
Οι ασθενείς αξιολογούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ-Νέα εφαρμογή από τον Απρίλιο
Με την έκδοση του εξιτηρίου ο ασθενής θα λαμβάνει sms στο κινητό του τηλέφωνο που θα τον οδηγεί σε ένα ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα αξιολογεί τις υπηρεσίες που έλαβε στο ΕΣΥ.
Μια νέα εφαρμογή προστίθεται στον χάρτη της ψηφιακής μεταρρύθμισης του ΕΣΥ. Βασικό ρόλο έχουν οι ασθενείς, μέσω της δυνατότητας που τους δίνεται να αξιολογούν τις υπηρεσίες που έλαβαν μέσα στο σύστημα Υγείας. Οι απαντήσεις θα συλλέγονται σε μια βάση δεδομένων, όπου στελέχη του υπουργείου Υγείας θα τις επεξεργάζονται με στόχο την επίλυση προβλημάτων και δυσλειτουργιών.
Η μεθοδολογία αξιολόγησης είναι κοινή για όλα τα νοσοκομεία και θα αφορά τη διαδρομή του ασθενή στο ΕΣΥ. Από την προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τις υπηρεσίες νοσηλείας που έλαβε, μέχρι τη στιγμή που θα λαμβάνει εξιτήριο. Μέσα από 36 ερωτήσεις, κατηγοριοποιημένες σε 7 θεματικές ενότητες, ο ασθενής θα έχει την δυνατότητα να καταγράψει τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά του συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με δημοσίευα της Realnews, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επεκτείνει την αξιολόγηση στο ΕΣΥ. Η εφαρμογή ενεργοποιείται τον Απρίλιο.
Η δράση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τη δημιουργία εφαρμογής για την μέτρηση της ικανοποίησης των ασθενών που εξέρχονται από τα νοσοκομεία. Στην πρώτη φάση η εφαρμογή περιλαμβάνει τα Γενικά και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση του ΕΣΥ
Ειδικότερα, με την έκδοση του εξιτηρίου από το νοσοκομείο, το ψηφιακό σύστημα μέσω της διαλειτουργικότητας με την ΗΔΙΚΑ θα αποκτά πρόσβαση στον αριθμό κινητού τηλεφώνου του νοσηλευόμενου και θα τού αποστέλλει sms που θα τον οδηγεί στη σελίδα του ερωτηματολογίου, μέσω του οποίου θα αξιολογεί τις υπηρεσίες υγείας που έλαβε κατά τη νοσηλεία του και παράλληλα θα μπορεί να καταθέτει ψηφιακά και τις παρατηρήσεις του.
Η πρόσβαση στο ψηφιακό ερωτηματολόγιο θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet ώστε να αυθεντικοποιείται ο πολίτης και χρήστης της υπηρεσίας. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα συμπλήρωσης θα γίνεται ανώνυμα. Μετά τη συμπλήρωση ο ασθενής θα λάβει ένα ευχαριστήριο μήνυμα.
Τα ερωτήματα είναι χωρισμένα σε 7 ενότητες:
- Προσβασιμότητα,
- Οργάνωση και Συντονισμός Φροντίδας,
- Ποιότητα Φροντίδας και Προσωπικό,
- Υποστήριξη και Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων,
- Καθαριότητα και Υγιεινή,
- Υποστήριξη και Ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο,
- Συνολική Αξιολόγηση της παρεχόμενης Φροντίδας.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι ο εντοπισμός των θετικών σημείων, αλλά και των προβλημάτων, η υποβολή προτάσεων βελτίωσης, καθώς και η λήψης διορθωτικών ενεργειών.
Τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει η πρώτη αξιολόγηση της λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Τον Ιούλιο έχει προβλεφθεί η πραγματοποίηση τυχών διορθωτικών ενεργειών, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να εκτιμηθεί κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της εφαρμογής για την αξιολόγηση της εμπειρίας στα ΤΕΠ ή στα παιδιατρικά.
Κάθε νοσοκομείο θα έχει πρόσβαση μόνο στη δική του αξιολόγηση. Στο τέλος του έτους θα εκδίδεται η έκθεση αξιολόγησης για το ΕΣΥ και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση των υπηρεσιών.
Πηγή: oloygeia.gr