσεις που άλλοι δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν», εξηγεί ο Cohen.
Άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες εγκλωβίστηκαν επειδή δεν μπορούσαν να παραδεχτούν ότι ίσως έκαναν λάθος. Ο Αϊνστάιν δεν είχε τέτοιους δισταγμούς. Θεωρούσε κάθε πρόβλημα σαν έναν γρίφο που έπρεπε να πειραματιστεί και να λύσει.
«Ο Αϊνστάιν δεν ήταν ξένος στο να έχει ισχυρές πεποιθήσεις για τη ζωή και την πραγματικότητα, αλλά κάθε άποψή του, ακόμη και αυτές που ήταν πιο βέβαιος, δεν ήταν πιο ιερές από μια συνηθισμένη υπόθεση», υποστηρίζει ο Cohen.
Η ταπεινότητα στη σκέψη είναι το κλειδί για την ευφυΐα
Η θεωρία των γρίφων σαφώς βοήθησε τον Αϊνστάιν να φέρει επανάσταση στη φυσική. Μπορεί να βοηθήσει και εμάς να γίνουμε πιο έξυπνοι στην καθημερινότητά μας; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι είναι πιθανό.
Στο βιβλίο του Think Again, ο διάσημος ψυχολόγος του Wharton, Adam Grant, προτρέπει τους ανθρώπους να σκέφτονται σαν να είναι επιστήμονες και να εφαρμόζουν τη θεωρία των γρίφων πιο συχνά.
«Προτιμήστε την ταπεινότητα από την υπερηφάνεια και την περιέργεια από την πεποίθηση», συμβουλεύει. «Αναζητήστε λόγους για τους οποίους μπορεί να κάνετε λάθος, όχι μόνο λόγους για τους οποίους πρέπει να έχετε δίκιο».
Σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτή η προσέγγιση σκέψης μπορεί να σας κάνει πιο έξυπνους και πιο επιτυχημένους. Μια πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έβλεπαν την οικοδόμηση μιας επιχείρησης ως άσκηση στη διαμόρφωση και δοκιμή υποθέσεων — δηλαδή σαν να έλυναν ένα πρόβλημα με τη συλλογιστική του Αϊνστάιν — είχαν περίπου 500.000 δολάρια περισσότερα έσοδα από εταιρείες που ακολούθησαν άλλες προσεγγίσεις.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η προσέγγιση σύνθετων προβλημάτων με ταπεινότητα κάνει τους ανθρώπους καλύτερους στην κρίση της ποιότητας των στοιχείων, πιο πρόθυμους να μάθουν και τελικά να κατανοούν καλύτερα τα προβλήματα.
Η θεωρία των γρίφων μπορεί να σας κάνει πιο έξυπνους
Με λίγα λόγια, το να βλέπετε τα προβλήματα ως γρίφους για να πειραματιστείτε και όχι ως δοκιμασίες της ευφυΐας σας, σας κάνει πιο έξυπνους. Ο Αϊνστάιν, ως μεγαλοφυής, το είχε καταλάβει αυτό πριν από έναν αιώνα, αλλά η ψυχολογία συνεχίζει να τον επιβεβαιώνει. Ευτυχώς για εμάς, η θεωρία των γρίφων λειτουργεί ακόμη και σήμερα και είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε θέλει να γίνει λίγο πιο έξυπνος φέτος.
Πηγές: Inc, ResearchGate