Έρχονται εμβόλια που θα προλαμβάνουν τον καρκίνο – Τι σχεδιάζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα έρχονται τα εμβόλια που θα προλαμβάνουν τον καρκίνο, καθώς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενώνουν τις δυνάμεις τους με μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία για να αναπτύξουν ένα ανοσοπροληπτικό εμβόλιο. Πώς μπορεί αυτή η πρωτοποριακή συνεργασία να αλλάξει μελλοντικά την πρόληψη και τη θεραπεία για τον καρκίνο με τη χρήση εμβολίων;

Μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας GSK και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης φιλοδοξεί να χαράξει νέους δρόμους για την έρευνα, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το νεοσύστατο ανοσοπροληπτικό ερευνητικό πρόγραμμα για τον καρκίνο υποστηρίζεται από επενδύσεις ύψους έως 60 εκατομμυρίων ευρώ και στοχεύει στην ανάπτυξη εμβολίων που θα μπορούσαν να προλάβουν την εμφάνιση του καρκίνου πριν ακόμα ξεκινήσει.

Στόχος η ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη του καρκίνου

Συνδυάζοντας την εξειδίκευση στην ανοσολογία και την ανάπτυξη εμβολίων με τη σύγχρονη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη βιολογία του καρκίνου και τις προ-καρκινικές αλλαγές, οι επιστήμονες στοχεύουν στην ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν τα κύτταρα στην προ-καρκινική φάση, εμποδίζοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη του καρκίνου προτού εξελιχθεί σε πλήρη νόσο.

Η Βρετανίδα καθηγήτρια Σάρα Μπλέγκντεν από το Τμήμα Ογκολογίας της Οξφόρδης, η οποία ηγείται του προγράμματος μαζί με τους Δρ. Τίμοθι Κλέι και Δρ. Ραμόν Κεμπ από την GSK, εξηγεί ότι το εμβόλιο θα στοχεύει συγκεκριμένα τα προ-καρκινικά κύτταρα, τα οποία συνήθως παραμένουν αόρατα για χρόνια έως ότου να εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα.

«Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος μπορεί να χρειαστεί έως και 20 χρόνια, ή ακόμα και περισσότερο, για να αναπτυχθεί», δήλωσε η καθηγήτρια Μπλέγκντεν σε συζήτηση στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, σύμφωνα με την εφημερίδα Express.

«Οι περισσότεροι καρκίνοι είναι αόρατοι κατά την προ-καρκινική φάση. Ο σκοπός του εμβολίου δεν είναι να εμβολιάσουμε κατά του ήδη ανεπτυγμένου καρκίνου, αλλά να εμβολιάσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της προ-καρκινικής φάσης». Έτσι στοχοποιούνται αυτά τα πρώιμα κύτταρα και το εμβόλιο θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου στο σώμα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει εδραιωμένη εμπειρία στη μελέτη της προ-καρκινικής βιολογίας και τη γνωστή της πορεία στην ανάπτυξη εμβολίων. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την χαρτογράφηση των αντιγόνων —τα αντιγόνα είναι πρωτεΐνες που συνδέονται με τους όγκους και ειδοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για την παρουσία του καρκίνου.

Αυτά τα δεδομένα για την προ-καρκινική βιολογία είναι κρίσιμα για να σχεδιαστούν εμβόλια που μπορούν να προλάβουν τα καρκινικά κύτταρα πριν ξεκινήσουν να προκαλούν βλάβες στον οργανισμό.

Το ανοσοπροληπτικό ερευνητικό πρόγραμμα για τον καρκίνο

Το ανοσοπροληπτικό ερευνητικό πρόγραμμα για τον καρκίνο θα συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες από τους τομείς των κλινικών δοκιμών, της ανοσο-ογκολόγιας, της εμβολιολογίας και της προ-καρκινικής έρευνας από διάφορα τμήματα της Οξφόρδης.

Εκτός από την καθηγήτρια Μπλέγκντεν, ερευνητές όπως ο καθηγητής Τιμ Έλιοτ, η καθηγήτρια Έλλι Μπαρνς και ο καθηγητής Σάιμον Λίντχαμ, θα συνεισφέρουν στην έρευνα και την ανάπτυξη πιθανών θεραπειών με την εμπειρία και τις γνώσεις τους στους τομείς της ανοσο-ογκολόγιας, της πειραματικής ιατρικής και της προ-καρκινικής βιολογίας, αντίστοιχα.

Αυτή η πρωτοβουλία υλοποιείται μετά από μια σειρά άλλων προγραμμάτων ανάπτυξης εμβολίων κατά του καρκίνου στην Οξφόρδη, όπως το LynchVax –για άτομα με κίνδυνο του συνδρόμου Lynch–, το OvarianVax –για πρώιμο στάδιο καρκίνου των ωοθηκών– και το LungVax –που στοχεύει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα υψηλού κινδύνου–.

Ο Υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Πίτερ Κάιλ, εξέφρασε επίσης τη στήριξή του. «Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που έχει προκαλέσει πόνο και θλίψη σε κάθε οικογένεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου. Αλλά μέσω των κορυφαίων πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, όπως αυτά της Οξφόρδης και της GSK, που συνεργάζονται στενά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επιστήμη και την καινοτομία για να μεταμορφώσουμε τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της ασθένειας», δήλωσε σύμφωνα με την Oxford Cancer.

Η νέα πρωτοβουλία για το εμβόλιο κατά του καρκίνου θα μπορούσε να ανοίξει και τον δρόμο για ένα μέλλον όπου η πρόληψη του καρκίνου θα είναι εξίσου εφικτή με τη θεραπεία του.

Πηγές: oloygeia.gr (Cancer OxfordExpressNIH)